Lyrika

Lyrika https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23576/lyrika-23576.jpg 4 8 3

Výbor z poezie S.Jesenina vychází z přesvědčení, že vrchol jeho díla je ve zralé zpovědní lyrice a obsahuje proto především lyrické cykly z posledních přibližně pěti let básníkova života. Edice Klub přátel poezie. Výbor z pětisvazkového vydání sebraných spisů SJ vybral, doprovodil dokumentárním materiálem a úvodní studii napsal Jan Zábrana. Jako ilustrace použity kresby a obrazy Marca Chagalla.... celý text

Přidat komentář

Pablo70
15.02.2021 4 z 5

Kdo ještě dnes čte Jesenina? O jeho osudech jsem se dočetl v samizdatu Sovětský spisovatel a smrt, který mi později zabavila StB. Jak to bylo s jeho sebevraždou? Zpověď chuligána se určitě nehodila novým vládcům Rusi do krámu... Jesenin byl milován pro lyrické básně, kterých je v tomto výboru KPP převaha. Byl vždy IN, jak se dnes říká, přítomen se svými ženami a milenkami, ač je rychle měnil, v jeho životě se vystřídaly Anna Sardanovská, Anna Izrjadnovová, Zinaida Rajchová, Isadora Duncanová, Augusta Miklaševská, Sahanducht Terterjanová, Naděžda Volpinová, Sofia Tolstá (vnučka L.N. Tolstého - Jeseninova poslední manželka), Galina Benislavská (která mu zorganizovala pohřeb a rok později se na básníkově hrobě zastřelila a je pohřbena po jeho boku)... a to jsou jen ty nejdůležitější!

Možná pozdě, možná brzo, kdo ví,
nenapadlo mě to ani v snách,
podobám se Donu Juanovi,
já, spíš známý básník větroplach.

Co se stalo? Co se se mnou stalo?
Každý den před jinou klekám rád.
Každý dnem utrácím starou žalost,
nesmířený s hořkou pravdou zrad.

V SSSR byl postupně téměř zakázán a také u nás se v 50.letech s jeho básněmi politicky čachrovalo, když ho Josef Hora překládal, upravoval jeho básně, aby vyhovovaly komunistickým pořádkům... Chuligán Jesenin a jeho "Jesenovština", kdo si na ni dnes ještě vzpomene!
I když jsou dobové překlady trochu zaprášené, musíme ocenit básníkův prožitek!

Vzpomínáte si
jistě na ten den,
jak já jsem stál
až těsně vedle zdi.
Vy chodila jste zlostně pokojem
a vrhala mi v tvář
ty drsnosti.

Jesenin nic nepřibarvuje, jen se zpovídá:

Má milá!
Jak jste mě to milovala?
Ušlo Vám, že já v lidském hemžení
byl jako štvaný kůň, jenž vzpurně cválá
pod smělým jezdcem všecek zpěněný.

Jeseninovy osudy navázaly na Puškina, Lermontova a měly pokračování v dalších tragédiích.
Kniha je doplněna kresbami Marca Chagalla. Protože vyšla roku 1964, nemohl v ní být básníkův osud dostatečně reflektován. Doplňte si vzdělání z netu!
Hvězdičku dolů za někdy již zastaralé překlady (Jan Zábrana promine...).

Šlaufina
08.08.2011 5 z 5

Ono to s tím "zhoupnutím" není až tak jisté, že se zhoupnul ještě živý...


nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Básník, který se doma i u nás pohyboval v životě jako na houpačce, chvílemi vynášen, chvílemi zatracován, jeho básně zaznívaly v salonech i vězeňských celách. Houpačka byla jeho osudem - v prosinci 1925 se zhoupl naposledy.