Malá tajemství přírody

Malá tajemství přírody https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131073/mala-tajemstvi-prirody-131073.jpg 5 23 4

Knih o přírodě je celá řada. Jak ale napsat takovou, aby zaujala současné dítě? Autoři vzpomínali, co bavilo je, když byli malí. Jen přírodu pozorovali? Kdepak! Všechno chtěli vzít do ruky a pokud možno odnést domů a zkoumat zblízka. A tak se rozhodli, že ve své knížce nejen poradí, co a jak v přírodě sledovat, ale i na co si opravdu může člověk sáhnout, co je vhodné si vzít domů, a hlavně jak se o to pak starat. Manželé Dobrorukovi dlouhá léta pracovali v zoologických zahradách, učili studenty a vychovávají dodnes mladé přírodovědce a ochránce přírody. Jejich knížka je čtivá i zábavná, ale hlavně odborníci na slovo vzatí jsou zárukou přesnosti sdělených faktů a dat. Texty jsou doplněny návodnými a vědeckými černobílými i barevnými ilustracemi.... celý text

Přidat komentář

ardetka22
24.11.2020 5 z 5

Za mě jedna z nejkrásnějších knížek o přírodě pro děti vůbec. Jako malá jsem v ní ležela neustále, obrázky se mi ohromně líbily a teď, když si k nim přečtu i text, líbí se mi celá knížka ještě víc. Spousta nápadů na pozorování a pokusy, které se dají realizovat i s dětmi. Ta naše už je v salátovém vydání, ale i moje děti si v ní pořád moc rády čtou.

martas006
27.08.2017 5 z 5

Moc pěkná encyklopedie. Spousta zajímavých věcí. Četla jsem ji jako malá holka.


SiuxBeast
27.02.2017 5 z 5

Tohle pro mě byla v dětství velice zábavná a oblíbená knížka o přírodě, a spoustu věcí jsem podle ní dělal, když jsem sse učil poznávat přírodu :)

HTO
18.08.2012 5 z 5

Nevýslovně nádherná kniha pro každého, kdo má rád přírodu. A je jedno, jestli vás nebo vaše děti či vnoučata zajímají psi, moře nebo houby. Jak je takovýchto knih zapotřebí! Láska, kterou manželé Dobrorukovi chovají k přírodě, je tady tak skvěle vidět, že vás prostě nemůže neinspirovat. Jak jsem vděčný rodičům, že mě podporovali v mé lásce takovýmito knihami, a za to, že takovéto knihy jsou k dostání!

Chcete si pořídit neobyčejně krásnou sbírku? Pořiďte si kolekci výtrusů hub. Zde máte návod – stejný, který Theo Stefanides dal mladému Gerrymu Durrellovi. Chcete si chytit živou myš do dřevěné živolovky? Tady vám poradí. Já tu myš chytil – i když past vyrobil bratranec, to musím přiznat. Toužíte zažít úžasné dobrodružství, jímž jsou divoké sny za noci, po níž půjdete kontrolovat past na brouky? Zde vás poučí: jak jsem se vždy zaradoval, když se ve sklenici zablýskly nádherné krovky!

Kapitola o výstavbě umělého mraveniště končí takto: „Pokud zůstane naživu matka, bude tvoje kolonie životaschopná po více let a můžeš se dočkat i rojení okřídlených samců a samic. To bude mít maminka radost!!!" Ty tři vykřičníky mluví samy za sebe. Přesto dovolte, abych je použil jako oslí můstek (což je, doufám, aspoň trochu podobné medvědímu proutku) k závěru. Do broučí pasti se dává mj. rozkládající se maso. Jednu návštěvu na naší chalupě jsem udivil tím, že jsem přišel ke stolu a zeptal se maminky, zda už kousek masa, který jsem měl ve sklenici, dost smrdí – a milovaný strejda Pepča mi pro chrobáky sháněl ovčí trus, který jsem pak měl v legendárním bílomodrém sáčku od mlíka ve svém pokoji pod stolem. To měla maminka radost! Ale všechny tvory, kteří u nás kdy byli doma, si nakonec moje skvělá maminka zamilovala a miluje je stále.

Štítky knihy

příroda

Autoři knihy

Luděk J. Dobroruka
česká, 1933 - 2004