Lupiči nedobytných pokladen

Lupiči nedobytných pokladen https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262586/mid_lupici-nedobytnych-pokladen-Xlr-262586.jpg 4 7 5

Výbor z detektivních povídek českých spisovatelů 19. a počátku 20. století. Devět povídek známých i méně známých českých spisovatelů 19. a počátku 20. století patří k prvním ukázkám detektivního žánru u nás a představuje zajímavou směs přístupů a stylů, z nichž se postupně vyvinul dosud oblíbený detektivní žánr.

Přidat komentář

kapr
17.11.2019 5 z 5

Přesto, že mnozí z čtenářů nad knihou ohrnou nos, vážím si velice tohoto nakladatelského počinu. Kniha je čtivá a pasuje dobře do ruky. Mnohé zdroje. jako je hned u první z povídek Vlastenský kalendář na rok 1877, už jsou pro dnešní generaci naprosto nedosažitelné, a obávám se, že ani v zodpovědných institucích často nejsou k mání aní pro odbornou klientelu, ani prezenčně.
Zatím mám přečteno prvních několik povídek, a přiznávám, že mnohdy jsem se královsky bavil, i když to určitě nebylo v plánu jejich autorů.
Podstatná část oněch hvězdiček je samozřejmě "Za zásluhy."
Jen mi trochu vadí, že mezi dnes už naprosto neznámé autory byli přimícháni klasici, o nichž se učíme již na základní škole. Ne, že by si to nezasloužili, ale kniha mohla přiblížit více těch zapomenutých.

PWM
07.07.2019 3 z 5

S překotným vydáváním dalších a dalších knih mnohé starší knihy mizí v zapomenutí a s nimi jsou zapomenuti i jejich autoři, kteří neměli to štěstí být zařazeni mezi klasiky. Je skvělé, že je jejich dílo připomínáno alespoň v těchto antologiích. Proto zejména první povídky od pozapomenutých autorů prvopočátků české detektivky jsou velice zajímavé a zaslouží si přečíst.

Tento konkrétní výbor si dal za cíl obsáhnout velice široké téma a kvůli tomu klouže jen po povrchu problematiky. Jistě k tomu nemalou měrou přidává i neobvykle malý rozsah knihy. Jistě by bylo zajímavější věnovat delší výbor samotným počátkům detektivky někdy do počátku dvacátých let, nicméně je otázkou, zda by tato kniha stále byla ještě prodejná…


Disease
27.10.2016 3 z 5

Určitě zajímavý exkurz do historie české detektivky. Od roztomile naivních prvopočátků přes Drzkův paskvil, až po opravdovou literaturu. Čapek a jeho kapesní povídka se mi líbila nejvíce, parodie Haškova je spíše satirou, ale i přes značnou hyperbolu velmi zábavnou.

Ale čtvrtou hvězdičku "za zásluhy" přidávat nebudu.

Jadla
02.10.2016 5 z 5

Jediný nedostatek této knihy je ten,že končí příliš brzy. Rozhodně bych zvládla zhltnout dvojnásobnou dávku! Škoda,že nezahrnuje víc příběhů od zapomenutých autorů,s jejichž díly se dnes už běžně nesetkáme. Jsem ráda za komentáře k jednotlivým kusům.

stolbice
18.04.2016 4 z 5

Zajímavý pohled na začátky české detektivky, někdy úsměvné, romanticky naivní, ale i tajemné a na tu dobu brutální. Musím ale přiznat, že nejvíce mě asi bavil pan Hašek a jeho skvělá parodie na detektivku. Trochu jsem se trápila se starou češtinou, nečekala jsem krkolomný originál, moje chyba :-) každopádně určitě kniha stojí za přečtení.