Má lady Jane

Má lady Jane https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351291/bmid_ma-lady-jane-ync-351291.jpg 4 536 178

Má Lady Jane série

1. díl >

Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu! Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

My Lady Jane , 2016


více info...

Enny06
Enny06
12.03.2024 3 z 5

Tohle je velice milá, vtipná odechovka, která mě moc bavila. Pohled do historické Anglie propletenou magií byl super.

sangreseth
sangreseth
23.01.2024 5 z 5

Tohle bylo super. Parádní příběh, vtipné a vkusné poznámky autorek, sympatické postavy a svižný děj. Hrozně se mi to líbilo. Hlavní hrdinové jsou plní stereotypů, ale k takovéhle knize to sedí, přidává to hravou a možná trochu až karikaturní atmosféru, která báječně ladí s poznámkami na okraj od autorek.
Knížky se snažím hodnotit k jejich potenciálu v rámci příběhu a zároveň ku žánru a cílové skupině čtenářů, proto i přes jednoduchost a nahodilou nesmyslnost této knížky musím dát 5*, protože to je přesně tak bláznivé a zábavné, jak bych si to představovala.


marcela3655
marcela3655
02.11.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila,celkem se zde kritizuje obálka knihy, ale mě se moc líbí. Kniha je taková milá, sladká, vtipná pohádka,,,, určitě stojí za přečtení.

Zirvith
Zirvith
30.10.2023 4 z 5

Kniha se četla celkem dobře a snadno, nenudila mě. Jen ze začátku se mi nelíbila myšlenka o Edianech, přišlo mi to až moc velká fantasy, ale rychle jsem si zvykla a pak už mi to tak divný nepřipadalo. A vlastně o Janě Greyové jsem snad dosud ani neslyšela :)

knihomolkaMist
knihomolkaMist
30.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Tak tady mi to asi úplně nesedlo. Mám ráda historické romány, mám ráda fantasy a světe div se, miluju i humor. Ale tohle mě prostě strašně nebavilo. Postavy měly nějaký předem daný charakter a autorky se je tam za každou cenu snažily natlačit. Humor byl fajnový, ale místy fakt až úplně nucený a na sílu. Taky mi celkem vadily skoky v čase. Jana byla královnou 9 dní, ale v knize je tomu věnováno kolik? 1 stránka?
já nevím. Určitě chápu, že se kniha líbí. Ale musí vám sedět humor a styl vyprávění (doslova), který mi asi zkrátka neseděl.

PosPol
PosPol
03.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Král Eduard umírá. Jako následnici si zvolí (ehm, na doporučení královské rady) svoji sestřenici Jane Greyovou. A tak je Jane nucena ve svých šestnácti letech se provdat za lorda Gifforda. Je to ztepilý, mladý, živelný.... hřebec?

Přes den se Gifford mění v koně, na noc v krásného mladíka. Taková malá drobnost, kterou se lady Jane nikdo neobtěžuje před svatbou sdělit. A tak když usnou v manželském loži a Jane se ráno probudí s koněm nad hlavou a první co z manžela vypadne je koňský koblížek, o zábavu je postaráno....

Do toho tu máme intriky v anglickém království, znepřátelené Ediany, jež se mění v různá zvířata a Verity, snažící se vyhladit je z povrchu zemského. Podobnost s protestanty a katolíky je zcela náhodná. Naprosto dokonalé oživení tudorovské historie s prvky fantasy.

Už dlouho jsem si knihu nevychutnala na pár nádechů. Zcela jednoduchý příběh, vtipné vyprávění, dokonalé postavy. Máme tu knihomolku Jane, co nevytáhne nos zpoza knih. Její manžel Gifford, opovrhovaný syn, co se nejraději cvalem prohání po louce a chmoutá šťavnatá jablíčka, mladý princ Eduard, který není připraven být králem a tak je zmítán mezi pletichami a falší dvora a spousta dalších kouzelných, i nekouzelných bytostí.

V knize je pár chybek, kdy autorky zapomněly detaily předchozích scén a tak se některé údaje lišily a občas je tam nějaký vtip na sílu, ale to bych jim odpustila. Co ale nemůžu odpustit, je to naprosto ohavné, zvrácené přeložení jména Jane! Kristova noho, jakého diletanta napadlo z Jane udělat Janu? Sralo mě to od začátku knihy a ač jsem doufala, že to časem přejde, tak na poslední stránce byl můj hněv naprosto stejný, jako na první stránce.

