Čarodějnice z Fount Royal

Čarodějnice z Fount Royal https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359701/bmid_carodejnice-z-fount-royal-IxK-359701.jpg 4 31 12

Matthew Corbett série

1. díl

Rok 1699, koloniální Karolína. Na pobřežní městečko Fount Royal se snáší temný stín salemských čarodějnických procesů. Masové šílenství a davová psychóza vrcholí. Lidé spěšně opouštějí své příbytky a odcházejí jinam. Do města je povolán soudce Izák Woodward doprovázený mladým písařem Matthewem Corbettem, aby usvědčil ze spolčování s ďáblem elegantní a inteligentní vdovu Rachel Howarthovou, viněnou z vražd, nepříznivého počasí a hrůzných, nevysvětlitelných událostí. Brzy je zřejmé, že ve zdejší komunitě každý něco tají. Oba zástupci práva se ocitají ve středu dokonale připraveného spiknutí, vražedných intrik i zvířecího magnetismu, které prorůstají všemi vrstvami společnosti. Manipulace s pověrčivostí, tmářstvím i zakořeněnými anachronismy pohltí každého, kdo se jim postaví do cesty. Lidé prahnou po krvi. Obětní hranice je postavena, oprátky na šibenicích se nedočkavě pohupují... Nikdo si však neuvědomuje, jak pomíjivá je hranice mezi živými a mrtvými, oběťmi a jejich katy...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Fantasy

Vydáno: , Classic
Originální název:

Speaks The Nightbird , 2002


více info...

Přidat komentář

Frizer
09.01.2023 5 z 5

Úžasný historický mysteriózní/detektivní román odehrávající se několik let po procesech s čarodějnicemi v Salemu. Jazyk v knize (čteno v AJ) je opravdu nádherný a popis míst a doby vynikající. Sledujeme kroky soudce Woodworda a jeho úředníka Matthewa, který je hlavní hvězdou příběhu. Mladý Matthew je vysoce inteligentní , skromný a velmi sympatický hlavní hrdina kterému od začátku fandíte. Dostane se nám tuny předsudků poplatných době, zlovolnosti lidí a celou dobu si přejete aby Mathew uspěl a rozetnul gordický uzel, který se kolem něj odehrává.

I když by kniha mohla být o něco kratší, přesto to byla pecka. Nechápu, jak autor na konci vše skvěle rozpletl a žádná otázka nezůstala bez odpovědi. Určitě budu v sérii pokračovat a budu sledovat Matthewa v jeho budoucích krocích.

Vysoce doporučeno.

Pavlína2019
16.09.2022 5 z 5

Nádherné čtení!
Kniha se mi ohromně líbila, pan autor píše opravdu výborně.
Krásné popisy postav, situací, děje.
Jedna báseň, škoda, že je už konec.
Těším se na další knihu.
Předešlá - Prokletí rodu Usherů - byla rovněž skvělá!


richard7959
14.03.2022 5 z 5

Když dočtu dobrou knihu, vždy se mě zmocní smutek, jako kdybych opouštěl rodný domov. U téhle knihy byl pocit o to intenzivnější. Skvěle propracované postavy, dechberoucí příběh, spousta zvratů a... co to tady budu rozepisovat, prostě strhující detektivka zasazená do dob, kdy byly čarodějnické procesy ze Salemu ještě čerstvé. Když k tomu přidám i vytříbený jazyk spisovatele, je to dokonalost sama. Menší výtku bych měl k vyobrazení puritánské společnosti, která jistě měla své stinné stránky - potlačené pudy, závislost na Bibli, nejasný výklad práva -, ale tak explicitně prohnilá a špinavá jistě nebyla, a pokud ano, tak to dobře skrývala, což se ve Fount Royal neděje. Ale to je pouze hnidopišství z mé strany. Jinak ale parádní záležitost. 9/10
Doufám, že pokračování je už na cestě.

Dandy1
20.10.2019 4 z 5

Tahle kniha mě vtáhla do děje a nepustila. Doufám, že vyjde brzy další díl.

kaninaj
08.10.2019 3 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek od dcery...doporučil jí knihkupec, po té, co zjistil, co vše už jsem četla za historické romány :)
Hodnocení - knihu jsem přečetla, trošku jsem bojovala, zda číst či odložit. Neodložila, dočetla. Chvilku trvalo, než mě chytla.
17. století, Amerika. Soudce se svým písařem přijíždí do nehostinné oblasti vyřešit problém s čarodějnicí. Místo je ponuré - počasí, ale i pověrčivost a manipulace s lidmi.
Mladý písař od začátku nevěří, že žena je čarodějnice - začne pátrat a přichází všemu na kloub, hledá důkazy. Lidé jsou zmanipulovaní a pověrčiví....Soudce onemocní.....
Dočetla jsem, ale znovu bych tu knížku asi neotevřela.

