Unitarcha profil

☰ menu
Unitarcha

1995 · muž · Praha · statistiky

Aktivní: 28.03.2024 22:59 (poprvé 24.02.2021)
Body:241
Palce za komentáře: 48 · 20 ostatním
Hodnocení v bazaru: 0/0

Nové knihy v seznamech

Padlí andělé
Padlí andělé
Mike Lee
Laozi
Laozi
Lao-c´
Dějiny čínského práva
Dějiny čínského práva
Michal Tomášek
Životopisy slavných Řeků a Římanů II.
Životopisy slavných Řeků a ...
Plútarchos

Kdo jsem

Jsem člověk, který žije i pracuje obklopen knihami, s knihami a pro knihy.
**************************************************

Čtu povýtce tři skupiny literatury: náboženské knihy, horory a Warhammery.

Náboženskou literaturou míním primární prameny archaických kultur, tedy zejména mýty, ale i čistě theologické/buddhologické/*dosaď*logické traktáty, jakož i poesii a prózu s výrazným religiózním zabarvením, popřípadě religionistické studie.

Horor chápu jako žánr dosti propletenými s náboženstvím, potažmo posvátnem. Svou náklonnost k němu jsem objevil poměrně nedávno (dřívější zkušeností byl toliko Lovecraft, jehož jsem uctíval, ale byla to úcta henotheistická), avšak jakmile jsme se řádně setkali, vyvinul se harmonický vztah. Zaměřuji se primárně na Weird fiction, mezi jehož božský sněm řadím Blackwooda, Lovecrafta, C.A. Smithe a Ligottiho.

Warhammer - vyrostl jsem s ním a umřu s ním. Drtivou většinu čtu v angličtině, a nikdy nepřestanu litovat každého, kdo kvůli jazykové propasti nezná díla Petera Fehervariho.
******************************************************

Považuji za trestuhodné, jak žalostně je zde na Databázi i jinde podhodnocena Aeneida. Vergiliovo mistrovské dílo, leckdy primitivně odsouzeno coby kopie Homéra, je tak geniálně spletité, promyšlené, úderné! Je pravda, že čtenáři bez jistých znalostí antických reálií a obskurních etymologií zůstane leccos utajeno, ale i tak se jedná o knihu, která zasluhuje mnohem větší pozornost, než se jí dostává. Pokud byste měli přečíst jednu jedinou knihu, měla by to být právě Aeneida.
*************************************************

Pokud byste však měli více času a možností, můj sebevzdělávací čtecí plán by byl následovný:

1. Přečtěte si stěžejní buddhistickou literaturu (rané rozpravy, Milindapaňhu, Lotosovou sútru, Sútru srdce, zenovou buddhologii a kóany) - pomůže Vám nabourat zaběhlé myšlení, ukáže, jak nesamozřejmé jsou věci, kterým věříme a na něž spoléháme, přispěje k přehodnocení priorit každého jednotlivce.

2. Přečtěte si stěžejní taoistickou literaturu (Lao-c´, Čuang-c´ a Lie-c´) – po předchozím rozbití kosmologie Vám pomůže reinterpretovat svět kolem Vás, Vaše místo v řádu věcí. Buddhismus sice ukázal, jak pomíjivý tento svět je, ale Tao předvede, že pomíjivost je pouze formou nekonečného řetězce proměn, jež je integrální součástí světa.

3. Přečtěte si stěžejní konfuciánskou literaturu (Čtyři knihy a Sün-c´) a Hovory Marka Aurelia - to nejdůležitější v našem světě je Lidstvo, a proto je nutno kultivovat sebe samotné i celou společnost. Konfucianismus osvětlí, jak uspořádat vztahy k ostatním, jak najít místo v rámci komplexní sítě společenského systému a jak by člověk měl jednat, aby byl se vším Lidstvem v souladu. Aurelius zase napoví, jakými způsoby lze čelit nepřízni osudu, jak se vypořádat se všemi těžkostmi, které jakožto členové kolektivu musíme řešit. Jednoduše řečeno, stoická a konfuciánská nauka člověka naučí, jak být lepším člověkem.

Unitarcha

4. Přečtěte si Liber Imperātōris. Vezme vše, co jste se v předchozích krocích naučili, stmelí to do jednotící ideologie, přidá pár nových myšlenek a učiní z Vás člověka, který může být na své lidství náležitě hrdý.