Marie Terezie - záhady a mystéria

Marie Terezie - záhady a mystéria https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341073/bmid_marie-terezie-zahady-a-mysteria-hgo-341073.jpg 2 11 7

Jaké byly klíčové okamžiky vlády Marie Terezie? Barokní období, do kterého se jediná česká panovnice narodila, bylo bohaté kulturou i množstvím pověr a předsudků. Objevovalo se několik zázračných a pozoruhodných událostí, které ovlivňovaly dobu i vnitřní svět panovnice – její vztahy k církvi a náboženské víře. Autor se tak zamýšlí i nad rozporuplností vlády Marie Terezie a nad jejími přínosy reformního úsilí, které je pro její panování příznačné.... celý text

Přidat komentář

Jadlenka
27.03.2020

Kniha se četla dobře. Není to moje první knížka od Vladmíra Lišky. Vím, že autor píše docela čtivě. Kniha se nezabývá žádnými tajemstvími, ani záhadami. Proto je název knihy zavádějící. Ale v knize lze nahlédnout, jak se v době Marie Terezie žilo, jaká byla panovnice i člověk a matka. Není to nijak náročná četba a je vhodná pro čtenáře, kteří by se rádi něco dozvěděli, ale neudrží pozornost u literatury faktu.

Knihomolka10
03.08.2018 1 z 5

Kniha mě velice zklamala. Čekala jsem nějaké mystické události, které se odehrály na vídeňském dvoře. Bohužel to byla kniha pouze o faktech, které se učí ve škole. A byl to pouze sled informací, které nebyly žádnou novinkou. Kniha mě nebavila, protože podle názvu jsem čekala úplně něco jiného.


iveta3689
12.08.2017 2 z 5

Jsem z knihy zklamaná. Čekala jsem podle názvu něco jiného. Záhady ani mystérie se v knize neřeší, je to hlavně o historických souvislostech kolem Marie Terezie. Což by nebylo špatné, ale autor jen povrchně popíše základ a situaci nerozvede.

pagac17
04.06.2017

Zábavná a naučná kniha o významné panovnici osmnáctého století. Osvěžuji se jejím obsahem svoje znalosti z tohoto období dějin v Evropě. Postava a osobnost Marie je obdivuhodná. Podařilo se jí udržet v tomto období absolutismus Habsburské říše. Dopustila se hodně chyb, z kterých se brilantně dostala. Hlavně se jedná o válečné spory s Pruskem. Přitom bigotní katolička porodila 16dětí, které vychovala se svým manželem při své absolutní vládě. Pro české země nezaznamenalo její vládnutí potřebných výhod. Poddaní jí neměli rádi, až teprve jejího následníka Josefa II, který hlavně zrušil tíživou robotu. Román stojí za přečtení.

alnahu
31.05.2017 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o této velmi významné panovnici 18 století, která byla nejen skvělou vladařkou té doby ,ale i matkou- porodila Františku Štěpánu Lotrinskému šestnáct dětí a manželkou, až do manželovy smrti, kterou velmi těžce nesla. Marie Terezie ,byla na tu dobu velmi pokrokovou panovnicí, která modernizovala habsburskou říši.

flanky
25.04.2017 odpad!

Chtěl bych upozornit na nekalé chování autora. Kniha vyšla dvakrát, ale pod jinými názvy. Ve většině knihkupectvích je možné tuto knihu nalézt pod názvem Marie Terezie - záhady a mystéria (nejlevněji na e-shopu za 189 Kč). Jenže úplně totožný text se nachází v knize, která má i jiný název Marie Terezie - nejmocnější panovnice Evropy. Problémem je, že tuto je možné sehnat v Levných knihách za 49 Kč. Jediným rozdílem je, že v Levných knihách prodávají knihu v papebacku a je vytištěna na levnějším papíru. Jinak jsou totožné i chyby, kterých je v knize požehnaně (to je na tom to nejkurióznější). Podvod je tak rafinovaný, že byla změněna kromě názvu i obálka. Za tuto knihu, resp. dvojvydání s jasným cílem vydělat peníze, by měl být někdo zodpovědný. NENECHTE SE OKRÁDAT!!!

pobijecmuch
10.04.2017 5 z 5

Publikace vydaná k 300. výročí narození české královny Marie Terezie. Doporučuji všem, kteří se zajímají o dějiny, speciálně o tuto panovnici, která je známá svými reformy - Tereziánské reformy.