Dračí republika

Dračí republika https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520185/bmid_draci-republika-65cf6e90cf7d0.png 4 51 11

Maková válka série

< 2. díl >

Pokračování úspěšného románu Maková válka — epické fantasy inspirované dějinami Číny. Jedna válka skončila. Další válka právě začíná. Říše Nikan už třikrát ve svých dějinách bojovala o přežití v krvavých makových válkách. Třetí z nich sice právě skončila, ale šamanka a válečnice Rin nemůže zapomenout na zvěrstvo, které spáchala, aby zachránila svůj lid. Teď je na útěku před pocitem viny, závislostí na opiu, jež se kolem ní utahuje jako svěrák, i vražednými pokyny ohnivého Fénixe, pomstychtivého boha, díky němuž je obdařená strašlivou mocí. Nechce se jí žít, ale odmítá zemřít, dokud se nepomstí zrádné císařovně, která zaprodala její vlast nepřátelům. Rininou jedinou nadějí je spojit síly s mocným Dračím správcem, který se chystá dobýt Nikan, sesadit císařovnu a založit novou republiku. Císařovna a Dračí správce však nejsou tím, čím se zdají být, a Rin se stále víc obává, že láska k Nikanu ji opět donutí uplatnit Fénixovu smrtonosnou moc. Neexistuje totiž nic, co by neobětovala pro záchranu své vlasti a pro pomstu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Dragon Republic , 2019


více info...

Přidat komentář

Selfinka
09.02.2024 4 z 5

Druhý díl pro mě byla horská dráha pocitů. Jednu chvíli nahoře, jednu dole. Postavy jak na houpačce - chvíli byla postava moje oblíbená, pak jsem jí nesnášela (a to nemyslím jen Rin, tenhle stav jsem měla u více postav).
Co se týče děje, je to méně akční než první díl, je tam více politiky a intrik.
Ve výsledku je to typický "vycpávkový" druhý díl, i když plný akce a zvratů. Takový most mezi jedničkou a trojkou. Už jen počkat až třetí díl vyjde u nás.

Paris131
06.02.2024 4 z 5

(SPOILER) S hodně odřenýma ušima nakonec dávám čtyři hvězdy, nejvíc tomu pomohl asi ten závěr.

No, chápu většinu negativních nebo rozporuplných recenzí na druhý díl Dračí republiky. Já jsem si totiž chvílemi myslela, že knihu odložím! Rozmyslela jsem si to, až když Rin a Kitaje odnesla řeka. Pak to KONEČNĚ! nabralo nějaké tempo.

Bylo to celkem náročné čtení a myslím, že ta strategická část se dala zkrátit, protože mi přišlo, že čtu jednu a tu samou pasáž stále dokola a upřímně, kdybych chtěla číst dějiny Makové války jak šly postupně, tak si najdu příslušnou literaturu. To si myslím, že autorka docela nevychytala.
Dál mám výtku k tomu, že autorka absolutně neumí zacházet s postavami. Protože všechny zajímavé zabila, včetně Altana! Jo, vím, že většina čtenářů za jeho smrt byla ráda, ale pro mě kniha přišla o zajímavou postavu, z niž autorka naprosto nepochopitelně udělala vyfetlou trosku. A proč nepochopitelně? Protože autorka ho celou dobu popisuje jako nejvíc vyrovnaného člověka, který k vyvolání Boha nepotřebuje ani opium a pak bum, najednou je z něj totalní slaboch, ačkoliv podle mě byl vyrovnanější, než kdy bude Rin. Zrovna na Altanův vývoj jsem byla zvědavá, ta postava si totiž zasloužila nejen větší prostor, ale šanci nějakým způsobem vyřešit svá traumata za svého života... Nevím, jestli obětování je zrovna ten nejlepší způsob. Navíc jsem byla zvědavá na interakce mezi Altanem, Rin, Čchaganem a Nečou... Mohlo to být zajímavé, jenže co udělá autorka? Zabije všechny tyto hrdiny, nebo je pošle pryč!
A aby toho nebylo málo, nakonec dorazila i celou partu CCH-KCHE! To mi vadilo asi nejvíc, protože ona se k přátelům, kteří tady pro ni byli celou dobu nechovala vůbec jako přítel, dala přednost lidem, kteří se k ní v minulosti chovali krutě... Třeba právě Neča a Venka.
To mi taky hlava nebere. Proč nechala žít postavu jako je VENKA? Za mě absolutně nezajímavá osobnost, která se tam občas mihne a absolutně nechápu, jak může přispět k obohacení děje? Možná další zradou??
Ano, zajímá mě další díl a nejspíše si ho ze zvědavosti přečtu, ale popravdě Rin není hrdinka, s niž chcete strávit celý příběh. Víc než ona, mě bavily vedlejší postavy. Rin jako velitelka CCH-KCHE byla absolutně neschopná, přijde mi, že i jako válečnice stojí za houby, na akademii se nic nenaučila a nemít v sobě Fénixe, tak je absolutně v háji. Dost mi taky vadí určitá plochost postav, kterou jsem v prvním díle odpustila.
Postavy opravdu nemají žádné slabosti? Já neříkám, že tam nutně musí být nějaký silný romantický prvek, ale postavy v této knize na mě působí jen jako prázdné nádoby. Ignorují potřeby svého těla, chybí jim určitá lidskost.
Když to srovnám s Hrou o trůny, tak jistě, tam je taky jako velice důležitý prvek válka, ale Martin umí vykreslit tak plastické postavy, že je buď milujete nebo nenávidíte. Ta sága je fenomenální právě kvůli těm postavám...
No, fakt jsem zvědavá, jak si autorka poradila se třetím dílem, byť tak trochu asi vím, kam to asi směřuje.
Dávám čtyři hvězdy, hlavně za poslední část, ale i tak je ta čtvrtá s hooodně přivřenýma očima.


