Saturnálie

Saturnálie https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91632/bmid_saturnalie-VXZ-91632.jpg 5 45 8

Marcus Didius Falco série

< 18. díl >

Poctě boha Saturna Děj tohoto dalšího románu z falconovské série se odehrává v Římě v roce 76 n. l. za vlády císaře Vespasiána. Město se chystá na bujné několikadenní oslavy svátku saturnálií, zato informátor Falco musí na císařovu žádost pátrat po uprchlé významné zajatkyni, vlivné germánské kněžce. A jako by to nestačilo, záhadně zmizel bratr Falconovy manželky. V pořadí již osmnáctý příběh z řady vtipných antických detektivek, v nichž ožívá každodenní Řím po roce 70. A protože je Marcus Didius Falco informátor pracující často v císařských službách a řešící pestrou škálu zločinů, čtenář se ani chvilku nenudí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Saturnalia , 2007


více info...

Přidat komentář

hanzmb
11.07.2023 4 z 5

Jako většina dílů z Říma i tento patří k lepší polovině autorčiny tvorby. Zápletka spíš nezápletka, ale proto tyto knihy nečtu. Ty reálie starého Říma jsou vynikající. Tentokrát si autorka vzala na paškál doktory. To vše na pozadí Saturnálií, což byly vlastně předchůdci našich Vánoc. Kdyby si někdo dělal poctivě poznámky od 1.dílu, byl by nejspíš schopný dát dohromady kvalitní mapu tehdejšího Říma.

Vojslava
05.06.2023 4 z 5

Čtyři hvězdy jsou jen tak tak dotažené - velmi rychle jsem se po dlouhé pauze do série vpravila, rozpomněla se na postavy, jejich charakteristiky i rodinné vztahy, u některých hlášek jsem se opravdu upřímně zasmála, ale stejně mne ten příběh nijak nevzal, nelákalo mne ho brát do ruky ve volných chvílích... nakonec jsem vlastně asi ani nepobrala ty dvě paralelní pátrací linky a celou pointu (byť je vystavěná tak, že stejně po pokračování časem sáhnu). Asi jsem se netrefila osobním vyladěním, nicméně stále mohu doporučit jako skutečně pěknou odpočinkovou četbu.


lampernaqui
03.12.2018 4 z 5

Saturnálie bylo vždy zajímavé období v Římské říši. Během těchto oslav se moc knih neodehrává (alespoň jsem se k nim nedostal já), takže jsem byl zvědav, jak orgie pohltí i Falca s rodinou. Detektivka je pomalá, s případem se nikam nespěchá, ono to také během oslav jinak nejde. Dozvídáme se spoustu zajímavostí o dalších členech klanu, což by mě u jiných knih nudilo, ale tady to prostě k románu patří. Falco tedy nenudí a ačkoliv všechno vidí vyloženě pesimisticky, tak se čtenář baví u dobrého humoru.

renefer
10.04.2015 5 z 5

Tentokrát nás autorka zavádí na svátky Saturnálií, opět přimícháno trochu napětí a hodně humoru.
Můžu říct, že co věta , to bonmot. Tento díl u mě z celé série jednoznačně vede, hlavně díky popisu maškarní zábavy u vigilů :)

Pet007
19.10.2014 4 z 5

Dobrá kniha. Příběh o vrahovi bezdomovců se prolínal s příběhem uprchlé kněžky Veledy. Četla jsem na etapy, proto se mi možná děj zdál trochu zdlouhavý, ale odhalení pachatele a dopadení uprchlice jsem se dočkala.

braunerova
17.08.2014 5 z 5

Opět výborná historická detektivka, kde se mimo jiné dovídáme, jak vypadal starověký Řím v době svátků k poctě boha Saturna.

Marika Vanova
04.08.2012 4 z 5

Tato kniha se mi zase četla dobře, ale přece jenom někdy byla zdlouhavá. Jinak Falconovský detektivní humor opět nezklamal.

cori
09.01.2012 4 z 5

Další z řady historických detektivek z antického Říma. Sympatický detektiv Falco s rozvětvenou rodinou a krásnou a inteligentní manželkou slaví sedmidenní svátek saturnálií (předchůdce našich Vánoc) a přitom pátrá po uprchlé germánské kněžce Veledě, svém zmizelém švagrovi , který byl do ní kdysi zamilovaný, a na scéně se také objevuje masový vrah bezdomovců a tuláků. Kniha skvěle vykresluje každodenní reálie antického velkoměsta a předkládá zajímavý příběh okořeněný vtipnými rodinnými scénami a poznámkami hlavního hrdiny.