Jízdenka na krchov / I lidé zlí

Jízdenka na krchov / I lidé zlí https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97718/bmid_jizdenka-na-krchov-i-lide-zli-vsR-97718.jpeg 4 8 1

Dva detektivní příběhy z New Yorku, které řeší osamělý soukromý detektiv Matt Scudder. Dobře napsané příběhy z prostředí newyorských barů a heren lze přiřadit k americké drsné detektivní škole.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

Ticket to the Boneyard / Even the Wicked


více info...

Přidat komentář

Sirius
12.08.2015 5 z 5

Blocka čtu hodně rád a s jeho Mattem Scudderem už jsem si prošel osm případů. A právě u tý osmičky můžu říct jen wow. Ne že by předchozí romány nebyly skvělé, ale v rámci série se jednalo o spíše takové to odlehčenější čtivo. Jízdenka na krchov mi přišla (spolu s Hříchy otců) jiná. Lepší. Nevím, proč, ale působilo to tak na mě. Příběh sice nemá nikterak složitou zápletku (a spíš než detektivka, je to thriller), ale líbí se mi, že je stále vývoj postav a že Scudder má pořád co nabídnout. Pořád je to ten samý sympaťák z rodu Philla Marlowa, postava skrz kterou autor glosuje problémy tohoto světa a který občas musí udělat co je třeba, protože tu zrovna nikdo jiný není. Problémy s alkoholem už sice přešel, ale pořád tu jsou nové věci, které tu postavu pomáhají formovat a dotvářet. V tomhle ohledu se ukazuje, že jako policajt občas musel spravedlnosti pomoct, což je teď věc, která se vrací jako bumerang, která ho tvrdě zasáhne na solar. Prostřední New Yorku je vykresleno parádně i se svojí atmosférou a vedlejší postavy nikterak nehaprují. Touhle knihou Block dokazuje, že patří k žijícím klasikům detektivní literatury. PS: mám dvě přání: Film, případně seriál se Scudderem (samozřejmě s Neesonem v hlavní roli) – tahle knížka je na to ideální materiál. A pak aby nějaký nakladatel nakoupil práva a vydal tuhle sérii znovu v nové jednotné úpravě. Myslím, že ta série by si to zasloužila.

Štítky knihy

New York soukromý detektiv

Autorovy další knížky

Lawrence Block
americká, 1938
2015  63%Nebezpečné ženy
1998  82%Zabiják
2008  83%Past na vraha
2001  62%Specialisté
2017  67%Ve světle nebo ve stínu

Kniha Jízdenka na krchov / I lidé zlí je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x