Listí slov, květ Zákona

Listí slov, květ Zákona https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208008/bmid_listi-slov-kvet-zakona-208008.jpg 4 2 1

Básně na Lotosovou sútru Mnich Džien (1155 – 1225) pocházel ze slavného rodu Fudžiwara, který dal jméno celé jedné historické epoše (894 – 1185). Mladý aristokrat, básník a myslitel, se uchýlil do kláštera na hoře Heian nedaleko Kjóta, hlavním sídle buddhistické mahájánové školy Tendai. Soubor více než stovky jeho básní Listí slov, květ Zákona představuje jedinečný lyrický komentář na okraj dvaceti osmi kapitol Lotosové sútry. Autorkou překladu je Věra Linhartová. Autorem výtvarného doprovodu je malíř Jan Merta.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Maxima
Originální název:

Kotoba wo nokosu / 言葉を残す, Hóricu no Hana / 法律の花


více info...

Přidat komentář

Unitarcha
14.05.2021 5 z 5

"Vyjde-li moje srdce
ne samo sobě
bližnímu na pomoc
budu čist já
čistá i moje země "

Pro toho, kdo zná skvostný text Lotosové sútry, jejíž čtení přináší člověku tolik zásluh, se bezpochyby bude jednat o krásnou sbírku poetických komentářů k fantastickým událostem, k nimž došlo Supím vrchu. Avšak i pro toho, kdo je pouze zběžně obeznámen s učením Takto-přišlého, by mělo jít o poučnou a hlavně půvabnou kolekci procítěných veršů, z nichž kane Džienova oddanost a radost z jeho poslání.

Nač však plýtvat neohbitými slovy, když vše podstatné lze vyjádřit jedinou větou znějící napříč nekonečnem: Namu mjóhó renge kjó!

"Mlčící vody
listí slov toho
kdo mluví dnes
bez hlesu plyne
po proud"

Štítky knihy

japonská literatura japonská poezie

Autorovy knížky

Džien
japonská, 1155 - 1225
2012  80%Listí slov, květ Zákona