Vánoční pohlednice

Vánoční pohlednice https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380667/bmid_vanocni-pohlednice-Ic9-380667.jpg 4 71 37

Obrátila v promrzlých rukou pohlednici s obrázkem rodiny shromážděné u vánoční tabule. Výjev se tolik liší od toho, co prožívá ona, ztuhlá zimou na zledovatělém dláždění, bez střechy nad hlavou… Po otcově smrti zůstanou Alice a její těžce nemocné matce jenom dluhy. Obě truchlící ženy jsou odkázané jen na neochotnou podporu nepřející tety Jane. Ta se však snaží nepohodlného břemene co nejrychleji zbavit a pokouší se Alice provdat za svého mnohem staršího příbuzného. Když to Alice odmítne, teta ji nechá zaměstnat u svých zámožných známých jako vychovatelku, aby si vydělala na byt a stravu. Malá Flora je však rozmazlená a nezvladatelná, a Aliceiným jediným spojencem je pohledný strýc Rory, který se rozhodne uplatnit Aliceino výtvarné nadání ve své polygrafické dílně. Ne každý jí však úspěch přeje, a když se ji její nepřátelé snaží zdiskreditovat, Alice nezbývá než věřit, že ji před nadcházející nepřízní osudu zachrání právě ona vlídná, sváteční nálada Vánoc…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Christmas Card , 2016


více info...

Přidat komentář

Szilvia1
09.11.2022 4 z 5

Příběh byl pěkný,předvídatelný,ale pěkný.Ještě si přečtu i další autorčiny knížky.

sodmic
13.01.2022 4 z 5

Hezke, nenarocne a naprosto predvidatelne cteni, stejne jsko ostatni autorciny knihy


Kekik
22.12.2021 2 z 5

Moderní obálka a anotace mě zavedly na špatnou cestu. Nevěděla jsem, že příběh začíná v roce 1862. Myslela jsem si, že se jedná o příběh ze současnosti. A bohužel i název se moc nevyvedl. Čekala jsem tajemný příběh, který bude úzce souviset s vánoční pohlednicí. To se nestalo. Ani vánoční atmosféra na mě nedýchla. Vánoce jsou zde velmi okrajově.
Knihu jsem četla několik dní, jelikož mě nebavila. A tak stránky ubíhaly pomalu.
Nejedná se o špatnou knihu. Jen to není kniha pro mě. Určitě své kvality má.
Obálka je krásná, ale k příběhu se nehodí.
Prozatím nemám v plánu číst další autorčiny knihy.

helenkan
16.08.2021 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného. Ze začátku to vypadalo celkem zajímavě, ale pak se to nějak pokazilo. Alice mi zrovna moc do oka nepadla. A že by měla veškeré problémy, tajemství a dokonce i kriminálníky z podsvětí sama napravit a vyřešit? To je fakt dost divný a naivní. Moc nad tím nepřemýšlet a jen odpočívat takže číst se to dá.

janasim
13.01.2021 3 z 5

Ačkoli jsem si knihu moc ráda přečetla a bavila mě, závěr mě zklamal. Hlavní hrdinka mi v určitých chvílích neseděla, především, jak jednala s muži. Rozuzlení, mi přišlo příliš uspěchané a ani malilinķo věrohodné.
A co se týče vánočních pohlednic, domnívala jsem se, že příběh na ně bude více zaměřen.

