Loutkář z Krakova

Loutkář z Krakova https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389688/bmid_loutkar-z-krakova-gNb-389688.jpg 4 115 31

Příběh pro čtenáře knih Chlapec v pruhovaném pyžamu, Zlodějka knih či Spočítej hvězdy v sobě spojuje fantasy a lidové motivy s událostmi druhé světové války a působivě vykresluje sílu lásky a nezdolné odhodlání přežít i v té nejtemnější době. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Když do země panenek vtrhnou obrovské, kruté krysy, panenku Karolínu odnese tajemný vítr do jednoho krakovského hračkářství. Osaměle žijícího, uzavřeného Cyrila s pohnutou minulostí překvapí, že Karolína mluví, a ti dva se brzy spřátelí, dokonce se seznámí s Josefem, židovským houslistou, a jeho dcerou Renou. Jejich společné štěstí ale nemá dlouhého trvání. Polsko se stane kořistí Německa a Josef s Renou musejí odejít do ghetta. Karolína a Cyril neváhají využít svých neobyčejných schopností a riskovat životy, jen aby přátele zachránili.... celý text

Válečné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Dollmaker of Krakow , 2017


více info...

Přidat komentář

iška
17.10.2023 3 z 5

Tak jsem se zase jednou pustila do dětské knihy. Skoro pohádky, která ale zpracovává dost složitou dobu. Vlastně kdokoli v té době dovedl nějak pomoci, byl tak trochu kouzelníkem. Věřím, že si nejen mezi dětmi své čtenáře najde.

Janisss
17.03.2022 5 z 5

I když je kniha určena pro spíše mladší čtenáře - sáhla jsem po ní spíše ze zvědavosti - určitě nezklame ani nás dospěláky.
Přečetla jsem jedním dechem, zpracování se mi od začátku moc líbilo, rozhodně to není žádné dětské povídání, naopak, v obou částech vyprávění je velmi hluboký přesah a silné myšlenky...
Za mě by kniha měla rozhodně
patřit k povinné četbě školáků, je opravdu krásně a poutavě napsaná.


Ellis03
16.03.2022 5 z 5

Tohle byl velmi silný příběh. A smutný. Ale i krásný… díky zapojeni fantasy prvku dostává i pohádkový nádech, který zmírňuje tu hrůzu skutečných události, ale tím se pro mě stal ještě zajímavějším. A musím říci ze i doslov autorky byl krásnou tečkou.
Určitě doporucuji.

Atuin
23.02.2022 5 z 5

Dalo by se říct že takových knih je hodně, jenže takových knih hodně není. Není to kniha, která vytváří až umělé prostředí krutosti, ale je to kniha plná lidských pocitů, skvěle vytvořených záměrů a poselství, které platí v každé době a platí i dnes. Pohádkové prvky vinoucí se jako nit knihou dávají neuvěřitelně lidský rozměr. Je to kniha pro všechny čtenáře, má opravdu co nabídnout.

Shaxx
07.02.2022 2 z 5

Námět vypadal hezky, ale to zpracování mi nějak nesedlo. Celkově to nemá extra nějakou zápletku, pointu a ani emoce nepracují tak, jak asi bylo zamýšleno. Samotné prostředí holokaustu nestačí na to, aby kniha byla dobrá, čitelná a něco ve čtenáři zanechala. Tady to prostě nefungovalo a byla jsem ráda, že jsem to dočetla, ke konci už to bylo takové trápeníčko.

čemijka
24.01.2022 3 z 5

O tom, jak se panenka Karolínka dostala ze země panenek do polského Krakova ke svému loutkáři v době začínající 2.světové války a zpět. Zní to jako pohádka, ale až na ilustraci obálky a jednotlivých stránek, to zase až taková pohádka není. Musím uznat, že téma holokaustu je zde pojato originálně. Krakov se najednou hemží nejen německými vojáky, ale i přízraky, kouzelníky a přírodními entity, což na první pohled nejde dohromady.
Možná chtěla autorka přinést nějakou naději postavám, že existuje něco víc, než je utrpení a zlo, které se zaměřilo především na Židy. Bohužel všechno je vyprávěno jen povrchově a autorka se neponořila moc do hloubky. Jako jiný pohled na holokaust protkaný magickým realismem to není zase tak špatné.

