Listy hetér

Listy hetér https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70112/bmid_listy-heter-xRd-70112.jpg 4 14 6

Ailiános: Z dopisů, Alkifrón: Dopisy rybářů, Dopisy vesničanů, Dopisy příživníků, Dopisy hetér, Aristainetos: Dopisy, Filostratos: Milostné dopisy, Lúkiános: Hovory hetér, Theofylaktos: Z dopisů. Milostné dopisy hetér patří k pozdním výtvorům řecké literatury. Jsou to elegantně a pikatně líčené scény řeckého života a představují nesmírně cenný kulturně historický pramen k poznání soukromého života řeckého člověka. Známe jména bezmála sto padesáti řeckých hetér – kněžen lásky –, jejichž milostné listy nic neztratily na svém půvabu dodnes. Vždyť kromě pouličních holek bylo mezi nimi mnoho mladých žen, které absolvovaly zvláštní školy pro hetéry, osvojily si bezvadné společenské chování, dovedly zpívat, tančit, hrát na různé nástroje, ale vyznaly se i v literatuře a ve filosofii. Není divu, že hetéry byly pro své estetické i etické hodnoty nezřídka i trvale milovány. Názor tehdejší společnosti na tyto umělkyně lásky, oddávající se mužům sice za peníze, ale většinou podle vlastního zalíbení, nebyl dotčen pokřivujícím vztahem soukromého vlastníka k bytosti hmotně i duchovně podřízené. V této rozkošné knížce milostné korespondence hetér se zvlášť zřetelně zrcadlí lidské vztahy ve světě antiky, vábící současného člověka, zmítaného rozpory moderní civilizace, svou kouzelnou bezprostředností a otevřeností.... celý text

Přidat komentář

Aeon
15.11.2020

neviem, ci si to nemylis s Platonom, ktory v mene Sokrata velakrat rozpraval v ramci svojich dialogov. ktovie, kde bola pravda pri Sokratovi a jeho striktnych odporcoch - mozno z nich bol aj lukianos :)

Mimir
08.02.2019 3 z 5

Ach hetéry, kňažky "lásky", ani vy ste sa neubránili profesijnej dekadencii a dnes už Vás sotva možno nazvať kultivované spoločníčky. Dokonale zrkadlíte evolúciu (involúciu) doby a predstava tanca, spevu, hry na cimbal či lýru, filozofickú dišputu alebo literárnu kritiku v dnešných nevestincoch je predstavou tragicko-humornou. Podobne sa nám vysmieva predstava, že by našiel dnešný politik na tomto mieste okrem pohlavných diagnóz, ušľachtilú manželku - ako sa to pošťastilo Periklovy a práve aténskeho politika spomína hetéra Tháis, keď objasňuje nechápavému Euthydémovi, akou chybou je, uprednostniť filozofiu pred jej láskou.
"Si ty ale blázon, Euthydémos, veď ani nevieš, čo je zač, ten sofista, ktorý sa tvári tak neprístupne a prednáša Vám tie svoje obdivované preslovy! Celé jeho učenie, to sú len frázy a dym prázdnych slov, jeho jediným cieľom je ťahať z neskúsených mladých ľudí peniaze, ty hlupáčik. Len si zrovnaj hetéru Aspasiu a sofistu Sokratesa* a uváž, kto z nich vychoval lepších mužov: zistíš, že jej žiakom bol Perikles a Sokratovým zradca Krítias."

*pokiaľ ma pamäť a zdroj neklame, Sokrates bol nepriateľ sofistov a mal sa k nim asi ako Kristus k zákonníkom a farizejom


Andi
21.10.2018 3 z 5

Jedna z těch lepších knih z edice Antika. Svižné čtení, semtam to bylo i vtipné ... ♥ Lidi tenkrát, lidi dnes, vesměs řešíme furt ty samé vztahové triviálnosti pořád dokola. Nic moc se nezměnilo. Tedy až na tu svobodu pohybu žen, které si v Řecku tehdá nemohly moc dovolit ...

martin č.
28.12.2014 4 z 5

Také jsem četl dlouho, několikrát knížku odložil, ale opět se k ní vrátil. Je to zajímavé čtení a stojí za to, na večer, vždy dva listy či dopisy přečíst.
Nejvíce se mi líbily (a soudím i realitě světa hetér byly nejbližší) Lukiánovy Dopisy hetér a asi nejvtipnější Alkifrónovy Dopisy (oboje 2. stol.).
Jako příklad nejkratší a snad nejúdernější
" Poučení po lopatě - Filúmene Kritónovi: Proč se obtěžuješ psaním tolika dopisů? Padesát zlaťáků potřebuji, a žádné milostné dopisy. A tak plať, máš-li mě rád, a máš-li rád peníze, neotravuj. Zdravím tě" :-)
Naopak Aristainetos (5. stol.) a Theofylaktos (6.-7.stol) mi přišli, že píší už o trochu jiném světě než ve kterém sami žili. Květnaté, poetické a (mne) občas nudící.

Moška
14.10.2014 5 z 5

Jak starověký svět viděl hetéry a jejich lásku. Zajímavé. Četla jsem dlouho, vždy jen, když jsem na knihu měla náladu. A moc se mi líbila.

Erezka
13.08.2013 5 z 5

Listy hetér jsou sbírkou různých dopisů, které v sobě zahrnují milostné dopisy, různé vzkazy, přátelské stížnosti a pod. Je to krásná cesta do minulosti. Byla jsem překvapená, jakých slov, stylu a přirovnání se v nich někdy používá, některé opravdu naturalistické, některé i erotické.
Rozhodně je to zajímavé čtení, občas si jenom tak pro zábavu přečíst jeden nebo dva listy před spaním. Rozhodně doporučuji číst pomalu a vychutnávat si formu i obsah sdělení.

Štítky knihy

dopisy

Autoři knihy

Lúkianos
řecká, 120 - 180
Theofylaktos Simokattés
řecká, 580 - 630

Kniha Listy hetér je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst15x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x