Libi.livres
05.01.2021 4 z 5

Tato historická baronetka mě zaujala svou krásnou obálkou, příslibem vánoční atmosféry a poutavým příběhem. A i když to nakonec vánoční kniha úplně tak nebyla, tak mě i přes svůj historický žánr, leckdy nabuzující dojem táhlosti či vleklosti děje, naopak překvapila dějem dobrodružným a živým, prostředím Londýna v 19. století s tehdejším zvyklostmi, dále pak osobitými postavami a hlavně kouzelným světem kreslířství a začínajícího tiskařství. Lidé tehdy u svého malého stolku přenášeli své nápady na papír a vytisknuté kopie ještě dobarvovali ručně, byl to svět, ve kterém pohlednice a dopisy byly milým ale také jediným spojením mezi lidmi. Nadchla mě hlavní hrdinka Alice, která byla na svoji dobu nezávislou silnou ženou, která se dokázala prosadit navzdory nepřejícímu osudu jak v životě, tak v pracovní oblasti, které vládli tehdy zejména muži. No a malou divokou bezprostřední Violu, tak tu si nešlo, i přes její zprvu vzdorovitou povahu, zamilovat. Celkově byla kniha zajímavá, svižná a prostě hezká na čtení a dojem.

Kacatko86
22.12.2020 3 z 5

Nebylo to špatné, ale na můj vkus moc červená knihovna s předvídatelným vývojem událostí. Knížka nenadchne, ale ani neurazí.

knihovnička007
19.12.2020 3 z 5

Od autorky jsem četla knihu Služebná z hostince a moc se mi líbila. Když jsem proto hledala nějakou vánoční knihu, ráda jsem si z knihovny půjčila tuto.
Upřímně... nevím, jak hodnotit :( Autorka skvěle popsala Londýn v polovině 19.století. Vánoce však v knize nehledejte, je jich tam co by se za nehet vešlo, což je pro mne docela zklamáním :(
Alice spolu s matkou přichází o všechen svůj majetek a je nucena žít v nuzných podmínkách u své tety, která by si pro korunu nechala vrtat koleno. Dostane práci v bohaté rodině a má na starosti vzpupnou holčičku Floru, které se všichni sloužící bojí. Téměř ihned Alice zjistí, že Flora je hlavně vyděšená mladá holčička, která potřebuje jen trochu lásky.
Připadá mi, že autorka příběh hodně překombinovala :( Příběh je romanťárna s pohádkou křížená s detektivkou. Příběh Flory autorka dle mého zbytečně překombinovala a konec působil useknutým koncem.
Líbil se mi nápad s vánoční pohlednicí.
Více v recenzi Tučňákův knižní svět.

amelie.m
16.12.2020 3 z 5

Koupila jsem si to jen proto, že to mělo v názvu "vánoční" a mám zvyk posledních pár let, sbírat knihy s tímto tématem a číst je vedle svých oblíbených thrillerů v adventním čase prostě jen pro tu atmosféru..

Jako jo, je to takové lacinější, rychlé a náchylné na šťastné náhody, ale četlo se to opravdu dobře :)

Andynka
08.12.2020 3 z 5

Pro mě překvapiví kniha.
Čekala jsem klasický vánoční příběh, ale dostala jsem něco velmi originálního.
Příběh se totiž odehrává v 19. století. A to mě velmi zaujalo.
Řeší se zde rodinné vazby, svatby, adopce .... zároveň zde vidíme, jak se ženy postupně začínaly stávat samostatné. Což na tu dobu ještě nebylo obvyklé.
Je to sice jednoduchý příběh, který vás úplně nepřekvapí, ale je tak mile napsaný, že mě docela i bavil.
Ale vánoční příběh to pro mě rozhodně není. Nečekejte zde žádný vánoční zázrak a pod.
Je to jen příběh o Alice, která se snaží bojovat za spravedlnost a lidi, které miluje.

Mi--LADA
14.10.2020 4 z 5

Milá pohádka na zpříjemnění nevlídných dnů.