M.C.SMITH
18.01.2022 5 z 5

Tato kniha mne vzala za srdce. Byla naprosto skvěle napsaná a já jsem při čtení posledních kapitol plakala. Bylo to dech beroucí čtení, příběh se mi vryl do paměti a já jsem nad ním ještě dlouhou chvíli přemýšlela.
Loutkář se pro mne stal obrazem člověka, který pro své přátele udělá cokoli a takových lidí je skutečně málo.
Celé to vyprávěla panenka Karolína, byla vykreslena skvěle a celý příběh byl úžasný a díky ní byl i o to silnější.
Tuto knihu si určitě v budoucnu přečtu znovu a mohu ji jen doporučit!!

Manifest blech
15.10.2021 4 z 5

Nevšední pojetí z doby druhé světové války. Vypráví to celé panenka, o to je příběh silnější. Přirovnání ke Zlodějce knih mi přijde přitažené za vlasy. Tohle je jiné.

vikaa
31.03.2021 3 z 5

Obálka a grafická úprava knihy mě zaujala na první pohled. Vizuálně je kniha nádherná. Vzhledem k tomu, že je kniha určena pro děti, je nutné k ní i takto přistupovat. Staršímu čtenáři se může zdát být málo rozpracovaná, ale pro děti je to podle mě v pořádku. Knihu bych doporučila především jako jeden z prvních literárních vhledů do období II. světové války. Kdybych měla dítě (asi spíše holčičku) ve věku kolem 10, 11 let, dala bych jí knihu přečíst.

Kolombus
21.03.2021 3 z 5

ak vas zaujíma tematika druhej svetovej vojny poňatá trochu iným - fantasy spôsobom, choďte do toho! Kniha sa číta veľmi dobre, obálka knihy :O prekrásna a naozaj veľmi vydarená. Slzička Vám rozhodne utečie.....možno, alebo sa neubránite pocitu, miestami sa to stávalo, že príbeh veľmi tlačí na pílu a chce stoj čo stoj umelo vyvolať pocity. Ale to tu spomínajú viacerí čitatelia. Príbeh je zaujímavo poňatý, no nečakajte že Vám niečo prinesie do života. Maximálne tak pár hodín strávených s knihou ktorá sa číta dobre, zaoberá sa vyhladávanou tematikou ktorá je spracovaná zaujímavými "premenami".

VFD
03.01.2021 3 z 5

autorka za tuto knihu získala cenu za inspiraci. Již stokrát popsané téma druhé světové války v Polsku, židovské otázky a ghetto. Podávané s pohledu panenky, takže vhodné i pro dospívající děti. Nicméně opravdu psané rychlým perem.

nada3314
28.12.2020 5 z 5

Krásný, milý ač smutný příběh zasazený do 2. světové války. Ještě jsem nic co by se prolínalo s fantasy světem a holocaustem nečetla.

Hlavními postavami jsou Loutkař a panenka Karolínka, které jsou plné lásky, moc jsem si je oblíbila. V příběhu se objevuje i židovská rodina, tatínek Jozef a dcera Rena - žijí bez maminky a prožívají útrapy a strasti dnů za války.

Kniha se mi moc líbila a určitě je k přečtení i pro dospělé. Nemohu dát míň než plný počet hvězd.

Elulilinka1
30.09.2020 5 z 5

Hezká knížka, dojemné a milé. Překvapila mě hlavně vynikající rovnováha co se týká spojení "dvou světů". Myslím si, že by mohla zaujmout a přivést ke čtení i čtenáře, co se nijak nezajímají o historii, konkrétně holokaust.
Mě určitě obohatila a přiměla mě do budoucna si vybírat už nějaká více historická díla.

DreamerX9
08.09.2020 4 z 5

Skládám velký vděk autorce že knihu napsala tímto způsobem. Kniha je řazena do dětského oddělení ale nese mnohem víc než jen pohádku o loutkáři a panence. Líbí se mi jak je doba za druhé světové války provedena do pohádkové říše a zároveň nese mnoho moudrostí. Autorka knihu napsala jako ponaučení a jak sama řekla:"Člověk má vždycky na vybranou"
Prosím, buďte vlídní
Prosím, buďte staneční
Prosím, nepřipusťte aby se to opakovalo.
Pro starší čtenáře doporučuji přečíst poznámky autorky a časovou osu lépe vám pak děj zapadá do skutečných událostí.

babsi66
27.07.2020 4 z 5

Knížka spíše pro mladší čtenáře, tudíž jsem k ní i takto přistupovala.

