Lord John a skotský vězeň

Lord John a skotský vězeň https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326309/bmid_lord-john-a-skotsky-vezen-b96-326309.jpg 4 75 22

Lord John Grey série

< 3. díl >

Londýn 1760. Jamie Fraser, podmínečně propuštěný válečný vězeň, mohl dopadnout hůř. Mohl třeba sklízet cukrovou třtinu v Západní Indii. Takhle může být nablízku synovi, o kterém však nemůže říct, že je skutečně jeho. Ale Jamieho život není bez problémů: neustále myslí na svou ztracenou ženu a na Tobiase Quinna, někdejšího kamaráda z dětství. Stejně jako mnoho dalších Jakobitů, kteří nejsou mrtví nebo ve vězení, Quinn stále žije a dýchá pro věc. V jeho nejnovějším plánu mu má pomoct starobylá irská relikvie. Jamie s tím nechce mít nic společného, přísahal si, že s politikou končí. Avšak objeví se lord John Grey s příkazem, který ho opět odtrhne od všeho a všech, které miluje. Lord John Grey – aristokrat, voják a příležitostný špion – má v držení balíček nebezpečných dokumentů, které obsahují důkazy korupce britských důstojníků. Ale i o něčem, co je daleko více nebezpečné. Čas se jeví jako rozhodující faktor, protože vyšetřování je zmatené, vede do Irska i na Skotskou vysočinu. Lord John, který dohlížel na jakobitské vězně, když byl guvernérem vězení Ardsmiur, si myslí, že by Jamie mohl být schopen překládat, ale bude Jamie chtít? Lord John a Jamie se nemají rádi, přesto spolu cestují do Irska, země, jehož hrady skrývají strašlivé tajemství a bažiny přeplnění lidskými kostmi.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Scottish Prisoner , 2012


více info...

Přidat komentář

Kamcatak
24.05.2023 4 z 5

Skotský vězeň se rychle stal mým nejoblíbenějším románem ze série Lorda Johna, samozřejmě asi hlavně proto, že v něm Jamie hraje velkou roli :-D
Objektivně bych dala hvězdy asi jen 3, příběh není nijak výjimečný, ale knihy Diany Gabaldon jsou hold mojí oddechovkou a oblíbeným "guilty pleasure", a prostě se mi krásně čtou a tak na nějakou objektivitu tentokrát zvysoka s*** a dávám hvězdy 4. :)

chodícírohožka
29.05.2021 2 z 5

Docela nic moc díl. Většinu knihy jsem měla pocit, že se v něm nic moc neděje, a přemýšlela jsem, jestli by neměl změnit název, protože lord John mi v něm připadá spíše jako vedlejší postava. Spousta věcí nedává zrovna moc smysl, chování a celé spojenectví hlavních dvou představitelů jsou místy dost podivné, a konec se zdá, že někam zmizel, vyšuměl.


Alma-Nacida
07.07.2020 3 z 5

Tak to teda račte prominout, Milosti, ale tady bylo nějak všeho moc. Bří Greyové nelitují námahy, času a peněz, aby jeli do Helwateru pro Frasera, kterého přiveze eskorta do Londýna, aniž Hal tuší, zda tento bude spolupracovat čili nic.
Následuje zmatená výprava (hlavně nenápadně) do Irska, kde všichni hrdinové dělají vše pro to, aby padouch zvěděl, že se na něj něco chystá: opakované "náhodné" návštěvy bezmála všech členů tajné výpravy v sídle hlavního padoucha jsem teda fakt nepochopila. ;)
A kdo by si nezamiloval malého Willieho a jeho jemný odér výkalů (!), musí být snad zcela bez srdce či stižen beznadějnou vášní jak chudák lord John, který lituje, že neomdlel až poté, co ho Jamie odnesl v náruči "krvácejícího jako propíchnuté prase". :)
No, je to oddychová četba, že... Oddychla jsem si, chvílemi jsem se i smála, ale co už... Nechám tři hvězdy.

Jido
24.05.2020 5 z 5

Zatím nejlepší díl série.

milena8281
20.02.2020 5 z 5

Tentokrát nejen o Johnovi, ale také o Jamiem. Ačkoliv je jejich vztah dost problematický, docela dobře jim to spolu funguje. Já jsem si početla, líbilo se mi to a myslím, že si lord John svoji sérii zaslouží.

