Lingvistické pohádky

Lingvistické pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242333/bmid_lingvisticke-pohadky-0ZK-242333.jpg 4 93 21

Lingvistické pohádky jsou již čtvrtou Niklovou autorskou knihou. Tentokrát si vyhrál s jazykem – čeština je k tomu opravdu mimořádně vhodná - dá se na ní vyřádit s písmenky, slovy i větami (Pohádka o X, Holá pohádka se zase skládá jen z holých vět atp.) nebo třeba zvukomalbou. Tvorba jazykohravých pohádek se vyvíjela také podle toho jaká groteskní zvířata, písmena nebo kombinace obojího v Niklově skicáři vznikají... Petr Nikl o sobě říká, že je víceoborový šašek. Jeho hlavní činností je hra, kterou se pokouší předávat prostřednictvím loutek, obrazů, objektů, ilustrací, textů a divadelních scén. Rád taky zpívá a tančí.... celý text

Přidat komentář

JulietRocks
12.03.2023 5 z 5

Tak tohle je skvost... Jsem zastánce toho, že pohádky by měly dospělé bavit stejně jako děti a to tato knížka určitě splňuje.

xxtom
17.10.2021 2 z 5

Hodně zvláštní pohádky doplněné neméně zvláštními ilustracemi. Úplně si nejsem jistý, jestli jsou určeny dětem. Někdy jsem musel řádky číst několikrát a i tak jsem asi nepochopil, co chtěl autor říct. Autor si ale hlavně hraje s češtinou a některé obraty a kontrukce jsou zajímavé.


Ithaka
19.01.2021 5 z 5

Dárek pro kluky od našeho kamaráda. Příjemné překvapení pro celou rodinu. Četli jsme na dobrou noc stále dokola. Radostný chaos podněcoval dětskou fantazii k vymýšlení vlastních fantaskních světů. Jazykové bajky nás navíc donutily vysvětlovat dětem některé složitější výrazy, ale o tom to přeci je - trávit společně čas a objevovat nepoznané! Příjemný rituál rodinných večerů.

los
27.04.2020 1 z 5

autorovi nelze upřít výtečnou fantazii i umění metafory a jazykové hry; texty jsou nápadité a často i vtipné, ale jednak si nejsem jist cílovým čtenářem (pro děti velmi náročné pochopit, pro dospělého spíš nudné), jednak forma zcela drtivě ubíjí obsah (autor se tolik soustředil na hru jazyka, že jí podřídil smysl a význam textu - žánru pohádky zde chybí pointa!, texty vyznívají doztracena, jsou doslova "o ničem")

líbil se mi bobr s ozvěnou i "poháda" pro drsňáky, jinak zklamání

broskev28
22.06.2019 5 z 5

Tahle kniha se mi dostala do rukou v dětské knihovně a já pochopila, že bez ní nemůžu žít. Už jen názvy jednotlivých pohádek - skřípavá, holá, doslovná, nejměkčí, mlžná, barevná, popletená. A pak taky Poháda a Pohádečka. To je pohádkové obžerství v tom nejlepším slova smyslu. Ochutnejte ukázku, pro srovnání nejprve Pohádečka a vzápětí tentýž text, ale verze Poháda:
Pohádečka je rozmazlená
pohádka (text za slovem je má být vzhůru nohama a slovo je leží uprostřed strany a je barevně, červeně)
. . .
Vichříček přinesl bouřtičku a ta zase deštíček. Deštíček vodu do potůčku a ta propláchla malátné žabičky. Nakonec se probudili i slimáčci. To všecko dohromady znovu zaševelilo, zacupitalo a zatetelilo se.
. . .

Poháda je pohádka
pro drsňáky
. . .
Zaburácelo a vichr přihnal bouřku s lijákem. Potok se rozvodnil a žaby blemcly o hladinu. Nakonec se zmátožili i slimáci a vylíhly nové houby. Všude dusot, řvaní a hluk.
. . .

A což teprve to vysvětlení na úvod:
. . . Proto jsou pro trochu starší, ale ne zas tak moc staré. Totiž zároveň i pro ty mladší, i když ne zas tak úplně mladé. Ale vlastně i pro ty nejmladší z nejstarších. Zkrátka myslím to jakože pro ty, kterým nevadí číst ty blbinky i později, nebo naopak dřív . . .

No a navrch ještě ty nezaměnitelné ilustrace. Prostě kniha, o které jsem vůbec nevěděla, jak moc bych ji chtěla. A teď ji mám. Moc a moc děkuju, pane Nikle.

