Medailon krále Slunce

Medailon krále Slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124388/medialon-krale-slunce-124388.jpg 4 76 16

Luisa de Lahol série

< 2. díl

Pod falešným šlechtickým jménem Luisa de Lahol se dívka z dnešního světa, čtenářům známá z románu Jeden okamžik v čase, vydává napříč Francií sedmnáctého století, aby se po boku statečného markýze Filipa de Grazac pokusila najít ztracený medailon krále Ludvíka IV. Hledání vzácného šperku se pro oba hrdiny brzy změní v závod o holý život, který, v kontrastu s oslepujícím leskem královských komnat, dovolí hlavní hrdince na vlastní kůži pocítit bolest chudoby, beznaděj honů na čarodějnice, ale i sílu skutečné lásky. Nucený pobyt v karanténě morového města, azyl opuštěného horského kláštera i rozsudek smrti však jen ještě více posílí její vůli a obnaží její srdce plné něžného citu ke krásnému markýzi. Do hry vstupuje tajemný Černý vévoda, jehož temná mysl skrývá informace, potřebné k vyřešení záhady medailonu krále Slunce. Čas neúprosně ubíhá a dva psanci, pronásledováni spolkem mocných spiklenců, společně čelí krutosti a předsudkům starých časů, aby na konci příběhu oba naplnili svůj osud.... celý text

Přidat komentář

Lucie21352
10.03.2023 5 z 5

Po "přečtení" prvního dílu jsem se dlouho rozmýšlela, jestli budu pokračovat druhým dílem. Nemám ráda nedokončené série a tak jsem se na to vrhla s tím, že to nějak v rychlosti projedu, abych měla čisté svědomí. K mému překvapení mě ale druhý díl naprosto uhranul. Velmi se mi líbí, jak autorka zvládla do knihy umístit všechny možné společenské vrstvy a přiblížit jejich život v 17. století. Na konci mi sice chyběl čas pro "poklidný" manželský život u hlavních hrdinů, ale uznávám, že po té dějové smršti by to byla nuda.
Závěrem hodnocení: Doporučuji přetrpět první díl, který je důležitou částí série a těšit se na díl druhý. Je to opravdu skvělé.

Alinke
21.11.2020 5 z 5

krásně napsané, napínavé, úžasně popsané pocity hlavní hrdiny, historicky podložená data, pět hvězdiček bych dala, kdyby bylo méně zdlouhavého popisování přírody na úkor děje.


verka5083
23.03.2020 5 z 5

Skvělá kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.

Petra-1
01.02.2020 5 z 5

Škoda, že autorka nenapsala další knihy..

Amneris
09.12.2019 5 z 5

Knihy o cestování časem mám moc ráda a tahle se mi líbila opravdu hodně. Chvílemi jsem hlavní hrdince tu cestu do minulosti záviděla, i když to nakonec bylo celé jen sen... Obě knihy se skvěle četly a bylo mi líto, že není pokračování.

iris8408
05.09.2019

Kniha byla úžasná, ale proč takhle skončila. :( Přiznám se, že jsem brečela jako želva, děj mi hodně připomínal serii: Cizinka.

NathalieVerdun
14.10.2018 5 z 5

Večná škoda, že tento literárny skvost nebol sfilmovaný.
Ako, dlho som tejto knihe odolávala, lebo ju napísala česká autorka a ja som už mala trochu strach siahnuť po slovenských či českých autoroch po úrovni istých nemenovaných seriálov a zdĺhavosti povinných čítaní z 19. stor. - ale tento príbeh obrátil naruby moje podvedomé diskriminácie - áno, chápem, že naše malé krajiny nemajú možnosť toho ponúknuť čitateľskej verejnosti až toľko, ako povedzme USA a veľké západné krajiny s ich populáciami.
No, aby som sa vrátila späť ku knihe - tá irónia vzhľadom k môjmu pôvodnému zmýšľaniu - niečo takéto som už dávno márne hľadala - cestovanie v čase do 17. až 19. storočia, teda tu konkrétne do posledného desaťročia baroka (rátané s tým prúdom odborníkov, ktorí vymaňujú rokoko ako samostatný sloh, nevčlenený do baroka, teda 1700 - 1790). Je to nádherný príbeh, postavy tu nie sú tak šablónovité - resp. aj u zlých či pôvodne zlých sú vysvetľované ich pohnútky, ako v prípade Filipovho bratranca alebo temného vojvodu de Mazarin. Okrem všetkého toho vzrušenia z tmavých uličiek Paríža konca 17. stor., šermiarskych potýčok, šľachticov z dvoru Ľudovíta XIV. a ich intríg, idylického zistenia, že hlavná hrdinka ,,grófka Luisa de Lahol" zo školy ovláda aj starú francúzštinu, tu máme taktiež nastolených aj pár reálnych problémov, ako dnešné lieky a ich použitie vo vtedajšej dobe, neznalosť latinčiny, no a len tak ,,okrajovo" vysvetľovanie príchodu z budúcnosti tým ľuďom.
Mladý markíz, maršál Filip de Grazac bol sympatický, jeho zmysel pre česť, dvorské maniere, zdráhavosť uveriť - popísané veľmi presvedčivo. Stará markíza, jeho nápomocná matka sa stala pre Luisu teda rozhodne vítanou spoločnosťou, a tým teraz nemám na mysli jej majstrovské znalosti šermu :-D
Udalosti s vojvodom de Mazarin (zvedavosť ma prinútila vygoogliť si ho po dočítaní - skutočne existoval aj keď tu je vykreslený s nutnou dávkou fantázie - Armand-Charles de La Meilleraye, synovec kardinála de Richelieu a manžel Hortense de Mancini, netere kardinála de Mazarin) boli neskutočne napínavé a... nepredvídateľné :-) Čo sa týka konca - budem trochu SPOILEROVAŤ, mohlo to skončiť ,,lepšie" jej ostatím v minulosti pri Filipovi, ale čo je vlastne lepšie? - hlavné je, že sa ich syn našiel - tá koncová scéna mi vlastne prišla dosť dojímavá - krásny tmavovlasý chlapec, markíz Louis de la Hole, hrdo stojaci na portréte po boku svojho tmavovlasého otca Filipa.