Ilirea25
30.01.2020 4 z 5

Zatím nejlepší díl ze série Lorda Johna.

vincek1
15.01.2020 3 z 5

Když trochu odlehčím stačí vypustit druhé písmeno ve jménu hrdiny a máme velkou část příběhy za sebou:-) Z mého pohledu nečitelný motiv, který se vyjasňuje až asi v polovině. Ohromné množství jmen, nehledě na to, že někdy jsou jména dvě a vlastně jen jedno, protože je použita přezdívka. Osobní "posedlost" hlavního hrdiny další postavou příběhu, která se táááhne celou knihou. Hluchá místa, přeskoky v čase, dle mého zmatek nad zmatek. Alespoň pro mne. Ještě, že asi tak od poloviny knihy začíná mít příběh spád, ale závěrečné stránky, opět zabrzděno a ve "starých" kolejích. Knihu jsem dočetl a byla první od této autorky a nevím jestli sáhnu po další. Jen tak na okraj, začal jsem číst knihu "Potulný apatykář" a od prvních stránek, jiná káva. Kniha je napsaná lehce, srozumitelně, prostě jak si já představuji. Nemusím se prokousávat, ale jen číst a ponořit se do příběhu. Upozorňuji, můj názor, který nikomu nevnucuji.

Lucie_1984
28.12.2019 3 z 5

Serie Cizinka je lepší, ale musí se to brát jako větvička od stromu :-)

vera5841
17.11.2019 5 z 5

Možná nejlepší díl ze série Lorda Johna. Moc se mi líbilo, jak najednou do sebe všechny příběhy zapadly. Také Jamieho linka byla krásným osvěžením. Myslím, že příběh má svou podstatu i pro hlavní dějovou linii a to tu, že čtenář pochopí vztah Jamie+John.
Za mě by Johnů mohlo být klidně i více

DdeK
05.11.2019

Tak přece 3. díl vyšel. Tedy celá série v novém "kabátě" i s povídkovým souborem, v novém překladu a novým nakladatelem. Znovu jsem si početla a celou sérii (včetně povídek)! Jedná se o ojedinělý nakladatelský počin, který oceňuji.

TheMelorry
30.09.2019 5 z 5

Opět skvělé čtení, troufla bych si tvrdit, že zatím možná nejlepší Lord John. Opět se jedná o tajemnou historickou detektivku, plnou překvapení a přiblížení dané historické doby. Navíc, což je skvělé, je velký prostor dám Jamiemu Fraserovi, který je dokonce jednimý z vypravěčů.

tatjana1737
30.08.2019 4 z 5

Jak tu padlo v komentářích níže, po formální stránce mi vadila místy malá písmena u vlastních jmen, ale jinak oceňuji vysvětlivky v poznámce pod čarou a nikoli na konci knihy, jako tomu bylo třeba u Důvěrné záležitosti. Obecně by si vydavatel mohl tyhle vizuální záležitosti v knihách sjednotit - osobně mu neodpustím tu absenci obsahů u knih z hlavní dějové linie Cizinky.

Co se obsahu týče, výhradu mám k tomu, že by Jaime používal tužku. Nevím, zda je to chybka překladu, a i když něco na způsob tužky v 18. století již existovalo, toto klasické psaní náčiní mám spojené až s Josefem Hardtmuthem. Nevím, jaké bylo obecné rozšíření užití grafitu na psaní, ale řekla bych, že mnohem rozšířenější pro běžné psaní bylo spíše olůvko...

Při přečtení názvu jsem čekala úplně jiný příběh. Něco jako hlubší vyprávění Jaimeho o pobytu na Hellwateru, kterak vyrůstal malý William apod. Jenže tohle vše je vlastně řečeno v Mořeplavci. A tak se mi dostalo zcela jiného vyprávění, které se opět četlo velmi dobře, ačkoli konec byl opět ve smyslu: "odhalili jsme zásadní věc, ale ta se ztratí ve víru událostí velké historie a politiky", což je rozuzlení snad každé z detektivek s Lordem Johnem.

