Smrt před úsvitem přehled
V idylickém Zephyru v Alabamě rok 1964. Lidé buď pracují pro papírnu u řeky Tecumseh, nebo pro místní mlékárnu. Je to jednoduchý život, ale podněcuje působivou představivost dvanáctiletého začínajícího spisovatele Coryho Mackensona. Ten si je jistý, že cítil, jak si na hřbitově šeptají duchové. Slyšel o podivných pašerácích, kteří číhají ve tmě za městem. Viděl na hlavní ulici potopu hadů. Cory je z toho všeho tak nadšený, jak jen malý chlapec může. Když pak jednoho rána doprovází svého otce při rozvozu mléka, spatří auto, jak sjíždí ze silnice a pomalu se potápí do bezedného Saského jezera. Jeho otec skočí do ledové vody, aby řidiče zachránil, a najde zbitou mrtvolu, nahou a připoutanou k volantu – s měděným drátem utaženým kolem krku. Časem se zdá, že obyvatelé města na nevyřešenou vraždu už úplně zapomněli. Ale Cory a jeho otec nemohou. Jejich hledání pravdy je cestou do světa, kde se střetává nevinnost a zlo. To, co leží před nimi, je strach a bázeň, magie a šílenství, fantazie a realita…... celý text
Originální název: Boy's Life, 1991
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt před úsvitem. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 59 komentářůSouvisející novinky - Smrt před úsvitem (1)
Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)
19.02.2023
Kniha Smrt před úsvitem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 4x |
| v Přečtených | 230x |
| ve Čtenářské výzvě | 11x |
| v Doporučených | 27x |
| v Mé knihovně | 229x |
| v Chystám se číst | 184x |
| v Chci si koupit | 46x |
| v dalších seznamech | 8x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
thrillery dospívání USA (Spojené státy americké) 60. léta 20. století horory válečné zločiny kluci parta dětí Alabama rodiče a dětiRobert R. McCammon také napsal(a)
| 2021 | Prokletí rodu Usherů |
| 2023 | Smrt před úsvitem |
| 2013 | Masky apokalypsy |
| 2017 | Čarodějnice z Fount Royal |
| 2016 | Bitevní hranice Země |

84 %
71 %

V pomalejším tempu by to nešlo? Drobnokresba hlavních, vedlejších a ostatních postav přináší jen detailní popis šatů, postavy a postoje, rysů tváře a tělesných pachů. Ale já potřebuju znát víc… No tak, pojďme si rozvést rozestavení pih, nosních chloupků a sklon zubů…
Není to příběh o rychlé zápletce, ale o prostředí, náladě a vzpomínkách. Občas jako by se ani nic zásadního nedělo. Většina textu se nezaobírá dějem, ale sentimentální výstavbou atmosféry. Rozumím tomu, proč je kniha pro tolik čtenářů srdeční záležitostí. Ano, atmosféra je silná a podmanivá – není divu, když na ni autor měl tolik stránek a na „nic jiného“ je nevyužil.
Skutečná zápletka se rozvíjí na začátku a na konci, zatímco vše mezitím plyne spíš v rytmu rozjímání.
Paradoxem takových knih je, že když na ně pak člověk vzpomíná, nepamatuje si, jak se nutil do čtení a nelituje času, který do ní musel investovat. Vybaví si tu atmosféru (a ano, i příběh), vybaví si zážitek pozitivní.
V průběhu čtení bych knihu moc pozitivně nehodnotil… ale zpětně musím říct: krásný zážitek.
Verdikt: Nuda. Edit: dočteno – Poetické, nostalgické a podmanivé.