Magellanova cesta kolem světa

Magellanova cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42932/bmid_magellanova-cesta-kolem-sveta-SKv-42932.jpg 4 44 8

Vyprávění o první cestě kolem světa, kterou uskutečnil Portugalec Fernão de Magalhães.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Magellan's Reise um die Welt , 1975


více info...

Přidat komentář

petruse162
11.12.2023

Bylo 15. století. Když začala doba objevných cest, které odhalily svět který byl pro ně neznámý. Do té doby si spousta lidí myslela že Země je placatá. Kapitán Magellan chtěl na své plavbě dokázat opak. Při své plavbě se posádka lodi moc nepohodla s kapitánem Magellanem. Při tom bojovali o kousky jídla. Pronásledovala je bouře a přitom se dostávali do úzkých skal. Na konci všeho se stalo něco šokujícího co nikdo nikdy nečekal že se může vůbec stát.

MarcoPolo936
29.04.2023 4 z 5

Fernando Magellan a jeho cesta kolem světa je opředena mnoha utrpením, vzpourami, vyčerpáním, nakonec zapsáním do dějin a celkovým závěrem v osobě Antonia Pigafetty. Pro mě asi slabší čtení než Magellan od Stefana Zweiga, ale možná díky tomu, že se to více táhlo v mnoha stránkách..Ale jinak pěkné počtení.


SlávaL
25.04.2022 4 z 5

Čím více knih o mořeplavcích pročítám, tím více narůstá obdiv k těmto lidem bez rozdílu funkce na lodi. Obrovská zodpovědnost admirálů po nepředstavitelnou dřinu řadových námořníků umocněno absencí dnešních vymožeností, počínaje navigačními pomůckami, konče špičkovým oblečením dnešních cestovatelů.

Víťa89
16.03.2022 4 z 5

V dnešní době GPS si lze jen těžko představit počínání prvních velkých mořeplavců. Kniha o velkém dobrodružství a odvaze, vydat se "naslepo" až na konec světa kam se nikdy předtím žádný Evropan nedostal. Existuje vůbec cesta do Jižního (Pacifického) oceánu, je země skutečně kulatá ? To všechno námořníci jen odhadovali na museli doufat. Odvrácenou stranou mince je počínání objevitelů vůči domorodému obyvatelstvu.

kilometr
29.03.2021 4 z 5

Povedená kniha rekonstruující cestu Portugalce Magellana na cestě kolem světa.Spolu s ním a posádkou pěti lodí není o dramatické okamžiky nouze.70%.

elcapitano
15.08.2020 5 z 5

Dlouhodobě mne zajímá námořní historie, takže tuto knihu jsem si opravdu užil, tolik subjektivní hodnocení.
Kniha začíná poměrně obsáhlým úvodem do politické situace tehdejší Evropy a především dvou soupeřících mocností - Španělska a Portugalska. Jejich rivalita se táhne celým příběhem. Samotná plavba by i mohla být popsána ještě detailněni (ale to pravděpodobně není možné, kvůli chybějícím historickým podkladům, jak se dozvíme v doslovu). V závěru je i pokus o zhodnocení a o epilog.
Kniha popisuje jedno z největších námořních dobrodružství, které kdy byly vykonány a již nemohou být překonány a popisuje ho dobře. Čteme o hrdinství, útrapách, odhodlání, .. o všem, co k velkému činu patří, včetně nasazení vlastního života.
V knize je znát určitá glorifikace cpt. Magellana, ale co už, historii píšou vítězové, že.
Civilizační střety, kdy zapálení křesťané připlují někam mezi divochy, kde v zásadě loupí, zotročují, znásilňují a vypalují a to s jasným přesvědčením o vlastní nadřazenosti a kolikrát ve jménu Krista či krále jsou v knize popsány spíše mezi řádky a čtenář je spíše vytuší. Snesl bych kritičtější - realističtější pohled.
V knize by byla dobrá mapa.
Přes to dávám plné hodnocení, kniha je opravdu úchvacující.

witiko
18.07.2019 5 z 5

Tedy, to byla divoká jízda (vlastně plavba)! Na dovolenou u moře jsem si chtěl vzít něco, co se odehrává na moři a vzpomněl jsem si na tuto knihu, kterou jsem četl jako kluk. Už tenkrát na mě udělala silný dojem a teď s překvapením zjišťuju, že ačkoliv česky vyšla v dětské edici, vlastně je psaná spíš pro dospělé. A pokud se líbí i dětem, tak proto, že je až po palubu naložená napětím a dobrodružstvím, které není nijak vymyšlené ani přikrášlené, ale drsně skutečné. Autor se přesně drží historických faktů, ale přitom umí děj oživit osobními dramaty, psychologií postav, námořnickými reáliemi a skvělými popisy krajin a prostředí. Pokud se chcete přesvědčit, že na dobrodružnou literaturu není člověk nikdy starý, pak doporučuju tuto úžasnou, výborně napsanou knihu (a to nejen k moři)! P.S. Nepochopitelné je, že vydání neobsahuje žádnou mapku, chce to číst s atlasem v ruce.

JiříŠkorpík
19.08.2013 5 z 5

Zatím nejzdařilejší románové zpracování první cesty kolem světa, které jsem četl. Autor na konci odpovídá na otázky, které si během čtení čtenář položí. Zajímavě je popisováno i první setkání s domorodými obyvateli indonéských ostrovů, které mají úplně jiné hodnoty než evropané z čehož pramení mnoho nedorozumění a linie příběhu.

Štítky knihy

mořeplavba objevitelské cesty dobrodružství zámořské objevy cesty kolem světa

Autorovy knížky

Herbert Wotte
německá, 1909 - 1989
1986  86%Magellanova cesta kolem světa

Kniha Magellanova cesta kolem světa je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce72x
Chystám se číst20x
Chci si koupit6x
dalších seznamech5x