Majoucta aneb jsem malující šašour

Majoucta aneb jsem malující šašour https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168886/majoucta-aneb-jsem-malujici-sasour-168886.jpg 4 13 4

Druhé vydání vzpomínek herce a malíře Josefa Hlinomaze je doplněno o dopisy, které zasílal kolegům hercům a různým institucím v době normalizace.

Přidat komentář

Nermal
26.06.2022 4 z 5

Nejsa Příbramákem, nemůžu si vyprávění pana Hlinomaze užít ještě víc, ale i tak si představuji místní kolorit lidiček, který ho v dětství ovlivňoval. Kniha obsahuje i jeho obrazy a na ty jsem byl taky dost zvědavý, takže jsem si knížku opatřil a zavzpomínal si při ní na tohoto svérázného muže, kterého jsem míval rád.

iceVS
22.06.2021 4 z 5

Nádherná zvukomalebná čeština a půvabně naivistické vzpomínání. Ale poctivě přiznávám - ani jedno z toho není důvod, proč si knihu nechávám u sebe.
Hlinomazovy obrazy - jsou tak neuvěřitelné... :-) Směsice humoru, poetiky, fantazie, naivity a já nevím čeho ještě. Jako herce jsem ho milovala, ale jeho obrazy mě baví ještě víc.
Ta jeho tichá poťouchlost je prostě boží.


1amu
29.05.2018 5 z 5

Podíval-li by se pan Hlinomaz, kdesi tam nahoře, do Databáze knih (což je nepravděpodobné) a zadal tuto svou knihu - musel by se rozchechtat - Žánr: Literatura naučná (?!?) Cože ?
A ono jde o roztomilé vyprávění o tom jak běžel jeho plodný život. Většina z nás ho má zafixovaného jako herce vesměs záporných a komických rolí . Až ve věku pokročilém se dostal k rolím spíše kladným, ale moc jich nebylo.
Je dobré, že tato milá kniha je spíše o obrázcích, které pan Hlinomaz namaloval a co je důležité, také je jich několik okomentoval.
Tak třeba můj oblíbený "Ženy ve spolupráci s policií pronásledující Dona Juana".
A výstižný komentář autora:
"Don Juan je v podstatě chudák. Ne proto, že by se neoženil, ale proto, že si k žádné ženě nedovede vytvořit trvalejší vztah. A tak prchá od jedné k druhé, ale protože se do muže tohoto druhu ženy zamilovávají, tak ho nakonec pronásledují celé davy. Když na to ženské samy nestačí, přizvou si ještě policajty. A takhle ta honička vypadá."
Pan Hlinomaz byl herec t.zv. malých rolí, ale nikdy jste ho nepřehlédli a plno postav si pamatujete pořád.
A pokud jde o jeho obrazy ? Jsem rád, alespoň za tuto kouzelnou knížku.

uhoř49
19.07.2017 4 z 5

Zajímavě psané vzpomínky,minimum letopočtů,jenom a jenom krásné vypravění....

Štítky knihy

divadlo film autobiografie

Autorovy další knížky

Josef Hlinomaz
česká, 1914 - 1978
1992  89%Majoucta
2011  100%Malující šašour
2003  100%Neuvěřitelný návrat

Kniha Majoucta aneb jsem malující šašour je v

Přečtených15x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x