Tentokrát jsem skousla i Greyovy roztoužené pohledy vrhané směrem k Jaimemu, a když se tento dozvěděl, že ho řečený Skot po souboji odnesl v náručí, hlavou mu při tom prolétla káravá myšlenka, proč nemohl omdlít později, i mi to vykouzlilo úsměv na tváři. Stejně tak mne potěšilo, jak se Jaime vyrovnal s Betty a jak si vlastně zavázal mladší Dunsanyho dceru.

P.S.: Nevím, nevím, ale neřekla bych, že všechny dvouleté děti jsou jemně cítit výkaly. V 18. století se sice bylo zvykem koupat méně často, než dnes, ale Anglikáni byli protestanté, a ti byli oproti katolíkům hodně čistotní. A dvouletý William už zřejmě pleny nenosil, takže některé z čichových poznatků autorky mi v tomto směru přijdou mimo mísu. Jinak si ovšem tyhle drobnůstky, které četbu činí plastičtější, užívám, ne že ne.

Tesset
24.08.2019 5 z 5

Skvělé, řekla bych, že ještě lepší než předchozí díly. Zápletka dobrá + oblíbené postavy = parádní čtení.

Ronnie68
21.08.2019 5 z 5

Za mě nejlepší kniha z této série .. četla se jedna báseň ...

Péťa1950
22.06.2019 4 z 5

Protože jsem nečetla Mořeplavce, tak jsem se ze začátku neorientovala v postavách. Postupně jsem se začetla.Román na základě skutečných historických událostí, vztah vězně a jeho věznitele,
láska, zrada, láska k dětem, homosexualita, odpovědnost za lid svého panství, souboje a další. Vše spojeno do celkem čtivého románu. Jak už napsal někdo dříve, velké množství chyb a někdy divný překlad nerespektující slovosled českých vět. Škoda.

cori
19.06.2019 3 z 5

Tentokrát lord John stráví skoro celou knihu po boku Jamieho, se kterým v Irsku pátrá po jakobitských spiklencích. Autorka opět rozehrává akční příběh se spiklenci, vraždou, útěkem z vězení, soubojem, záchranou ženy v nesnázích a dalšími "lahůdkami" (sex mezi muži).
Jamie se sbližuje se svým synem, Halova Minnie odhaluje něco ze své minulosti.
Vadily mně gramatické chyby, kdy se asi desetkrát u příjmení a jmen objevila malá písmena (paříž, john grey,...).

čef
21.04.2019 4 z 5

Na tuto knihu se lze dívat různě. Někomu může vadit určitá rozvláčnost, dost zašifrovaný příběh, mnoho nezajímavých scén a jejich přebarvenost, která zbytečně nafukuje stránky a k tomu všemu ještě sodomita. Na druhou stranu nelze nevidět důslednou historickou věrnost, mnoho neznámých detailů tehdejší doby např. ze vztahů mezi Angličany, Iry a Skoty nebo pozadí událostí z doby Jiřího I. a vznešené pojetí morálky, cti, etiky a loajality tehdejších vyšších vrstev. Každý se musí sám rozhodnout co pro něj převažuje. Já stále váhám.

gleti
12.03.2019 5 z 5

Diana G. je vynikající spisovatelka. Její hrdinové si snadno získají srdce čtenářů, svou statečností a touhou po lásce. Nejen milenecké, ale i otcovské či bratrské.

Danica401
12.02.2019

Těší mě hodnocení této knihy, protože se nemohu dočkat, až si ji přečtu. Právě jsem dočetla Důvěrnou záležitost a Ztracený deník (Bratrstvo čepele) a jsem naprosto nadšená. Mám nového románového hrdinu a chci si o něm přečíst vše, co již vyšlo nebo v budoucnu vyjde.

luculi
11.02.2019 5 z 5

Další výborný díl. Baví mě sledovat osud Lorda Johna, navíc v tomto díle se opět dozvíte více o něm, jeho rodině a vztahu k Jamiemu. Nechybí detektivní vyšetřování, hledání spravedlnosti atd...

Štítky knihy

jakobité historické romány

Autorovy další knížky

Diana Gabaldon
americká, 1952
2010  85%Cizinka
2011  87%Vážka v jantaru
2011  87%Mořeplavec
2013  78%Hořící kříž 1
2012  88%Bubny podzimu

Kniha Lord John a skotský vězeň je v

Právě čtených1x
Přečtených121x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených3x
Knihotéce180x
Chystám se číst58x
Chci si koupit43x
dalších seznamech3x