Limes inferior

Limes inferior https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132414/bmid_limes-inferior-tLz-132414.jpg 4 118 26

Totalitní společnost, v níž jsou lidé rozděleni do tříd a odměňováni podle své inteligence, funguje zdánlivě bez problémů. Všichni jsou si rovni, i když někteří jsou si rovnější. Každý má nárok na základní potřeby – potraviny, bydlení, zdravotní péči. Lahůdky a luxusní zboží jsou ale jen pro ty s vyšší třídou, kteří mají přístup k „tvrdší měně". Ta se dá ale naštěstí směnit a veksláci jsou všudypřítomní. A pak jsou tu lifteři. Máte-li dost peněz, dokážou nejrůznějšími nelegálními způsoby „vyliftovat" vaši třídu, a tak vám zvýšit úroveň a příjmy. Sneer je jedním z těchto „veksláků", který se na režim adaptoval. Přesto se začne zajímat, jak systém může fungovat, když se zdá, že společnost řídí pouze vyliftovaní hlupáci. Proniká do stále hlubších tajemství, včetně toho nejutajenějšího – kdo to vše řídí. Janusz A. Zajdel se stal počátkem osmdesátých let 20. století nejvýraznějším kritikem režimu v rámci science fiction a Limes inferior je jeho vrcholným dílem v tomto směru. Kniha je doplněna dvěma autorskými povídkami Živá torpéda a Vyšší zájem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

Limes inferior , 1982


více info...

Přidat komentář

Lele61
17.08.2023 4 z 5

Zřejmě nejlepší román bohužel předčasně zemřelého předního polského autora sci-fi. Popisuje obraz Země soustředěné pouze do izolovaných a automatizovaných velkých městských aglomerací a fungování totalitní společnosti, která člení lidi do jednotlivých tříd na základě jejich inteligence. Na základní potřeby má sice nárok každý, ale luxusnější statky lze získat pouze prostřednictvím "veksláků" jako je hlavní hrdina Sneer, kteří jsou schopni zvýšit inteligenční skupinu dané osoby. Posléze se Sneer začne zajímat o to, jak celý systém vlastně funguje a kdo ho řídí. Docela povedený román. Asi si přečtu také další díla tohoto autora a to přímo v originální polské verzi.

PastorMal13
01.12.2022 4 z 5

Hezká alegorie na tehdejší dobu s celkem zajímavým koncem.


p0stm0derna
26.07.2022 1 z 5

Přistihl jsem se že mě kniha bavila jen v momentech, když jsem optimisticky čekal, že přijde něco super. Ale nepřišlo.

radusak9806-1
05.05.2022 2 z 5

Takhle do tramvaje výborný.
Jenže konec prvního příběhu je vlastně nijaký. Dlouho se vlastně nic neděje, pak je zvrat a následuje nic moc konec, který nemůže uspokojit téměř nikoho. Druhý příběh je fajn a třetí je vata na pár stránek.
Tak nějak nevím, jak se na to koukat globálně

Tony86
21.02.2022 1 z 5

Napsáno "nejlepším polským autorem sci-fi", povoláním jaderný fyzik. Obálka tady na webu vypadá cool a čekal bych i dobrý obsah. Já četl Odeon vydání z knihobudky. Autor nás neobratně seznamuje se světem, který se mu zrodil v hlavě a do 2/3 se nic moc neděje, opakují se jen slova Klíč, nulák-šesťák, různobarevné body, lifting a automat. Pak se Sneer ukáže u rodičů, otec čtenáři vysvětluje, že toho moc neví a pak tomu nasadí korunu poznání pravdy za městem a konec, horší to být nemohlo.

jenda3876
14.10.2021 2 z 5

Nekonečné monology jsou dost ubíjející, děj se posouvá šnečím tempem.
Postavy nejsou moc vyprofilované. Pron a Sneer jsou dost matoucí, vlastně pořádně nevím na čí straně mám být.

ludek.n
02.05.2021 3 z 5

Země je rozdělena do izolovaných městských aglomerací, mohutně komputerizovaných a automatizovaných, jejichž společenské zřízení je hybridem kapitalismu a socialismu. Byť se na první pohled zdá, že nic lepšího pod sluncem neexistuje a život zde nemá daleko k dokonalosti, ne všechno je tak úžasné a bezkonfliktní. Své by o tom mohl říct liftař Adi „Sneer“ Cherryson, který si v jedné takové aglomeraci hledá své místo na slunci. Přední polský sci-fi autor Janusz A. Zajdel rozpracoval v Limes Inferior vizi poloutopické společnosti, která přes všechny své klady spěje do záhuby, byť se všichni tváří, že tomu tak není. Dokud svou vizi drží při zemi a zabývá se životem v Argolandu, je to v pořádku a příběh má vše, co má správný příběh mít: drive, švih, napětí, záhadno, pár neodhalených tajemství. Jakmile se však vydá za hranice města a povznese se nad „pracující“ lid, nadobude jeho vyprávění podobu hodnotící zprávy společenského, hospodářského a kulturního vývoje za poslední desetiletí, tak jak byla přednesena na výročním zasedání Strany mírného pokroku a celé to jde do kopru. Nezachrání to pak už ani hrozící apokalypsa či cokoli jiného, co by snad Zajdel ještě dokázal vytáhnout z pytlíku nápadů.

milan3144
15.03.2021 5 z 5

...a pokračování? Není? No to je teda pěkné! Hned od počátku ve mě kniha vyvolala, a pak dále udržovala, vysoký stupeň zvědavosti s jistou dávkou napětí o dalším pokračování děje. I když je kniha psaná v době, kdy o mobilech nebylo ani potuchy, a to ani moc ve sci-fi, a tudíž je po té technologické stránce ztvárnění budoucnosti možný lehký shovívavý úsměv, má přesto onen klíč, který je důležitou součástí příběhu, svého skutečně realizovaného, zdatného následovníka v současných smartfonech.
Pět hvězd a probuzený zájem i o další dvě knihy od tohoto autora, které u nás vyšly.

