Louka ohňů

Louka ohňů https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33895/bmid_louka-ohnu-ueC-33895.jpg 4 18 8

Hrdinkou historického románu z první poloviny 7.století n. l. je mladá otrokyně, které se podaří utéci domů díky Sámově výpravě, vezoucí do slovanské pevnosti jejího otce franské zbraně. Nečekané události jí přinesou první vášnivou lásku, ale záhy se stává nepohodlnou ve hře mocných a je odsouzena k nelidskému způsobu smrti. Nepodléhá však svému osudu a podstupuje dramatický boj o svůj vlastní život, při němž se musí vyrovnávat s krutými zvyky předků a s všemocnými pohanskými bohy, kteří poznamenávají její tělo i duši. Drsný příběh líčí věrně a napínavě období vzniku Sámovy říše, tvořící významnou etapu ve vývoji středověké Evropy, přičemž nabízí neobvyklý pohled na mladou ženu zápasící s nutným zlem její doby, kterou pomáhá tvořit a již hluboce lidsky prožívá.... celý text

Přidat komentář

Badger
08.08.2022 3 z 5

Takové komorní drama, odehrávající se na jednom hradišti a v jeho blízkosti.
Příběh je hezky vykreslen a dokonalé představě nic nebrání. Nenajdeme zde moc výbojů, jako spíše zvyky a náturu tehdejších Slovanů, s čímž jsem počítal dle anotace.
Avšak co mi mrzelo, bylo zmínění pouze dvou bohů (INRIho nepočítám) , i když jich panteon obsahuje drobek více.

cziss
08.04.2022 4 z 5

Pěkná knížka, drsná, ale to nejspíš fakticky odpovídá dané době. Mám rád, tyhle knížky "staroslovanské" tematiky. Potěší každá, už je proto, že je jich tak málo.


Dela111
14.07.2018 5 z 5

Louka ohňů je román, který nám přibližuje dobu vzniku Sámovy říše. Slovanské kmeny na našem území tehdy trpěly náporem kočovných Avarů. Každoročně přicházeli přezimovat a kromě jiných projevů útlaku platili Slované Avarům daně. Postupně se jednotlivé kmeny začaly bouřit proti nadvládě a spojovaly se v boji. Když Slované vojensky zaútočili proti Avarům, francký kupec Sámo s nimi táhl ve vojsku. Díky svým vůdčím schopnostem byl postaven do čela vznikající říše.
Kniha nepopisuje bitvy, je z doby příjezdu kupce Sáma a jeho pobízení ke spojení proti Avarům. Na příběhu slovanské dívky Mlady poznáváme tehdejší dobu, rituály a kruté zvyky vyplývající z uctívání pohanských bohů.
Z této doby nemáme tolik přesných informací jako z období pozdějších, asi proto nenajdeme moc románů vyprávějících o 7. století. Autorovi patří dík za to, jakým způsobem se nám snaží tuto hodně vzdálenou část naší historie přiblížit.

Dant76
28.12.2016 5 z 5

Pěkná kniha, zajímavý a čtivý příběh z doby Sámovy říše.

budíček
08.06.2013 3 z 5

Zajímavý pohled na to, jak to na našem území mohlo vypadat v době Sámovy říše. Místy byl příběh celkem drsný, ale jinak byl dějově hodně zajímavý. Atmosféra a prostředí byly vykresleny tak, že pro fantazii nebyl velký problém si je představit. Postavy byly vcelku uvěřitelné, a jejich charaktery reálné. Pohanské rituály, tehdejší život, uctívání přírodních božstev, časté boje i mocenské intriky, a samozřejmě i trochu lásky se povedlo autorovi do tohoto díla vměstnat.

Dávám sice 3 hvězdy, ale hodnotím jako nadprůměrné a jsem docela zvědavá, jak budu po čase hodnotit po dalším přečtení. Ale na to že jsem vybírala pouze podle anotace a nevěděla do čeho jdu, přečtení rozhodně nelituju...

Martin1974
27.12.2012 3 z 5

Príbeh zo slovanského prostredia, z doby počiatku vzniku Samovej ríše. Je to celkom vydarený príbeh, avšak celý sa točí okolo dievčiny Mlady a odohráva sa v akomsi bližšie zemepisne neurčenom hradisku. Chcelo by to viac zapojiť do deja samotného Sama a takisto Avarov. Boje s nimi sú len v pozadí, takisto aj celé povstanie Slovanov, autor asi nemal v úmysle napísať výpravný príbeh. Bez sexu a brutálneho násilia sa dnes už asi autori nezaobídu, je ho tu dostatok. Rovnako v príbehu chýbajú miešanci...zástupcovia slovano - avarov, ktorých v tej dobe muselo byť neúrekom a ktorí aj povstanie vyvolali. Ďalšia vec, ktorá my nesedí, je názov knihy. Sám som ju objavil len náhodou, názov ma ničím neoslovil. Keby sa volala napríklad " Pod praporem Černoboha " už ten názov by mi evokoval slovanskú tému a skôr by som po knihe siahol ( keďže ma príbehy zo slovanského prostredia zaujímajú a viem, že podobných ľudí je v bývalom Československu mnoho ). Totiž v knihe výrobe vlajky Černoboha venuje autor zvláštnu pozornosť, ale jej využitie v príbehu je minimálne. Toto je však prvý príbeh odohrávajúci sa v dobe kupca Sama, ktorý som čítal, preto dávam tri hviezdy.

bikerbm
21.05.2011 4 z 5

Dobrá knížka,i když si myslím že s příběhu se dalo "vytřískat" mnohem víc! V každém případě nejlepší román co jsem zatím od Pánka četl.

Idanthyrs
19.12.2010

Tak tuto knihu, jsem cetl pred nekolika lety a muzu vam ji jen doporucit je skvela, napinava a na konci vas bude mrazit v zadech. Vsem vrele doporucuji!