Asterixxka
09.09.2019 3 z 5

Kniha nebyla špatná, příběh se mi líbil, zápletka také dobrá, ale mám z toho takový "neurazí, nepotěší" dojem. Líbila se mi neotřelá mluva, mám ráda příběhy z této doby a určitě bych si o tématu čarodějnic a jejich procesů ráda přečetla více. Bohužel tato kniha není z těch, které bych bez výhrad doporučila.

DominaCZ
10.04.2019 3 z 5

(SPOILER) Přidávám nový koment po opětovném přečtení téměř po roce.
Názor zůstává stejný - atmo dobrá, ale víc mě zajímal stav soudce a jeho nemoci, protože nic jiného tam dobrýho vlastně nebylo.
Čarodějnice je schoulená a hrdá v rohu vězení, obyvatelé intrikují, rozplétá se tam pátrání po pirátských mincích a o hypnotizujícícm "krysařovi", jež přiměl občany díky hypnoze vypovídat o čarodějnici a jejím ďáblovi.

Takže ve finále to ze 4 hvězd stáhnu na tři.
Ta kniha má skoro 600 stran a spousta je tam toho zbytečnýho.
A že to dopadne sluníčkově je jasné.

Hlody: "květen se tvářil jako lakomec kradnoucí kostelní svíce."
"Vydej se do hampejzu a tam šu**j s d*vkami, až ti oči vystřelí z důlků."
(ta je dobrá !! :) )

bydžounek
01.02.2019 4 z 5

čtivá, poutavá a děsivá atmosféra:-)

cori
18.11.2018 4 z 5

Hlavní hrdina dvacetiletý inteligentní Matthew v šesti letech osiřel, strávil rok u příbuzných alkoholiků, aby poté utekl do New Yorku, kde se stal členem pouliční bandy a posléze byl internován v sirotčinci. Díky moudrému řediteli získal dobré vzdělání, díky němuž si ho vybral soudce Woodward jako svého písaře. Nyní po pěti letech spolu jedou do divočiny, aby v městě Fount Royal vynesli rozsudek nad čarodějnicí, která zavraždila několik občanů a obcuje s ďáblem. Po akčním začátku se děj zpomalí popisem obyvatel městečka a výslechem svědků a čarodějnice, aby v závěru opět vygradoval i s deux ex indiána. Matthew postupně rozplétá vztahy mezi jednotlivými obyvateli městečka: starostou, jeho tajemníkem, učitelem, doktorem, krysařem, velitelem domobrany a dalšími, aby odhalil jejich temná tajemství. Matthew si získal svou neústupností a bojem za pravdu mé sympatie a doufám, že si v dalších příbězích vybuduje úspěšnou kariéru stejně jako můj další oblíbený právník Matthew Shardlake.

DominaCZ
29.05.2018 3 z 5

Ve finále to nebylo o čarodějnici, ale věcičce schované v proutěném košíčku v jezírku, kde to cosi požíraly vodní želvičky.
Spíše se to mělo jmenovat TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU.
Lásková linie nepřekážela.
Osud soudce to poněkud přitížil, to nebylo potřeba.
Atmo vykreslená skvěle, klidně ale stačilo ubrat stránek, vyšetřování nevedlo nikam a také závěrečné drama mohlo být kratší a popravdě-celý záměr toho děje mi nesedl.
Jinak very good.

Izu
20.04.2018 4 z 5

Příběh o putování soudce s písařem vás vtáhne hned od začátku do děje.Ti dva jsou postavy opravdu sympatické a držíte jim celou dobu palce.Popis celého procesu a vylíčení tehdejší doby perfektní,při popisu léčení doktory děkuji za dnešní moderní dobu.Ke konci knihy mi příběh už přišel rozvláčný a utahaný.

trudoš
08.01.2018 5 z 5

Pochmurný román z konce 17. století, kdy v koloniální Americe bylo označení „čarodějnice“ prakticky rozsudkem smrti. Co v tom případě zmůže obyčejný písař, kterému víc než na pověrčivosti sedláků záleží na pravdě a spravedlnosti?
Po dvojici apokalyptických sci-fi románech, kterými se u nás Robert McCammon představil, se k nám tentokráte dostává historický thriller, který si syrovostí v ničem nezadá s kultovním seriálem Deadwood. Nemilosrdná doba neměla slitování s nikým a lidský život měl často hodnotu pouze bot, jež měl dotyčný na sobě. Právě v těchto časech rozjíždí mladičký soudcův sekretář Matthew Corbett osamělé vyšetřování, předem odsouzené k fatálnímu nezdaru. Přesto se autorovi daří udržovat čtenáře takřka šest set stran v neustálém napětí, zda jeho boj s větrnými mlýny bude nakonec co k čemu. Je to pekelně temné čtení, fantasticky napsané a rozehrané s noblesou starých dobrodružných románů, pořád však v rovině klasické detektivky se zločinem, pátráním a závěrečnou konfrontací.