Matčino tajemství

Matčino tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398642/bmid_matcino-tajemstvi-paD-398642.jpg 4 61 23

Když se sedmnáctiletá Belinda zamiluje do pohledného anglo-indického důstojníka, ví, že je to láska na celý život, přesto si uvědomuje, že vzhledem k nekompromisním společenským pravidlům nemá jejich společná budoucnost sebemenší naději. Poté co se dovídá, že padl při střetu britské armády na hranici s Afghánistánem, Belinda zjistí, že je těhotná. Aby se vyhnula hanbě a s vědomím, že narození své dcery musí navždy uchovat v tajnosti, se z donucení provdá za padesátiletého vdovce, britského diplomata. Po návratu do Londýna nemá jinou možnost než svěřit tříměsíční Cassy do pěstounské péče, aniž ovšem tuší, že opatrovnice Biddy Henchardová vede v chudinské čtvrti prolezlé nemocemi a špínou takzvanou dětskou farmu. Cassy však nelidské podmínky i kruté zacházení přežije, přitom sní o matce, kterou nikdy nepoznala, a doufá, že pro ni přijde a zachrání ji před životem v bídě a utrpení. Když stará pěstounka umírá, desetiletá Cassy se ocitne na ulici, bez domova, bez pomoci a bez nejmenší šance, že svou matku ještě někdy spatří.... celý text

Pro ženy Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

A Mother´s Secret , 2010


více info...

Přidat komentář

Evaho73
04.10.2023 4 z 5

Príbeh z 19. storočia, ktorý mal pre mňa osobne ľudovo povedané takú “všehochúť“. Začiatok mi atmosférou a opismi trochu pripomínal Olivera Twista. Ďalej sa dej charakterom posunul skôr k historickej romanci, a až príliš idylický koniec to iba potvrdil.
Knihu odporúčam, ako skvelé oddychové čítanie pre romantické duše, ktoré obľubujú fiktívne romantické príbehy a dokážu sa povzniesť nad ich reálnosťou.

hankapimi
07.09.2023 3 z 5

Odpočinkový příběh o nešťastné matce, která se musí vzdát své dcery kvůli dominantnímu otci i tehdejší dobové morálce. Tenkrát si mužské pokolení ušilo zákon o manželství podle svých potřeb. Žena ztrácí po svatbě právo na svůj majetek, který se stává manželovým vlastnictvím, stejně jako ona sama. To se pak těžko bojuje za cokoliv... Ovšem ty autorčiny romantické obraty o tom, jak cítila pečeť jeho úst na svých rtech, ty mne spolehlivě rozesmály...


Szilvia1
17.11.2022 5 z 5

Příběh byl pěkný,předvídatelný ale bylo i trošku smutný,protože se Belinda musí vzdát své Cassy,ale nakonec se najdou.Matčino tajemství byla lepší než Služebná z hostince,ale od autorky si přečtu další knížku když vyjde.

Val
04.11.2022 5 z 5

Pokud chcete vypnout a nechat se unášet na vlnách romantiky v kulisách historického Londýna, tak toto je pro vás ta pravá kniha .
Všichni občas potřebujeme pohádku s dobrým koncem , nejlépe s princem na bílém koni ...

Madelisi
28.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Romantická slaďárna, u které jsem se ptala, proč se všichni chovají jako po lobotomii mozku. Když srovnám se Služebnou z hostince, tak Matčino tajemství je zklamání.
Přesto nápad není vůbec špatný. Objevil se všude už tisíckrát, nyní je ozvláštněn indickým prostředím.
Příklad nelogičnosti postav - Belinda odmítá své dceři říct, kdo je jejím otcem, protože je to pro ní celé velmi bolestné. Dcera, když se s ním setká, tak zbelindovatí a nebude se s ním chtít bavit.
Osobně si myslím, že mužské postavy tu dopadly mnohem lépe. Belindina osudového muže hned poznáme, přestože se tak nepředstaví, její nevlastní syn prodělá vývoj od floutka k milému muži. Cassiin druh ze sirotčince je novodobý trpitel, který neváhá obětovat vlastní pohodlí pro blaho ostatních.
Přečtení nelituji, i takovéto knihy jsou pro odreagování zapotřebí.

sodmic
09.01.2022 4 z 5

Hezke, nenarocne cteni, podobne jako ostatni dila autorky

KáťaM.
05.04.2021 2 z 5

Já mám romantiku opravdu ráda, ale už nikdy ne z pera Dilly Court. Od Služebné z hostince jsem dostala, co jsem čekala (přeslazenou romanťárnu), ale ani o píď víc. Mačino tajemství mělo být dle paní, která mi knihu doporučila, ale i dle hodnocení na Databázi knih mnohem lepší. Za mě to tedy bylo šíleně nudné. Kdo s kým s končí víte od prvních stránek, popis vztahu matka a dcera neprosto neautentický, postavy jsou fádní a unylé. Belindu nelze nazvat matkou, nechat dceru dřít a udělat z ní služebnou za účelem vlastního pohodlí, to by neudělala žádná milující matka na světě. Maličké zvraty knížku nezachránily, jedno velké ne, pokud dobrou odpočinkovou romantiku, tak od Danielle Steel.

