Matka Davida S., narozeného 3. července 1959

Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54379/bmid_matka-davida-s-narozeneho-3-cervenc-Fx8-54379.png 4 414 91

Příběh svého drogově závislého syna , příběh plný nadějí i zklamání, nesplněných slibů, zoufání i beznaděje, příběh, který začal jointem marihuany, aby s časem vygradoval - příběh který vypráví matka.

Literatura světová Biografie a memoáry Rodina
Vydáno: , Panorama
Originální název:

De Moeder van David S., geb. 3. juli 1959 , 1980


více info...

Přidat komentář

maryzka
16.02.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem nyní vytáhla z půdy, kterou jak vidno pořád uklízím. Nějak jsem ji nečetla až nyní, ale tuto knihu mi koupili kdysi rodiče a to bylo tenkrát když v kinech šel film,, Pavučina" povinně film od školy a poté byla v občanský nauce nakousnutý toto téma a velmi časté besedy na školách, alespoň na škole, kterou jsem navštěvovala. No plkání a povídání je zbytečné. Podle mého vyhodit dítě z domova. asi nic jiného nezbývá, ale pro matku je to dost těžký. Za nás moc k drogám na malých okresních městech a na vesnicích moc asi přístup nevím, jinak by si toho lidi všimli. Zajímalo by mě pokud je to autorčin životní příběh a zda má ještě děti především bych fandila asi Julce, tak by mě zajímalo jak ovlivnil jejich život problémy rodičů se sourozencem.

sajanka
21.12.2023 5 z 5

Pro mě to byla a je jedna z knih, která mě jako matku tří synů zasáhla snad nejvíce. Proto absolutně nesouhlasím s komentářem Forestwalker přesně před rokem napsaným, ohledně chování matky Davida. Nikdo si nedovede představit to bezbřehé zoufalství a urputného avšak zbytečného boje za záchranu syna. To pak všechno jde stranou a samozřejmě se zapomná na vše ostatní.
Ne, neomlouvám matku, že se tak nevěnuje dalším dětem, ale chápu ji.
Jen člověk, který nemá děti nebo je má bezproblémové může odsuzovat chování těch rodičů, kteří bez vlastní viny celý život bojují za své děti, jež se dostaly na šikmou plochu. Taky si takový člověk nedovede představit, jaké to je, když dítě od malička pláče a pláče a nepomáhá nic.
Vždyť ta matka Davida od malička čelila jeho konfliktnímu chvání a povaze.
Pro mě je ta knížka strašně silná.


David876
24.10.2023 5 z 5

Tolik zoufalství u čtení jsem dlouho nezažil.

Nofar197
16.08.2023 4 z 5

Příběh mladého nizozemského narkomana z pohledu jeho matky. David je nadaný student ze stabilní rodiny. Bohužel postupně se začnou množit indicie naznačující, že něco není v pořádku. Začíná to ztrátou peněz jeho mladší sestry...
Matka několik let těžce bojuje o svého syna, upozaduje ostatní děti, ale její úsilí se míjí účinkem........

"David se už nevrátil. Pochopila jsem, že odešel, aby si sehnal fet...... "

elderscrollsbp
29.01.2023 5 z 5

Na My deti zo stanice Zoo ma možno najviac bavili práve kapitoly z pohľadu matky. V tejto knihe podľa mňa paradoxne chýba ten občasný pohľad aj zo strany narkomana, teda v tomto prípade Davida. Každopádne ma kniha bavila aj po druhom prečítaní a naozaj by si ju mal prečítať každý, či už má deti alebo nie.

Forestwalker
21.12.2022 5 z 5

Nevím, kdo je v tomhle příběhu odpornější. Jestli věčně zfetovaný David, který s sebou spolehlivě stáhne dolů každého, kdo jej má rád, nebo hysterická matinka, která kvůli Davidovi kašle na své další tři děti, věčně ponižuje manžela a neustále nadává vlastní matce i rodičům muže a za všechno vždycky může někdo jiný. Nechutná, sebestředná kreatura. Nejsympatičtější jsou nakonec ty kočky, které matka Davida S. klidně pošle do feťáckého doupěte a které pak z příběhu nenápadně zmizí.
Ještě poznámka k překladu. Uvažoval jsem, jak muselo být těžké přeložit knihu z prostředí, jež nám bylo tak vzdálené (kdo tady bral v osmdesátkách heroin?). Zaujalo mě i časté použití slova hadrák (=feťák), to jsem doposud slyšel jen v TV hře Klobouk plný deště, kde ho ztvárnil Luděk Munzar. A i jinak je překlad zábavný, jsou použity pěkně slovní obraty ("Ta žába se čeká").

harry9603
18.12.2022 5 z 5

Méně známá, ale o to lepší kniha s feťáckou tématikou. Zaujalo mě hlavně, že David S. se narodil ve stejný rok, jako jeden důležitý člen mojí rodiny. Feťáckej příběh je tu líčen z pohledu matky, takže to není žádné úžasné dobrodružství, ale hlavní hrdina je tu právem vykreslen jako trapnej, ubohej narkoman, kterej všecko podělá a není mu pomoci. Příběh má bohužel otevřený konec, jak hlavní hrdina dopadl, se neví. Akorát odešel z domova. Rozhodně doporučuji. Furt jsem čekal, kdy vysmaženej hlavní hrdina konečně zdechne, aby od něho měli všichni pokoj... Vzhledem ke stáří kniha možná nedovede poučit dnešní mládež... Ale dost odpovídá na otázku, zda za mládí našich rodičů byly děti slušnější. No nebyly. Motaly se po venku, zevlovaly a braly drogy.