V první řadě jde o pohádkový příběh, čímž omlouvám fakt, že reálií z válečného Krakova v příběhu bylo na můj vkus jako šafránu a když už, tak se jedná o obecně známé věci bez bližších podrobností. Z téhož důvodu omlouvám i skutečnost, že se v knize objevuje několik dobrých nápadů v podobě paralel (Říše panenek - Polsko nebo krysy - nacisti), z nichž se dalo vytěžit mnohem víc, k čemuž bohužel nedošlo. Těžko říct, proč autorka tyto myšlenky více nerozpracovala, příběh by to dle mého posunulo o pár levelů výše. Celkové vyznění knihy se sice blíží Zlodějce knih, nicméně ve srovnání s ní jde o příběh značně méně propracovaný. Co mě ale příjemně překvapilo, byla jazyková stránka textu, protože vzhledem k žánru i cílové skupině čtenářů jsem čekala podstatně jednodušší vyjadřování. V souhrnu to tedy není špatná kniha, ale při čtení je potřeba mít na paměti, že je skutečně mířena na děti a je to na ní znát.

bibi.r
21.07.2020 4 z 5

3,5*
Kniha je určena dětem již od 9-10 let.
Příběh se mi docela dost líbil a myslím, že je skvělé, že i pro děti se píšou takovéto zajímavé knihy. Propojení pohádkového světa panenek a reality se bude dětem líbit a ocení to.
Jazyk i postavy byly propracované a že je příběh malinko naivní (jak již někdo níže uvedl) vůbec nevadí.
V knize je také několik nosných myšlenek, které nutí k zamyšlení.
Výborná paralela ke koncentračním táborům a vězení v zemi panenek.
Závěr knihy byl poměrně drsný, ale velmi opravdový a reálný.
Jediné co mi vadilo byla jasná černobílost... Tihle jsou dobří a tihle jsou zlí. V celé knize není ani jedna kladná německá postava a to není úplně šťastné.

Alma-Nacida
18.07.2020 3 z 5

Začnu klady: přečteno za jeden (pozdní) večer, takže čtivá kniha to rozhodně je.
Obálka je tuze povedená.
Moc se mi líbí nápad s proměnami, ale nechci spoilovat, tak to nebudu dál rozvádět.
A teď ten hlavni zápor, aspoň pro mě: cítím, že je to hra na city. Ono to i (částečně) funguje, ale stejně mi to vadí.
Za největší přínos knihy považuji to, že by nejspíš bylo možné ji nechat číst děti. Pak by to ale mělo být v kategorii pro (starší) děti, pro dospělé je to podle mě moc naivní.
Zase bych jednou dala ráda dvě a půl hvězdy.

Shashlick
10.07.2020 3 z 5

Nevím. Čte se to hezky, ale příběh mi nic nedal. Je to jen další z knih na dnes módní téma. Podle doslovu autorky to možná má smysl v USA, kde tato část historie není moc známá.

BrozaM
04.07.2020 5 z 5

Bylo to krásné, dojemné a smutné.
Je to pohádkově psaná a graficky úžasně zpracovaná kniha, která stojí za přečtení.

"Život, v němž by člověk ani na chvíli nevěřil, že existuje něco úžasného, by byl bezútěšný a nudný."

Andrea_I_Am
10.06.2020 5 z 5

Nádherné, nádherné! Strašně se mi to líbilo. Ta hra s fantazií, to pohádkové vyprávění, kde se všechny válečné hrůzy stávají ještě děsivější a drásavější ... nemám, co bych té knížce vytkla. Byla krásná, pohádková, milá, smutná, ale hlavně, hlavně plná naděje a toho "panenkovského" pohledu na svět, který se mi, co si budem, líbí mnohem víc, než ten dospělý ...

Štítky knihy

Židé magický realismus holokaust, holocaust

Autorovy knížky

R. M. Romero
americká
2019  83%Loutkář z Krakova

Kniha Loutkář z Krakova je v

Právě čtených3x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě49x
Doporučených13x
Knihotéce97x
Chystám se číst116x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x