I tak ale knihu doporučuji, je skvělá, originální, vtipná, akurát romantická, bez extra násilí, s lehce naučným podtextem a samozřejmě kýčovitým happyendem. Tedy hodnotím 4/5. Zkrátka mě vytáhla ze čtecí krize, co jsem posledních pár dní měla...

monikasbookclub
monikasbookclub
26.06.2023 4 z 5

Má Lady Jane je originálně a hlavně vtipně napsaná fantasy kniha na motivy historických událostí. Strašně mě bavilo, že kniha byla vyprávěná z pohledu tří hlavních postav. Celkově byl děj milý, čtivý a příjemně propletený romantikou. Rozhodně můžu knížku všem jenom doporučit.

whiolet
whiolet
10.06.2023 4 z 5

Originálně a Vtipně napsaná knížka o dětech Jindřicha VIII.
Když se odprostite od historických nesrovnalostí a dáte šanci magii v příběhu, zaručeně vás to bude bavit.
Je to super čtení kde o vtipné momenty není nouze,do toho trochu té romantiky a neotřelé dialogy a helemese příjemná oddechovka je na světě.

Sybelle
Sybelle
30.01.2023 3 z 5

Má Lady Jane je zajímavý počin. A i když to není to, co obvykle čtu byla to příjemně osvěžující četba. Je to moderní/fantasy pojetí historických událostí. Má všechny prvky, kterými v příběhu nic nezkazíte (dobrodružství, vtip, magie, historie, láska). Pokud máte zrovna chuť na něco lehčího a dobře napsaného je to určitě dobrá volba. Styl psaní je jednotný, ani není poznat, že je to práce tří různých lidí.

Knihomlok2015
Knihomlok2015
21.01.2023 5 z 5

Zábavné, svižné, jednoduché, prostě přesně to, co jsem po Malém životě potřebovala. A na rozdíl od skutečnosti to má i dobrý konec. (Opravdu jsem neodolala abych se nepodívala, jak to bylo doopravdy - takže to má i vzdělávací stránku, a to mně osobně imponuje u každé dobré knihy) Má to vlastně jen jedinou chybu - ta obálka je prostě hrozná.

Ailee
Ailee
17.01.2023 3 z 5

Originální, nápadité a vtipné. Alespoň tam, kde se o to autorky nesnažily. Jakkoliv si to právě teď odporuje. Ano příběh byl vtipný, ale bylo tam hodně okamžiků, kdy se autorky snažily vyšponovat humor ještě víc a jediné, čeho tím dosáhly, bylo, že jste si řekli: "Bože, to je konina." Trn příběh miluju i nenávidím. Nemohla jsem se odtrhnout a přesto jsem ho chtěla několikrát odložit a modlila se za brzký konec. Přesně takový ten příběh je. Plný protikladů. Například skvělý námět s edianskou magií. Super! Ale... proč jsou nakonec Ediané prakticky skoro všichni?

Knihochod
Knihochod
07.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Jane Greyová žije svoj obyčajný život do momentu, kým sa nemusí vydať za lorda Gifforda, ktorý má takú menšiu vadu a kým sa nedozvie, že kráľ Eduard zomrel a ako svojho následníka určil práve ju. Musí teda zasadnúť na jeho miesto, avšak iba na celých deväť dní, kým si nezačne korunu nárokovať sestra údajne zosnulého kráľa, ktorá chce zároveň popraviť Jane. Tej sa ale podarí utiecť spolu s jej manželom, objavujú živého kráľa Eduarda a zahajujú boj o opätovné získanie kráľovskej koruny.

Na túto knižku som sa už od Vianoc veľmi tešila, avšak som rada, že som s ňou počkala až doteraz, pretože mi veľmi dvíhala náladu v tomto období "domáceho väzenia".

Dej je písaný veľmi nápadito, je plný neskutočných fantasy prvkov, ktoré ale mňa osobne bavili. Bolo to jednoducho niečo iné, niečo nové - hlavne teda tento mix historických udalostí a fantasy. Nemám totiž pocit, že by som niekedy v minulosti čítala niečo podobného rázu.

Neviem koľkokrát som sa pri tejto knižke schuti a nahlas zasmiala ale viem, že som sa naozaj schuti a nahlas zasmiala. Najmä na sarkastických poznámkach postáv i samotných autoriek, ktoré sú v texte knihy zahrnuté.

A čo sa skladieb kapitol týka, bavilo ma, že sú písané z pohľadu troch osôb - Eduarda, Jany a Gifforda, ale stále sledujeme iba jeden dej a konkrétnych pár kľúčových udalostí. Že aj tie tri postavy, vďaka ktorým sledujeme dianie, sú prepletené tak, že nie sú dôležité žiadne zbytočné opisy a udalosti navyše (dúfam, že mi rozumiete).

Na záver chcem len podotknúť, že pokiaľ si túto knižku chcete prečítať, tak s kľudným svedomím Vám ju odporúčam. Či už Vám, ktorí máte radi oddychovú literatúru alebo aj Vám, koho zaujímajú dejiny Anglicka, ale v trošku (viac) odľahčenej forme.

