Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých

Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448016/bmid_mamino-posledni-objeti-co-nam-emoce-Xsn-448016.jpg 4 23 11

Mámino poslední objetí začíná smrtí Mámy, šimpanzí matriarchy, která si utvořila silné pouto s biologem Janem van Hooffem. Když Máma umírala, van Hooff učinil neobvyklé gesto a navštívil ji v její noční kleci, aby se mohli naposledy obejmout. Příběh Mámy tvoří jádro de Waalova přesvědčení, že lidé nejsou jediným druhem se schopností pociťovat lásku, nenávist, strach, zahanbení, vinu, radost, znechucení či empatii. De Waal zde probírá výrazy obličeje, emoce bublající pod povrchem a samozřejmě i život a smrt Mámy. Díky knize Mámino poslední objetí se srdce a mysl čtenářů stanou vnímavější vůči hlubokému propojení mezi lidmi a zvířaty a promění jejich pohled na život okolo nás.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Práh
Originální název:

Mama's Last Hug: Animal Emotions and What They Tell Us about Ourselves , 2019


více info...

Přidat komentář

kurama45
14.10.2023 4 z 5

Autora by iste potešilo, že veľa z názorov, ktoré boli v jeho dobe prelomové a šokujúce, sú už dnes bežne prijímané a minimálne v prírodovedeckých kruhoch aj bežne prezentované.
Kniha ma príjemne potešila a bavilo ma hľadať paralely v ľudskom správaní cez pochopenie správania zvierat. Rozbeh bol trošku pomalší, ale na konci môžem bez preháňania povedať, že takto si predstavujem kvalitnú populárno-vedeckú literatúru.

mgeisselreiter
19.11.2022 2 z 5

Pro mě velmi nezáživná kniha, jejíž konečný přínos je prakticky nulový, co se týká získaných informací, a záporný, co se týká citového (či emočního - autor několikrát definuje rozdíl, ale pro mě to nehraje roli) uspokojení. Budu krutý, ale dám jen 45%. 19. 11. 2022.


Lesní_chodec
29.08.2022 4 z 5

Frans de Waal opět nezklamal, přestože jeho "Dobráci od přírody" je znatelně kvalitnější, ale zároveň i odbornější čtení, tohle byla vyloženě oddechovka, při které se dozvíte leccos zajímavého. Za mě výborná kniha pro úvodní průpravu do tajů etologie a sociobiologie.

Yarwen
16.08.2022 3 z 5

Kniha je o emocích - ty mé byly nejprve natěšené vzhledem k nadšeným ohlasům, které knihu provázejí, poté jsem byl zklamán, když jsem si říkal "Ale tohle přece není pro mě nic nového, takové schopnosti jsem u zvířat předpokládal", nakonec ale knihu pochválím, neboť autor jde v dalších kapitolách hloub, nabízí zajímavé postřehy a souvislosti (hlavně s naším lidským světem, třeba text o Trumpovi mi vykouzlil úsměv na líci) a dává čtenáři výzvy k zamyšlení se nad některými tématy. Po dočtení poslední stránky mám tedy pozitivní emoce a spokojený pocit...