Zboznujuknihy
20.06.2019 2 z 5

Nebavilo mě. Nevím, asi lingvistika není pro mě.

meluzena
21.04.2019 3 z 5

Všechny pohádky jsou zajímavé jazykem, kterým jsou napsány, některé zaujmou i svým obsahem (ovšem nikoli jako klasické pohádky) - jsou to takové úsměvné blbůstky. A k tomu roztomilé ilustrace.
"'Takové písmeno, které samo sebe přeškrtává, nemůže přece existovat!' rozčílilo se jednou X, narovnalo se a odešlo jako římská dvojka do lesa."

triatlet
05.03.2019 5 z 5

Vítejte v Lingvízii!
Vři žtení soslední Zblábolené pomátky poslova e po dísmene ípím, ule...
... celkově se jedná o nápadité nonsensové hrátky s jazykem - někde morgensternovská forma (Pohádka o abecední pořádku), jinde werichovsky úsporný příběh (Mlžná pohádka).

Niklovy Lingvistické pohádky
jsou hrátky se slovíčky a zvířátky,
občas chybí písmeno nebo zmizí iks
ve finále úžasný jazykořecí zvívědný mix.

jaroiva
09.10.2018 5 z 5

Perfektní pohádky pro dospělé, kteří čtou dětem třeba na dobrou noc. Jen nesmí být rodič moc unavený, čtení i poslech totiž vyžaduje plné soustředění. Knížka obsahuje přesně to, co hlásá název, pohádkově si hraje s českým jazykem.

M-arta
10.12.2017 5 z 5

Hravé, křehké, kultivované, něžné, ... nápadité a plné nekonečné fantazie - jak po jazykové, tak i po vizuální stránce. Každá povídka je naprostý originál. Knížka nás nepřestává překvapovat, bavit a inspirovat.

WexxAr-ka
20.11.2017 4 z 5

Nektere pohadky byly vazne povedene! :) lehke vecerni cteni

Irimie
14.11.2017 odpad!

Nedočteno. Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě, nápad vypadal zajímavě, ale provedení bohužel pro mě nudná záležitost.

Melanka
24.07.2017 4 z 5

Vzpomněla jsem si při čtení na Morgensterna a jeho básně. Milé!

iva23
26.04.2017 4 z 5

Prvně jsem myslela, že to ani číst nebudu, nakonec mě to chytlo a bavilo. Některé víc, některé méně, ale hezké čtení to je.

vejik
16.01.2017 5 z 5

Úžasná kniha, dospělí čtenáři ji nejspíš ocení ještě více než ti detští.
Autor si skvěle pohrává s jazykem, pohádky jsou nápadité, originální.

Kniha přímo vybízí učitele, aby s její pomocí žákům různé jazykové jevy/hříčky ukázali a dokázali jim tak, že čeština není nuda, ale naopak!

Putnas
10.09.2016

Dokonalý a nejlepší Nikl. Geniální slovní hříčky, které jsou pořád pohádkami.

Zorka
10.10.2013 5 z 5

Pro knihu jsem si musela skočit do dětského oddělení, nicméně se domnívám, že jen hrstka dnešních dětí ji dokáže ocenit. Zato pro dospělé s citem pro jazyk a s trochu dětskou duší je toto dílko skvostem. Pohádky se zdrobnělinkami nebo "ozzákovská" pohádka pro drsoně, pohádky založené na zvuku, hrátky se slovy, to jsou Lingvistické pohádky Petra Nikla. Popletenou pohádku se zaměněnými písmeny jsem využila jako zpestření výuky, tedy autorovi vřelé díky ...

Péťa Z.
01.08.2013 5 z 5

Úžasná kniha pro náročné (nejen dětské) čtenáře...

Locika
17.07.2013 5 z 5

Skvostná kniha, skvostné čtení...

Petrvs
11.08.2011 5 z 5

Radost, hravost, láska k jazyku, originalita. Pošušňání. Jistě ne pro všechny (a už vůbec ne pro všechny děti). Ale to už je život...

Nebo to zkusím jinak: kdyby Tom Bombadil psal pohádky a miloval češtinu, napsal by právě Lingvistické pohádky.

Každopádně: Pro mě nejmilejší a nejpřístupnější Niklova knížka - ač niklovsky oneroidní, ve srovnání s jeho další tvorbou stojí pořád ještě literárně i výtvarně nohama na zemi. Krásná knížka - nemusí sednout, ale sedne-li, je to takový knižní pokládek :-)

Štítky knihy

pohádky pro děti jazykověda, lingvistika

Autorovy další knížky

Petr Nikl
česká, 1960
2007  83%Záhádky
2015  83%Lingvistické pohádky
2008  91%Pohádka o Rybitince
2008  88%Jělěňovití
2002  89%O Rybabě a Mořské duši

Kniha Lingvistické pohádky je v

Přečtených157x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených16x
Knihotéce43x
Chystám se číst66x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x