Deia
25.01.2024 4 z 5

Na túto knihu som sa veľmi tešila, aj keď mám pocit, že prvá časť sa mi páčila o dosť viac. Ale to bude hlavne preto, že som si z nej toho veľa nezapamätala a dosť ťažko sa mi orientovalo v deji, z prvej časti si pamätám len nejaké útržky. Pred treťou časťou si určite dám re-reading. Ale ináč sa mi príbeh páčil. Čína je pre mňa tak správne exotická a celkovo to prostredie ma veľmi bavilo, ako aj rôzne schopnosti postáv. Hlavná postava, Rin, sa mi hlavne spočiatku veľmi nepáčila, v tejto časti sme si veľmi nesadli, ale postupne sa to zlepšovalo. Najviac ma bavila postava Kitája, geniálneho stratéga a Rininho blízkeho kamaráta. Taktiež to bolo celé dosť akčné, každú chvíľku prebiehal nejaký boj, aj keď už to nebolo až tak drsné ako v Makovej válke. Aj tu bolo veľmi veľa zvratov a nečakala som snáď ani jeden a to, čo sa dialo na konci, už vôbec, aj keď to nie je žiadne epické finále. Som veľmi zvedavá, ako sa to nakoniec celé vyvinie a verím, že ďalšej časti sa dočkáme čoskoro.

Jandýs
20.01.2024 4 z 5

Tento dil byl mnohem tezsi na cteni, kvuli valecne a politicke strategii , nicmene temne a surove stranky pribehu zustavaji a smeruji k velkemu krvavemu rozuzleni.

spencer
13.12.2023 4 z 5

Pokud jste četli Makovou válku, nejspíš jste už z konce pochopili, že celá tato série míří k temnému konci. Dračí republika totiž představuje mnohem dospělejší pokračování, které námět obohatilo o několik zajímavých prvků.

Příběh se tentokrát liší zejména v množství politických úvah, jež se uvnitř vyskytují. Na jednu stranu jich bylo potřeba, bez diskuzí o válečných strategiích a konfliktech by se děj neobešel, ale občas už jich na čtenáře může být přemrštěně a nemusí se na ně každý naladit.

Druhý díl vyniká zejména díky bohatě charakterizovaným postavám a jejich obrovskému posunu od prvního dílu. Zejména u Rin jde vidět, jak se její přemýšlení s každým dalším dilematem mění. I když s některými jejími rozhodnutími nebudete souhlasit, zvládnete s ní, díky bohatému vnitřnímu monologu, soucítit.
Styl vyprávění je taktéž velmi čtivý. Odlišuje jej hlavně způsob, kterým autorka zakomponovává historii do moderna a její smysl pro humor.