jerisno
11.11.2022 4 z 5

Po této knize jsem kdysi sáhnout musel. Ne, že by mě tehdy nějak oslovovala drogová témata, ale David S., jehož pohnutý příběh zde jeho matka vypráví, je přesně o 1 den mladší, než já. Jsem upřímně rád, že moje matka byla takovéto zkušenosti ušetřena. Neveselé čtení.

qwerb
02.06.2022 4 z 5

Dobře napsané. hrozné, co musejí některé matky se svými dětmi zažít. To ve mne rezonovalo po celou dobu čtení.

Kabuky
30.05.2022

Poutavé.

DJANKA
13.04.2022 4 z 5

No, žádná sranda to není. Člověk by matce Davida nejraději poradil, že takto přeci už ne, už znovu ne......, ale člověk v její situaci není a proto neví jak by se sám zachoval. Snad mě nikdy nic takového nepotká.

werick
08.03.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila díky databázi knih, je to méně známa kniha o závislosti na drogách. Čtivě popsaný příběh z pohledu rodičů, pro mne obdivuhodná síla maminky Davida, stále mu pomáhat a důvěřovat mu.

Kačí96
03.11.2021 3 z 5

Kniha je dobře čtivá, ale ke konci chvílemi až nudná, situace se pořád dokola opakují.

FaeleenFairy
13.09.2021 3 z 5

3 a půl hvězdičky bych tedy dala :)) dobrá, ale ke konci už pořád to samé dokola... Což je i pochopitelne u tohoto tematu...

666Jitka
17.06.2021 5 z 5

Další kniha na téma drogy a s nimi spojeným peklem, kterým si neprochází pouze drogově závislý člověk, ale také jeho rodina a blízcí, kterých se chování narkomana bezprostředně týká. Kniha je vyprávěním matky, která "díky" závislosti svého syna zažívala časy skutečného zoufalství a beznaděje.

Aribana
01.06.2021 4 z 5

Tuto knihu by si měl přečíst každý, než sáhne po drogách. Každý by si měl uvědomit, co tím působí hlavně svému okolí a nejbližší rodině. Pokud sám člověk nechce skončit, ostatní mu v tom nedokáží zabránit. Platí i pro alkohol a ostatní.

hell8939
24.01.2021 5 z 5

moc supr míň známá kniha o tématu drogový závislosti, když jsem si ju půjčila od kamarádky tak jsem zjistila že táta se narodil přesně v ten samej den, baví mě jak je to vcelku realistický a jak je to pro změnu ne z pohledu fetky ale z pohledu jeho zasažený rodiny, po šesti letech od prvního přečtení jsem se furt nepřenesla přes poslední stránku

JointlieKat94
10.12.2019 4 z 5

Tak tohle byla parádní zpověď matky narkomana. Nic podobnýho jsem ještě nečetla, a že teda o drogách mám načteno dost..

Těmhle lidem je prostě nejlepší se vyhýbat, ale co má dělat matka, která je taky tak trochu závislá, i když "jen" na svém synovi.? Trošku mně zamrzelo jednání se zbytkem dětí v rodině, ale zase chápu, že se snažili vyřešit to nejhorší, no..

Chování okolí v té době bylo hrozné. Ale taky chápu, že drogové závislosti se v té době teprve rozjížděli, a lidi o tom prostě nic nevěděli. Teď už je doba jiná a drogy berou i 14 letý děti, rodiče mají svých starostí dost., a tak je to zase jiný.

Hrozné. Hrozná bezmoc, a já jsem jedině ráda, že nejsem rodič a nemusím to řešit.. ještě bych ráda dodala: Maminko promiň. Taky to se mnou neměla úplně lehký, když jsem začla kouřit trávu. :) ale teď už je vše tak, jak to má být.

Knihu bych možná i ráda doporučila. A možná bych ji doporučila kolegovi z práce, kterej si nenechá vysvětlit, že si na pracovišti hýčká přesně takovou zmiji jedovatou. Díky této knize by se mu možná i rozsvítila kontrolka. :)

josska
03.12.2019 4 z 5

knihu jsem četla tak před 100 lety,a ted jsem si ji přečetla kvuli vyzvě,,to bylo pro mě nejméně záživné téma,,,ale dala jsem ji,,,ted se na knihu dívam jinak ze strany rodiče a nechtěla bych to zažít.........

SakuraLuci
24.11.2019 5 z 5

Tak to byla jízda

Štítky knihy

drogy závislost, narkomanie matky a synové

Autorovy další knížky

Yvonne Keuls
nizozemská, 1931
1990  84%Matka Davida S., narozeného 3. července 1959
1993  80%Zpackaný život

Kniha Matka Davida S., narozeného 3. července 1959 je v

Právě čtených4x
Přečtených734x
Čtenářské výzvě112x
Doporučených42x
Knihotéce179x
Chystám se číst171x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x