EvelineGray
23.10.2015 5 z 5

Má srdcová záležitost. Poprvé jsem se s oběma knihami setkala na základní škole a byla naprosto okouzlená, od té doby jsem se k nim ještě několikrát vrátila a určitě ještě vrátím. Příběh má skvělou atmosféru, hrdinka je "tak akorát" - celkem sympatická a člověk se s ní lehce ztotožnil, zápletka tajemné věštby je taky super a milostná linka je třešničkou na dortu (Filip je, pokud přehlédnu to, že vzhledově není zrovna můj typ, k sežrání). Jediné, co mi potěšení z četby vždy zkazí, je ten konec...

Dandy1
12.08.2015 3 z 5

Pohádka pro dospělé.

Jaymay
10.05.2015 2 z 5

Upřímně, přestalo mě to bavit někde v půlce, pak jsem se rozhodla přečíst si jen konec . Na rozdíl od prvního dílu je druhý díl nudný, příliš dlouhý, rozsáhlý, děj zdlouhavý a mírně přitažený za vlasy. Hlavní hrdinka je hysterka, která se na každé druhé stránce ocitá v ohrožení života, ne-li dokonce na pokraji smrti, ale na poslední chvíli vždy přichází záchrana. Ta holka má ale štěstí. Namísto toho, aby se autorka upřela na hlavní myšlenku (nalezení medailonu) tak přidává další a další zbytečné scény, a z knihy se stává nesnesitelně nudná splácanina. Veliké zklamání.

galiana
16.12.2014 4 z 5

Bez obalu přiznávám, že první díl byl lepší. Tady ta knížka je zbytečně dlouhá, respektive jsou tam dlouhé pasáže, kde se nic moc neděje a to je její největší slabina. Jinak je to ale celkem dobrý historický román, kterému nic nechybí.

evafort
06.05.2014 2 z 5

První díl se mi líbil, ale tenhle druhý jsem bohužel vůbec nedokázala dočíst, takže ani nevím, jak to všechno dopadlo. Bylo to tak rozvláčné, že jsem ztratila trpělivost a knihu odložila.

petrzel
22.04.2014 5 z 5

Tak na rozdíl od ostatních se mi druhý díl líbil. Vše co tam je tam patří a neseškrtala bych nic. Kniha byla zajímavá děj mě nenechal napospas nudě a konec byl úchvatný. Popisy jsou dokonalé člověk přesně ví co si představit. Těším se na další autorčina díla.

Eidalon
02.03.2013 3 z 5

Medailon Krále Slunce je vlastně pokračováním první části příběhu – knihy Jeden okamžik v čase. Hned v úvodu je Vám jasné, že text obou knih vznikal jako jeden příběh, který byl posléze rozdělen do dvou knih – dílů a to až po svém dopsání a nebo během něj. Nejedná se o žádné volné pokračování, příběh přímo navazuje, jako byste dočetli jen předchozí kapitolu. Rozdělení do dvou samostatných knih se sice z pohledu na rozsáhlost textu přímo nabízela, již méně je z pohledu čtenáře pochopitelné, proč druhá kniha vyšla až čtyři roky po té. Ale ono to nějaký důvod jistě mělo a pro čtenáře je důležitější, že druhá část knihy vůbec vyšla, protože by ta první vlastně neměla vůbec smysl. Vše podstatné se odehraje až v díle druhém.

Při přečtení první části (knihy) se nic z naznačených zápletek nedozvíte – ani jedna není ukončena, při čtení druhé části bez znalosti první toho moc z děje knih zprvu nepochopíte. Je jasné, že první a druhá část patří k sobě a je nutno je číst v chronologii již naznačené.