P. S. Má to šťastný koniec.

P. P. S. Jane je knihomolka!

Laerry
Laerry
25.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Už úvodní obálka by vás měla varovat, že se historie v téhle knížce nebude brát moc vážně. Nejlepším řešením je přistupovat k příběhu jako k modernímu způsobu jak přiblížit dnešní mládeži historické události s využitím fantasy prvků se spousty skryté symboliky, která se snaží svérázným způsobem vysvětlit tehdejší nesmyslné machinace na poli královské politiky, jenž bylo silně ovlivněno náboženskými sváry. A právě záměnu nesmiřitelného boje mezi katolíky a protestany na kouzelné Ediany (schopné proměňovat se ve zvířata - protestanty) a Verity (kteří Ediany nesnáší, protože kouzelné vlastnosti postrádají - katolíci) považuji za celkem elegantní a zábavné řešení, jelikož zvířata, ve která se některé postavy mění, mají skrytou symboliku, která s využitím personifikace náramně vystihuje jednotlivé charaktery. Pokud tudíž máte rádi historii (zvláště z období anglické monarchie), nepohrdnete fantazijními prvky a jste v srdci romantik, knížka je určena právě vám. A to ani nemusíte být dospívající puberťák, protože černý humor a nadsázka pobaví i ty dospělé.

shecoola
shecoola
30.07.2022 5 z 5

Milé, osvěžující, mladistvé a humorní pojetí kousku tudorovské historie jemně propojené s fantasy prvky tvoří ve výsledku velmi čtivou romantickou oddechovku. Obálka taky moc hezká a tak i některé gramatické chyby v knížce šli odpustit :)
Jedině co jsem za sebe nedala, bylo Janino jméno - jelikož šlo o Anglii, tak jsem logicky Janu četla s aglickou výslovností Jane - to české Jana se mi tam absolutně nehodilo.
Ale shrnuto podtrženo, moc milá oddechovka :)

Sidonie
Sidonie
19.07.2022 5 z 5

Jé, tak tohle se mi hodně líbilo! Sedlo mi to po úplně všech stránkách. Hravé, milé, vtipné, příjemně romantické (TAKHLE se má psát romantika, ať se jdou bodnout upíři a vlkodlaci), plné zvířat, jemně feministické, se spoustou sympatických postav, kterým nemůžete než přát šťastně až na věky. Knížku jsem zhltla a pak se dostavil ten důvěrně známý pocit, který značí, že ta knížka byla fakt dobrá - smutek, že už je po všem, a že se už s Janou, Eduardem a G už nikdy nesetkám.

Je to samozřejmě fantasy pohádka, tomuhle žánru odpustíte malinkaté nelogičnosti a nejasnosti ohledně magie (zvlášť když si i samy autorky z nich udělají legraci a dají tak najevo, že o nich ví, ale že se s nimi zkrátka musíme smířit). Já mám tenhle žánr obzvlášť ráda, a proto neváhám dát 5*.

Spojení s historií jsem se trochu bála, ale nakonec mi tu ta historická stránka ani trochu nepřekážela, ba naopak, dokázala i pobavit.

Poznámky autorek mi zprvu přišly trochu rušivé (snad jediná výtka), ale později mě naopak bavily jako takové poznámky pod čarou u Zeměplochy.

Nu, napravování historie jde autorkám vskutku dobře, tak jen tak dál. Je toho ještě spoustu, co je třeba napravit! :)

_Knihomolka_
_Knihomolka_
15.05.2022 3 z 5

Autorky si na sebe vzaly docela těžký úkol. Spojit fantasy s historickou stránkou se ne vždy každému povede, ale musím uznat, že tyto tři dámy to zvládly skvěle. Ze začátku mi příběh připomínal pohádku Zakletá Ella, kterou jsem jako malá měla ráda, takže by dalo s trochou nadasázky říct, že jsem se tak trochu vrátila do dětství. Nejvíce mě na knížce bavila historie a vtipné pasáže, které nebyly vynechány snad ani na jedné straně.
Ale i tak se nejspíš nepustím do jejich druhé knížky, která by měla být parodií na Janu Eyrovou, protože ta opravdová se mi moc líbila, takže bych si o ní nechtěla zkazit dojem.

Uma
Uma
16.03.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Bylo těžké se od ní odtrhnout. Doporučuji!

6493
6493
31.01.2022 5 z 5

Překvapení, jaké jsem rozhodně nečekala! Knihu jsem si koupila zcela náhodou (za 39 Kč, no neber to) a byla jsem si dost jistá, že to bude "konina". Ne ani tak kvůli tématu, ale kvůli kolektivu autorů. Nestává se často, aby knha psaná více lidmi, byla tak povedená!
Rychle to ubíhá, postavy jsou líbivé i naprosto nenávidění-hodné a občas byste je nejraději profackovali. Překvapivě skvěle tu funguje zasazení fantasy do tudorovské Anglie a vlastně je to zasazené tak povedeně, že by leckdo mohl uvěřit, že to tak opravdu mohlo být.

claudiavas89
claudiavas89
21.01.2022 3 z 5

Konina

petulasmidova
petulasmidova
09.01.2022 3 z 5

Nejsem moc čtenář YA a fantasy a jsem ráda, že jsem udělala výjimku a pustila se konkrétně do téhle knihy. Je to super oddechové a vtipné čtení. Doporučuji :))