Malá encyklopedie českého humoru

Malá encyklopedie českého humoru https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82935/mala-encyklopedie-ce-82935.jpg 3 9 3

Humor je přepodivný nezbeda. Nelze ho chytit za křídlo, ani přišpendlit do krabičky. Proto i Malá encyklopedie českého humoru chce nejen seznámit čtenáře s bohatstvím a rozmanitostí našeho literárního a výtvarného humoru, ale chce ho i pobavit. Snad se podařilo v této knize shromáždit ukázky, jež reprezentují šíři českého humoru. Hesla jsou jednak autorská (podle jmen autorů ukázek), jednak charakterizují jednotlivé žánry a způsoby humoru a satiry (aforismus, bajka, epigram atd.). Hesla humoristických časopisů jsou doprovázena většinou výtvarnými ukázkami a mají zachytit v kostce vývoj a charakter české karikatury a satirické kresby. Pod pláštíkem lehkovážné "encyklopedie" se tady rýsuje záměr podat alespoň v náznaku vývoj českého humoru od nejstarších dob až po dnešek.... celý text

Přidat komentář

boxas
02.01.2023 4 z 5

Nebýt letošní čtenářské výzvy, tak bych si na tuto knihu asi ani nikdy nevzpomněla. A přece jsem ji svého času otevírala mnohokrát a víceméně pravidelně. Jsou tam totiž pasáže, které mě vždycky znovu pobaví. Na druhé straně nikdy jsem tuto knihu nepřečetla celou od začátku až do konce. Některé její části se mi prostě nelíbily a za humorné je nepovažuji. Ale uznávám, že je to věc názoru a pan Radko Pytlík to asi viděl jinak.

eraserhead
30.03.2022 3 z 5

Abecedně řazený průřez historií českého převážně literárního a divadelního/estrádního humoru, s krátkou esejí o ilustrovaném humoru. Jednotlivé položky jsou jak jmenné (tedy autorské), tak stylové (druhy humoru) a formální (časopisy, divadla, písně). Faktem je, že obecně mi to zrovna dvakrát nesedlo (byť některé ukázky jsou super), některý styl humoru prostě není můj šálek (a nepřipadá mi na něm nic humorného). Ale jako odrazový můstek pro další hlubší a podrobnější bádání to je slušné.


WEIL
10.08.2011 4 z 5

Český humor, obávám se pomaru mizí.
Proto je dobře, že se jím někdo zabýval, a vydal tuto zajímavou encyklopedii, protože na začátku je vždy slovo, myšlenka, a jejím zaznamenáním se stává z toho literatura.
Je zajímavé, že v dobách těžších, než je ta dnešní tak se objevilo hodně lidí, co vytvořili pojem český humor, a to především Jaroslav Hašek, či Bohumil Hrabal.
Co je spojuje?
ŽE jejich humor není prvoplánový, ale vyjde z reality života, lidi a situace, které popisují, tak se stávají směšnými, neb co je to satira? Satira je kritika smíchem a odkrývá vše falešné a malé.