Nicméně vše nebylo růžové. Drobná předvídatelnost v kombinaci s pomalým tempem vyprávění způsobila, že se čtení po většinu knihy značně vleklo. Což nebylo po Makové válce zrovna hezkým překvapením. Částmi navíc můžete mít z dění pocit, že se jedná o úplně jinou sérii, neboť se v určitém ohledu od prvního dílu dost liší.

Přesto ale toto pokračování můžu doporučit. Nekončí tak, jak byste od příběhů tohoto typu čekali a rozhodně ve vás probudí zájem v další tituly R. F. Kuang. Čekejte emoční horskou dráhu a několik zajímavých myšlenek k zamyšlení.

Iva095
11.12.2023 3 z 5

O proti prvnímu dílu byl tento hodně průměrný.
Jsem zvědavá na závěrečný díl.

knihomolkajanca
29.11.2023 4 z 5

Učednictví, magie i pořádná dávka brutality inspirovaná skutečnými historickými událostmi. To byl koktejl, který čínsko-americká autorka R. F. Kuang namíchala čtenářům v prvním díle trilogie Makové války. Finále bylo epické, krvavé, šokující a je jasné, že hlavní hrdinka Rin z něj nemohla vyjít stejná jako předtím. Má v sobě pořádný zmatek, ještě větší množství vzteku, který ji propůjčuje nezměrnou moc, kterou však nedokáže spolehlivě ovládat. Ztráta přátel, lásky, jestli se to tak dalo nazývat, toho všeho je na jednu mladou holku zkrátka moc. A jde to poznat. Rin se potýká se svou závislostí i výbuchy vzteku a svým chováním velice silně pokouší přízeň čtenáře.

V tu chvíli, kdy je to už hodně na hraně však na scénu přicházejí Kitáj a Ne-ča. Ti se v Dračí republice dostávají na výsluní a stávají se hlavními tahouny příběhu. Spolu s Rin se výrazně posouvají vpřed a na konci se na ně rozhodně nebudete dívat stejně, jako na začátku příběhu.

Zatímco v prvním díle byla válka závěrečným vyvrcholením, v tomto případě se ve válečném stavu ocitá čtenář už od začátku. Politická situace je více než složitá, nechybí ani notná dávka intrik, ke kterým okolnosti doslova vybízí. I tentokrát je první polovina knihy znatelně klidnější a brutalita možná nepřekvapí tolik jako poprvé, přesto se ale ani tentokrát v popisech krvavých scén Kuang rozhodně nedrží zpátky. Celkově se příběh dotkne mnoha citlivých témat a atmosféra jež se line celou knihou je velice ponurá, takže nic pro slabší povahy.

Přestože vyvrcholení děje Dračí republiky není zdaleka tak epické, celý díl má pomalejší tempo i menší spád, přesto si autorka dokáže udržet pozornost po celou dobu. Vše si trochu sedá, ale nechybí napětí, drama, ani momenty, kdy jde člověk pomalu do mdlob. Dračí republika si udržela nastavenou kvalitu, kterou audiokniha jedině podtrhla. Tereze Dočkalová totiž dokázala skvěle interpretovat vztek i syrovost, kterých je příběh plný.

Hodnocení: 80%

Za audioknihu k recenzi moc děkuji Audiotece.

Audrina
27.11.2023 3 z 5

Dávám 3,5/5* a to jen za postavu Ne-či. Zároveň bych se podepsala pod všechny komentáře níže.

Makovou válku jsem přečetla i přes její tloušťku za víkend a byla jsem nadšená z toho, co se v rámci fantasy literatury na knižním trhu objevilo. Super příběh, nezvyklé prostředí a zajímavé postavy, které nebyly černobílé.

V dračí republice není nic z toho. S knihou jsem se opravdu trápila, četla jsem ji téměř měsíc a musela jsem se do čtení téměř nutit. Polovina příběhu by se mohla seškrtat a nic by se nestalo, nemám totiž pocit, že by se na 660 stranách vlastně něco stalo. Jsem hodně zvědavá na závěrečný díl, protože tohle se autorce opravdu moc nepovedlo.

lena.o.knihach
27.11.2023 2 z 5

Na pokračování Makové války jsem se hodně těšila. Nevěděla jsem totiž, co mě čeká. Já prvnímu dílu série nemůžu nic vytknout a stále si stojím za tím, že je to naprostá pecka. Ale Dračí republika? To byl obrat o 180 stupňů.

