Louka ohňů

Louka ohňů https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326121/bmid_louka-ohnu-kDA-326121.jpg 4 18 8

Historické drama líčí věrně a napínavě období vzniku Sámovy říše, tvořící významnou etapu ve vývoji středověké Evropy, přičemž nabízí neobvyklý pohled na mladou ženu zápasící s nutným zlem její doby, kterou pomáhá tvořit a již hluboce lidsky prožívá.

Přidat komentář

Badger
08.08.2022 3 z 5

Takové komorní drama, odehrávající se na jednom hradišti a v jeho blízkosti.
Příběh je hezky vykreslen a dokonalé představě nic nebrání. Nenajdeme zde moc výbojů, jako spíše zvyky a náturu tehdejších Slovanů, s čímž jsem počítal dle anotace.
Avšak co mi mrzelo, bylo zmínění pouze dvou bohů (INRIho nepočítám) , i když jich panteon obsahuje drobek více.

cziss
08.04.2022 4 z 5

Pěkná knížka, drsná, ale to nejspíš fakticky odpovídá dané době. Mám rád, tyhle knížky "staroslovanské" tematiky. Potěší každá, už je proto, že je jich tak málo.


Dela111
14.07.2018 5 z 5

Louka ohňů je román, který nám přibližuje dobu vzniku Sámovy říše. Slovanské kmeny na našem území tehdy trpěly náporem kočovných Avarů. Každoročně přicházeli přezimovat a kromě jiných projevů útlaku platili Slované Avarům daně. Postupně se jednotlivé kmeny začaly bouřit proti nadvládě a spojovaly se v boji. Když Slované vojensky zaútočili proti Avarům, francký kupec Sámo s nimi táhl ve vojsku. Díky svým vůdčím schopnostem byl postaven do čela vznikající říše.
Kniha nepopisuje bitvy, je z doby příjezdu kupce Sáma a jeho pobízení ke spojení proti Avarům. Na příběhu slovanské dívky Mlady poznáváme tehdejší dobu, rituály a kruté zvyky vyplývající z uctívání pohanských bohů.
Z této doby nemáme tolik přesných informací jako z období pozdějších, asi proto nenajdeme moc románů vyprávějících o 7. století. Autorovi patří dík za to, jakým způsobem se nám snaží tuto hodně vzdálenou část naší historie přiblížit.

Dant76
28.12.2016 5 z 5

Pěkná kniha, zajímavý a čtivý příběh z doby Sámovy říše.

budíček
08.06.2013 3 z 5

Zajímavý pohled na to, jak to na našem území mohlo vypadat v době Sámovy říše. Místy byl příběh celkem drsný, ale jinak byl dějově hodně zajímavý. Atmosféra a prostředí byly vykresleny tak, že pro fantazii nebyl velký problém si je představit. Postavy byly vcelku uvěřitelné, a jejich charaktery reálné. Pohanské rituály, tehdejší život, uctívání přírodních božstev, časté boje i mocenské intriky, a samozřejmě i trochu lásky se povedlo autorovi do tohoto díla vměstnat.

Dávám sice 3 hvězdy, ale hodnotím jako nadprůměrné a jsem docela zvědavá, jak budu po čase hodnotit po dalším přečtení. Ale na to že jsem vybírala pouze podle anotace a nevěděla do čeho jdu, přečtení rozhodně nelituju...

Martin1974
27.12.2012 3 z 5

Príbeh zo slovanského prostredia, z doby počiatku vzniku Samovej ríše. Je to celkom vydarený príbeh, avšak celý sa točí okolo dievčiny Mlady a odohráva sa v akomsi bližšie zemepisne neurčenom hradisku. Chcelo by to viac zapojiť do deja samotného Sama a takisto Avarov. Boje s nimi sú len v pozadí, takisto aj celé povstanie Slovanov, autor asi nemal v úmysle napísať výpravný príbeh. Bez sexu a brutálneho násilia sa dnes už asi autori nezaobídu, je ho tu dostatok. Rovnako v príbehu chýbajú miešanci...zástupcovia slovano - avarov, ktorých v tej dobe muselo byť neúrekom a ktorí aj povstanie vyvolali. Ďalšia vec, ktorá my nesedí, je názov knihy. Sám som ju objavil len náhodou, názov ma ničím neoslovil. Keby sa volala napríklad " Pod praporem Černoboha " už ten názov by mi evokoval slovanskú tému a skôr by som po knihe siahol ( keďže ma príbehy zo slovanského prostredia zaujímajú a viem, že podobných ľudí je v bývalom Československu mnoho ). Totiž v knihe výrobe vlajky Černoboha venuje autor zvláštnu pozornosť, ale jej využitie v príbehu je minimálne. Toto je však prvý príbeh odohrávajúci sa v dobe kupca Sama, ktorý som čítal, preto dávam tri hviezdy.

bikerbm
21.05.2011 4 z 5

Dobrá knížka,i když si myslím že s příběhu se dalo "vytřískat" mnohem víc! V každém případě nejlepší román co jsem zatím od Pánka četl.

Idanthyrs
19.12.2010

Tak tuto knihu, jsem cetl pred nekolika lety a muzu vam ji jen doporucit je skvela, napinava a na konci vas bude mrazit v zadech. Vsem vrele doporucuji!