Magdeburská svatba

Magdeburská svatba https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127700/magdeburska-svatba-127700.jpg 4 8 2

Dobytí Magdeburku císařským generalisimem Tillym je jedním z uzlových bodů třicetileté války. Znamená záchranu katolické věci, ale zároveň tragické rozpolcení Evropy. Do tohoto osudového dilematu dovedla autorka vtáhnout všechny postavy svého románu, jejich intelektuální život i citové a milostné prožitky, postavy první velikosti i drobňoučké statisty, kteří se bláhově domnívají, že dokáží v ústraní uniknout velké bouři, ba i celé armády a národy.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Die Magdeburgische Hochzeit , 1939


více info...

Přidat komentář

borufka
05.12.2022 4 z 5

Četla jsem krátce po Trnové koruně, hodně na mne zapůsobilo, jak vlastně nicotný byl sám člověk v soukolí, jakou moc mělo náboženství, a jak bylo vlastně nakonec jedno, jakým způsobem v Boha věříte, protože když se do dala do pohybu moc, ať už světská nebo církevní, bylo jí jedno, přes co a přes koho se převalí. Těžká doba. Stará kniha, těžké čtení, není to pro obecného čtenáře, ale jako oživení suchých fakt z dějepisu by mohlo oslovit i člověka, kterého se náboženství nedotýká.

braunerova
15.06.2019 2 z 5

Kniha mě nebavila. Jednání Tillyho, Falkenberga a městské rady odpovídá historickým faktům, ale vlastnímu obléhání a dobytí Magdeburku je věnováno jen pár stránek. Autorka řeší především otázky víry, rozdělení církve a rozkol křesťanů. Ostatně křesťanské tématice se věnuje i v dalších svých dílech.