orinka3
03.09.2020 3 z 5

Miloučké, i když tak trochu i hloupoučké. Pěkná odpočinková četba, při které je nejlepší nad řádky moc nepřemýšlet. Postavy divadelně přehrávají, tetička Jane ukázkově despotická, Alice tvrdošíjně zásadová a neústupná (její povaha je tak skálopevná, že zůstává po celou knihu v prvním pádě jen coby Alice), její maminka křehký květ, o který dlužno neustále pečovat. Přesto umí překvapit! (myslím tím zázračné obrácení ve jménu lásky). A ta strašná bída, zima v místnostech, zima venku. Londýn se zlověstnými brlohy. Zlotřilá Molly, bažící po adoptované Floře, jejíž adoptivní matka vzbuzuje pochybnosti, jestli je vlastně normální. Která je matka pravá, se ví patrně hned od začátku, ale pšt!!!! Chlapi jsou jako obvykle upozaděni, Rory od prvního setkání jasně směřuje ke kýženéhu happy endu, jeho bratr je pořád v práci a asi radši, než by byl s tou svou hysterkou doma. No, musím říct, že jsem si dobře početla, ale určitě jsem nebrala vážně to, co vidím na stránkách napsané. Dobrý průměr červené knihovny.

Lvíček835
22.06.2020 5 z 5

Nej ůžasnější kniha co jsem kdy od téhle autorky četla překrásný romantický vánoční příběh četla se mi jedním dechem rozhodně se k ní budu vracet hlavně na Vánoce,ale samozřejmě když budu mít chuť přečtu si ji kdykoliv

bábuška
13.01.2020 4 z 5

Setkala jsem se s touto autorkou poprvé a byla jsem mile překvapena. Žádná těžká literatura, milé odpočinkové čtení s trochou tajemna odehrávající se v Londýně v roce 1862. Celkem věrně jsou popsány stavovské rozdíly mezi zbohtlickými rodinami a těmi, kteří jsou v jejich službách. Stejně tak lidí žijících na okraji společnosti v zatuchlých brlozích, bojujících o kus chleba. Je to vlastně příběh chudé dívky, jež ke štěstí přišla.

sgjoli
05.01.2020 4 z 5

Tato kniha je velmi milou zimní romancí s příjemnou atmosférou a kapkou dobrodružství. Nejde o nic hlubokomyslného – jedná se opravdu o odpočinkové, zaláskované čtení, které bych označila za pohádku pro dospělé. Vánoce zde nejsou hlavním středobodem. Mihnou se zde, ale řekla bych, že jde spíš o romanci zimní než o vánoční. Pokud vás tento typ knih baví, mohu doporučit. :-)

Irsaf
03.01.2020 4 z 5

Dalo se čekat, jak to skončí...
Ani Viola mě nepřekvapila...
Moje první kniha od autorky... A líbila se mi... Jsem zvědavá na další...

sabca
01.01.2020 4 z 5

Trochu nereálný, ale nečetlo se to špatně.

gossipavlina
30.12.2019

Ufff. Tohle já nedokážu dočíst. Naivní, nereálné, neuvěřitelné.

handulli
14.12.2019 5 z 5

Moje první setkání s autorkou a je to příjemné překvapení. Nebyla to žádná přeslazená červená knihovna. Ocenila jsem, že se děj neodehrává jenom v bohatých rezidencích Mayfair, ale zmiňují se tu i chudinské čtvrti a bídný život některých londýnských obyvatel. To knize dodává na věrohodnosti, kterou jí však jedním dechem bere hlavní protagonistka Alice. Její mnohdy lehkovážné jednání nakonec vždy skončí dobře, což by se v reálu 19leté dívce žijící ve 2. pol. 19. stol. jen těžko poštěstilo. A vím, že jsem si často při čtení říkala: No ta má víc štěstí než rozumu! Např. když jako na zavolanou k internátní škole přijede bryčka, ve které uprchnou. Nechci nic víc prozrazovat. Protože navzdory Alicinině extrémní neohroženosti je to moc hezký příběh, který svižně plynul a který se teď do toho adventního času opravdu hodí.

mariva
13.11.2019 4 z 5

Krásná obálka zláká ke čtení a děj má spád, takže čtení rychle utíká a nenudí. Příběh ale působí naprosto nereálně, devatenáctiletá dívka vyřeší všechny problémy, napraví i ty nejhorší povahy... Vím, že má jít o romantický příběh, ale někdy už je to už moc velká nadsázka. Co mi ale při čtení nejvíc vadilo - je problém v českém překladu skloňovat jméno Alice??