Už je to vážně hodně dlouho, kdy jsem jednu knihu četla přes měsíc. Dračí republika mi dala zabrat a prokousávala jsem se jí velmi pomalu. Děj se neskutečně vlekl a vlastně se toho ani moc nedělo. Plány na svržení císařovny, politikaření, plány na založení nové republiky, politikaření a další plánování.

Pokračování této válečné série určitě má i světlá místa, pro mě to byla celou dobu postava Ne-či, protože Rin jsem nepoznávala. Ano, zažila příšerné věci a takhle vypadají následky, jen jsem si po skončení Makové války představovala vývoj hlavní hrdinky trochu jinak.

Něco jsem si o asijských dějinách zjišťovala a autorka vám je v této knize dokonale převypráví, když k tomu přidáte pár fantasy prvků (ale opravdu jen pár, protože víc jich tu nebylo), dostanete Dračí republiku.

#spoluprace @hostbrno

Planin
18.11.2023 2 z 5

Docetl jsem, ale dalo to tedy poradnou makacku, mam rad dlouhe knihy, ale tady by bylo az moc

katasokolov
09.11.2023 2 z 5

2,5/5*

Nejdřív bych chtěla podotknout, že první díl téhle válečné série jsem milovala, stejně jako odhodlání a sílu hlavní hrdinky příběhu.

Snad proto jsem ještě víc naštvaná, že v Dračí republice neprobleskuje absolutně nic z Makové války, jakoby se jednalo o úplně jinou sérii. Děj se jen nesmírně vleče, přičemž se nestane prakticky nic. Jediným světlým bodem je postava Ne-Či. Fantasy prvek se vytrácí (jakési nadpřirozeno zůstává jen u popisu šamanství, ale je toho žalostně málo). Negativní recenze se vesměs shodují, že autorka pouze vybrakovala velké dějiny Číny a přidala pár fantasy prvků, s čímž se naprosto ztotožňuji.

Co se týká hlavní protagonistky, to se mi snad ani nechce komentovat. Ano, všichni víme, že prošla válkou a má PTSD (nebyla však jediná a btw, tohle je teď nějaký trend, že plno postav v knihách prochází tímto stavem ?), ale co na tom sejde, když v první části knihy je neustále pod parou, úplně mimo a vzdychající po Altanovi. Moc se to nezlepší ani v dalším úseku. KAM SE SAKRA PODĚLA TA CHYTRÁ, CÍLEVĚDOMÁ A PRŮBOJNÁ OSOBA ? Už to není morálně šedá postava, ale jen hloupá a sebestředná holka - po finále jedničky jsem si říkala, to je ale badass a na její další vývoj se těším, well..........................Postoj Kitáje mi taky není úplně zřejmý - od nenávisti k Rin a věrnosti říši přejde ke zrádci, ochranáři a zachránci?! Ostatní postavy na tom nejsou o nic lépe - jsou nezapamatovatelné, k uzoufání nudné a ploché, bez vývoje a vám je vcelku jedno, jestli se dožijí konce příběhu (SPOILER: mnohé ne, vítej na hostině G. R. R. Martine :D....KONEC SPOILERU). Některé pasáže jsem pak jen zběžně přeskákala, protože tohle bylo vážně utrpení.

Jsem z druhého pokračování trilogie hodně rozčarovaná a třetí díl už číst nechci - našla jsem si tedy rozuzlení a zjištění, že tahle série dopadne podobně jako Divergence, mě ujistilo ve správnosti mého počínání.

A já se teď jen ptám, co mělo být poselstvím téhle trilogie?
Všechno musíme spálit a postavit znovu a líp?! To je tedy demokracie jako stehno!
Takže Fénixi, jdi se bodnout........................... a pardon jako, ale role Evropanů (pardon Hespeřanů) jako největších bídáků a kolonizátorů už je ohraná!

À propos, ta nechutná scéna jako vystřižená z dílu GoT, kdy Arya servíruje večeři lordu Freyovi, byla vážně nutná k posunu děje??

A o té scéně, kdy Rin létá jako Jíra v Jasněnce a ševci radši pomlčím :D.

Štítky knihy

americká literatura americké romány fantasy romány

Autorovy další knížky

Rebecca F. Kuang
americká, 1996
2022  82%Maková válka
2023  78%Dračí republika
2024  84%Babylon
2024  %Spalující bůh

Kniha Dračí republika je v

Právě čtených3x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce95x
Chystám se číst64x
Chci si koupit39x
dalších seznamech1x