Když jsem tedy sahal po druhé knize (druhém díle), kladl jsem si tři otázky. Jak to všechno dopadne s hlavními hrdiny a jak se rozuzlí hlavní zápletka – zisk tajemného králova medailonu, jestli autorka bude vůči své hrdince stále imunní ve vztahu, že hrdinka je z budoucna a jestli se nakonec hlavní aktérka vrátí do své doby a nebo zůstane uvězněna v čase a jiném historickém období.

Všechny otázky ale nakonec byly zodpovězeny. Způsob vyprávění děje v první osobě – ústy hlavní hrdinky Luisy – hlavně v druhé knize, kde je spousta akce, příběh dost svazuje. Druhá část – to jsou dějové „vlny“, kdy se hrdinka zamýšlí na svým osudem, prožívá jednu akci za druhou, zpočátku po boku Filipa a posléze sama za sebe. Opět se střídají stavy bezmocnosti a závislosti, houževnatého vzdoru, období, kdy se Luisa vzpamatovává z předchozího děje, aby hned po té, co se trochu oklepe, na ni osud nahrnul další úskalí a stavy beznaděje. Přesto se hrdinka postupně zoceluje fyzicky i psychicky. V příběhu nechybí akce, tajemno, láska a bezpočet soubojů, opepřeno záhadnou postavou cikánky, Černým vévodou a černou magií.

Společně s hrdiny cestujete Francií z Paříže až do oblasti jihovýchodní Francie a francouzských Alp, mnoho stovek kilometrů, dnů a týdnů. Během putování hrdinové nejdříve čelí pronásledovatelům, pak se musí dostat z města, které je pod přísnou zdravotní karanténou, tráví spolu krásné dny v alpské přírodě, jsou vlákáni do léčky a znovu se Luisa ocitá na dně, přežívá ve františkánském klášteře, pak v pastevecké rodině a nakonec je vězněna tajemným Řádem hořícího kříže.

Mnohokrát stojí na pokraji smrti, její život je stále ohrožen. Příběh dozná mnoha zvratů, doslova z hořící hranice určené čarodějnicím je Luisa vyrvána, aby se její věznitel stal vzápětí jejím společníkem. Pak se znovu cesty hlavních aktérů potkávají, jsou chvíli sousledně a opět se rozdělují a doodhalují vše podstatné. Luisa skončí v Bastile, porodí Filipovi syna a o jeho existenci, jméně a dalším osudu se dozvídá mnohem, mnohem později.

Smyslem veškerého počínání Luisy a Filipa je zisk vzácného králova medailonu a pronásledování jeho nositele – cikánského vůdce Voka, aby se medailonu dostalo co jeho jest – tajemství spojené s Králem Slunce má být uchováno, čest rodiny de Grazac obnovena. První osoba vyprávění v podání příběhu neumožňuje autorce dělat střihy v ději a přiblížit čtenáři co se děje s Filipem, jeho matkou, bratránkem či pronásledovateli, ale vše se nakonec dozvíte.

Odpověď na své otázky jsem dostal, tajemství medailonu bylo v dějinách uchováno a čtenáři prozrazeno, Luisa Filipovi naznačí dějinnou linii a tím zachrání rod de Grazac před zničením za francouzské revoluce a sama zůstane v osidlech rodinného pouta jako potomek slavného rodu. Kruh se uzavřel a příběh končí, tak trochu šťastně – nešťastně. Filip zachoval věrnost své ženě, získal dědice a prostřednictvím sdíleného tajemství z budoucna zachránil rod, jehož součástí se Luisa – Lucie po právu stává.

Nakonec se autorka s cestou v čase vypořádala zdatně a udržela logiku až do posledních řádků. Obě dvě knihy lze hodnotit mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami, především pro svoji čtivost a určitou napínavost. Mnoho myšlenek a citací si sice z obou knih nepoznamenáte, ale své si najdou jak milovníci akce, tajuplna, historických faktů, ale hlavně romantické lásky a dobrodružného povídání včetně vykreslení krás Francie. A určitě ukápne i nějaká ta slza nad radostmi či strastmi hlavních aktérů a jisté nenaplněnosti společného pouta.

Milé, krásné a nenáročné počtení, ocení hlavně romantické duše.

pufina
07.02.2012 3 z 5

Pokračování Jednoho okamžiku v čase. Jelikož druhý díl vychází docela dlouho po prvním díle, tak jsem to četla až v 18 letech a nepřišlo mi to tak fantastické jako díl první (který jsem četla asi v 15 letech). Každopádně stále je tam výborná atmosféra, zajímavý příběh, ale pořád si myslím, že je to spíše určiné mladším, kteří to ocení nejvíc.

Marťa123
30.03.2011 4 z 5

Pokračování si pak bylo nutné přečíst to bylo jasné jen konec bych udělala jinak :D