Vestička
16.07.2022 5 z 5

Poněkud infantilní název, ale skvělá kniha, ve které se toho dozvíte více sami o sobě než o šimpanzech. Měla jsem pocit, že o citovém životě zvířat vím prakticky všechno. V zoologické zahradě v Brně jsem přišla ke kleci Šimpanzů právě ve chvíli , kdy jedna šimpanzica házela kýble po všech okolo. jediný samec ve skupině k ní přišel zezadu. Vmáčkl si ji do klína a kolíbal se s ní jako s děckem. Ostatní šimpanzice využili čas a uklízely kbelíky do rohu pod jakousi látku tak, aby je šimpanzice neviděla. Moje kočka se mi vychcala na přihlášku na vysokou školu den po té , co jsem jí namočila čumák v loužičce ve vaně. Jinou spřátelenou kočku jsem viděla v kempu jak leze z boku do stanu. A tak jsme ji chtěla vystrašit a chytla jsem ji za zadek, který ji ještě lezl ven. Vyskočila 2 metry vysoko. Následně se mě vždy v noci, když jsem šla z koupelny , snažila vyděsit tím, že přede mnou ve tmě proběhla , a dupala u toho jak stádo slonů. Brácha měl papouška žako, který uměl snad 100 slov. ...
Ale tahle knížka přesto člověku dá mnohem víc, zdá se mi , že autor na to jde vědecky, i když ani on se neubrání hloupé politice, typu Trump jako alfasamec a druhá prezidentská debata. v mnohém se dá souhlasit. A kniha je leckdy opravdu dojemná. Oceňuji jeho lásku ke zvířatům, zdravý rozum a vědecký přístup. A taky že umí psát. Kapitola vražda , to tedy bylo něco. Rozhodně se toho dovíte spoustu o sobě. Protože lidé jsou šimpanzům, a zvířatům celkově, mnohem víc podobní, než bysme chtěli.

Greenfingers
06.05.2022 5 z 5

Naprosto úžasná knížka, která poukazuje na to, že lidé a zvířata mají mnohem více společného než jsme si původně mysleli. Jedni i druzí jsou ovládaní emocemi všeho druhu.
Knihu vřele doporučuji!

DreamerX9
20.03.2022 4 z 5

Tohle byla velmi pozoruhodná knizka. O emocich a všech vjemech i pocitech co protina světy lidstva a zvířat. Líbí se mi že kniha není nějak složitá a nabízí laskavy i citlivý pohled ze strany autora/vědce ale i dalších vyzkumniku.

michaela2338
19.09.2021 5 z 5

Kniha nasbírala spoustu cen a právem. Její podtitul přesně vystihuje to, co nám kniha nakonec sděluje. Je o agresi, touze po moci, politikaření, pletichaření, ale také o lásce, radosti, něze, péči a hluboké potřebě někam patřit a být přijímán. Nic z toho není ovšem vyhrazeno jen pro náš druh. Kniha je zasvěceným pozváním do emočního světa primátů, a to od autora, který k tomu všemu skvěle píše.

hu_87
16.09.2021 5 z 5

Dokonalost sama, vždycky jsem si říkala, proč nemáme víc knížek o lidoopech. Tohle je skvost, příroda a tak trochu psychologie v jednom. Prim hraje téma z názvu knihy - emoce zvířat. Teda hlavně lidoopů, ale dostane se i na jiné tvory. Vyplatí se jí mít doma, je to populárně naučná knížka v té nejlepší podobě. Překlad je rovněž výborný. Víc takových knížek.

IHT
26.08.2021 5 z 5

Naprosto nechapu, proc neni vice knih od de Waala prelozeno do cestiny. Je to skoda, protoze pise naprosto skvele. Jeho styl ma hloubku, ma vasen a ma argumenty.
Tato kniha je o emocich u zvirat a jejich souvislosti s nasimi emocemi. Je to vskutku emotivni text, ale zaroven takovy, ktery Vas nejen chytne za srdce, ale take oslovi Vas rozum :) Ve srovnani s Goodallowou (ktera pise paradne) mi de Waal prijde nalehavejsi, protoze si myslim, ze se vice drzi na uzde a nepopusti tak casto uzdu vasni (a emocim :D).
Skvela kniha pro vsechny milovniky zvirat!

Radunnie
24.08.2021 5 z 5

Výborná kniha, zdaleka nejen o chování lidoopů. Laického čtenáře možná odradí množství odborných výrazů, které rozhodně ne každý rozkličuje ihned po prvním přečtení. Práce pana de Waala je nicméně fascinující, plná zajímavých informací a postřehů.

Autorovy další knížky

Frans de Waal
nizozemská, 1948 - 2024
2006  91%Dobráci od přírody
2020  86%Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých
2024  0%Odlišní

Kniha Mámino poslední objetí: Co nám emoce zvířat prozrazují o nás samých je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce46x
Chystám se číst47x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x