Kabalenka
01.11.2020 3 z 5

Příběh je zajímavý, plný překážek, na druhou stranu je to všechno hodně předvídatelné. Je tam spousta náhod vedoucí k záchraně a zlepšení životní situace hrdinů románu. Takový pohádkový příběh. Je to tedy lepší než Služebná z hostince, kterou jsem četla jako první.

anezur33
19.10.2020 4 z 5

Klidná kniha pro odpočinek

Noisette73
24.09.2020 5 z 5

Nádherná knížka, jen taková pohádka pro dospělé, která pohladí po duši, ano ten konec je trošku moc pohádkový, ale bavilo mě to číst a držela mě.

pip11
16.10.2019 5 z 5

Krásný emocionální příběh plný tajemství, zoufalství, naděje a štěstí. Moc pěkná historická romance.

orinka3
18.06.2019 1 z 5

S vypětím všech sil jsem dorazila tuto knihu a jen si říkám "Pámbu mě netrestej, ale tohle je tak děsná ultrapitomost!" Všem romantickým duším se omlouvám, ale nedá se to jinak nazvat. Pokusím se dovědět něco o autorce, ale pokud si ona vážně myslí, že tak to v životě chodí, asi žije na obláčku, ze kterého nikdy na zem nesestoupila. Já netvrdím, že se nemůže stát NIC z toho, co jsem byla nucena přečíst (ano, masochisticky jsem si uložila dočíst to, abych věděla, jestli konec dopadne jak si myslím - ano, dopadl). Ale v tak koncentrované formě?! Vždyť je to tak přeslazená kýčovitá báchorka, že jsem z ní málem chytla cukrovku 2. typu! Nehledě na to, že krásná Belinda byla zcela unylá a nemožná. Utajování vztahu matka-dcera bylo nepochopitelné, dítě je v šílených podmínkách na umření a matka nic nedělá....no. Stejně jako později v té škole. V knize jsem nacházela kapitoly, které mi připomněly Bídníky, pak zase Sirotka Lowoodského, do toho Pytlákovu schovanku anebo Limonádového Joea. Určitě z nich paní autorka dolovala inspiraci. Je to strašný, strašný, strašný!!! A spousta nechtěné komiky. Jedna za všecky. Strana 142. "Dovolte, abych vám představila svého nevlastního syna, Olivera, předmětného mladíka." Předmětného mladíka?? Tak to překonalo všecko, co jsem zatím četla. Vlastně ne, v jakémsi podobném škváru sděluje knižní hrdina knižní hrdince " Já, i přes svou dřevěnou nohu a skleněné oko vám dokáži, že jsem muž!!". Jenom bych ráda věděla, kolik psaní takových blbin vynáší. Dovolím si tvrdit, že TAKHLE bych to napsala za pár večerů levou zadní i já:):):)

Sotek43
04.11.2018 5 z 5

Krásná kniha od této autorky v pořadí uz druha, kterou jsem přečetla a opět nezklamala. Krasne psaná, ctiva, neslo se od ni odtrhnout.

alexis818
03.11.2018 5 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila a jsem moc ráda,že splnila mé očekávání.Krásný příběh a velmi dobře napsaný.Přečtu si i další knihy od této autorky.

attila1
29.08.2018 4 z 5

Romantický historický příběh. Ze začátku dost krutý. Jednu hvězdičku na hodnocení ubírám za to, že mi knížka chvílemi přišla zdlouhavá.

bagel
07.08.2018 4 z 5

Velmi poutavý příběh, jen místy trošku zdlouhavý.

knihomolkadorfa
29.07.2018 3 z 5

Romantické, předvídatelné, místy zbytečně zdlouhavé, ale jinak celkem milé. Jako oddychovka - proč ne :)

Danago
21.06.2018 5 z 5

Příběh se odehrává v Anglii na konci 19 století. Je tu popsán osud Belindy od jejího mládí a její dcery Cassy, které se Belinda musela ze společenských důvodů vzdát. Pro mě to byla skvělá odpočinková knížka, která mě moc pohladila po duši. Příběh je napsán velice emotivně a poutavě. Postavy zažívají horší i lepší časy nic není černobílé. Knížka se mě moc líbila.

alnahu
05.06.2018 5 z 5

Příběh Cassy , děvčátka, které si zažilo ve svém životě spoustu utrpení a ponižování , její matka sedmnáctiletá Belinda se o ni nemohla starat a tak ji odložila na takzvanou dětskou farmu. Cassy všechno nelidské zacházení přežije a její sen o tom, že pozná svou matku i otce se jí vyplní .Pěkný román ze staré Anglie.

zuzana2599
23.04.2018 5 z 5

Parádní čtení ! Pro mě je to lahodné knižní překvapení !
Přeneste se i vy do Anglie na konci 19. století a ponořte se do osudu Cassy, která po strastiplném dětství konečně nalézá svou maminku.
Je to příběh, ze kterého dýchá romantika i kouzlo starých časů.
Je to příběh přesně podle mého gusta, který mě pohladil po duši a chytil za srdce.

Štítky knihy

romantika

Autorovy další knížky

Dilly Court
britská
2018  78%Vánoční pohlednice
2017  70%Služebná z hostince
2018  81%Matčino tajemství
2024  90%Zimní svatba
2023  68%Dcera štěstěny

Kniha Matčino tajemství je v

Právě čtených1x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce147x
Chystám se číst73x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x