Ladinek
06.01.2021 3 z 5

Asi je jiné tohle číst v roce 1989 a v roce 2021. Když se píše o Klíči:
"Je jeho peněženkou, pasem i průkazem totožnosti, nahrazuje všechna dávná potvrzení, doklady, šeky a další dokumenty. Je to prostředník včleňující každého člověka do centrálního počítačového systému, regulujícího život společnosti".
Tak si říkám, že tomu s těmi mobily jdeme pěkně naproti.

cziss
15.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Parádní nápad tahle knížka. To vám tak jednou Země čelí invazi ufounů. A ne, nejsou to kruťáci ve stylu Aliena či Predátorů, TIHLE jsou daleko, daleko horší. Jsou to totiž komouši jak řemen. Karl a Friedrich jsou oproti nim přištipkáři, protože tihle kluci ve snaze nastolit beztřídní společnost udělají společnost se sedmi, no vlastně osmi třídami. Jistě, sice neposílají každého ne100% soudruha do gulagů, ale mají PLÁN. Bohužel nikdo neví jaký...

Jako kritika socialismu je tato knížka velmi dobře vymyšlená, zvlášť pravda je odkrývána postupně a ze začátku to snad vypadá i nějaká obhajoba tamního systému. Ten zvrat se mi líbí. Konec je prostě snaha o happyend. Z knížky samozřejmě čpí jisté, dnes již překonané teze, jakože inteligence se dá souhrnně kvantifikovat nebo naivní představy o budoucí technice, ale to je běžné. A že za všechno můžou ufouni? No a nebyly "ufouni" všichni tihle Stalinové, Leninové a Brežněvové? Brežněv ten byl stopro :).

Jinak, k některým komentářům co sem tu četl. Kniha rozhodně, ani trochu, nemá žádnou spojitost s tím, jak dnes žijeme. Nemá smysl to moc rozpatlávat, takže jen krátce. Kastovní systém nemáme, nemáme exkluzivní sady peněz pro různé druhy zboží (což je vlastně další kastovní záležitost), máme svobodu pohybu atd. atd. Hledat podobnost mezi platební kartou a "klíčem" je nesmysl. Mezi plošnou dávkou a tamními dávkami také (3 měny...). A že na úřadech a ve vládě jsou neschopní lidé? No, tak to choďte víc k volbám ;).

petr_
30.11.2020 5 z 5

Ono se to dnes děje, lidé zakoukaní do počítačů a mobilních telefonů si neuvědomují, že jim realita utíká. Pomalu nevědí jaké je roční období, natož aby si všimli jaké je venku počasí (pokud to nezjistí na internetu). Mnoho lidí se snaží získat zaměstnání na které nemají žádné předpoklady. Úřady a ministerstva se plní takovými lidmi a rozhodování o životě lidí se ubírá křivolakými uličkami a také s realitou nemá nic společného.
Rovnostářská společnost, která se postará o každého obyvatele který vynakládá minimální úsilí pro svoje uplatnění a shání někoho, kdo by ho dotlačil na vyšší společenskou úroveň .
Co zbývá? Bůh, nebo umělá inteligence, popř. mimozemšťané, kteří rozhodnou co je pro nás dobré. A tak se sami připravíme o svobodnou vůli, protože to je pro většinu lidí pohodlnější.

To vše tato kniha popisuje.

Ziriath
13.02.2019 5 z 5

Kniha 'dvacet minut v budoucnosti' trochu na huxleyovské téma- inspirovaná asi počátky rozšíření platebních karet, nicméně nepůsobí zastarale - řeší to, co je aktuální i v současné době - některé služby dostupné jen lidem s určitým sociálním kreditem, jako v Black Mirror (nebo v Číně), nepodmíněný příjem jako zkouší ve Finsku, lidé používají carsharing s autonomně řízenými auty, jsou zde mnohá zajímavá zamyšlení nad ekonomicko-sociálními tématy - můžu říct, že dílo autora včetně této knihy mě docela nadchlo a můžeme jen litovat, že autor na světě nepobyl déle. Hlavní hrdina intoš-flákač je vcelku sympatický, spojuje v sobě praktickou stránku s leností, záměrně dělá hloupého, aby v absurdním světě měl čas na svoji nelegální činnost a nemusel řádně pracovat - než jej zablokování Klíče (kolize, krize, katarze- však to znáte) dovede k přemýšlení o tom, proč je svět takový a jak se to stalo. Kniha sice není humoristická, ale Sneer je trochu jak nějaký charakter od Pratchetta.
Vysvětlení situace mi oproti první půlce knihy pocitově poněkud nesedí, konec je opravdu wtf a nepřirozeně useknutý, nejpravděpodobnější vysvětlení by bylo, že tajemná Alenka s její 'Vypij mě' kapslí (hehe) je dealerka high-end drog z jiného světa, než co jiného - a první dávku dává zadarmo.

Hobo
16.01.2019 5 z 5

Až mě mrazí. V době takříkajíc předpočítačové autor tak přesně vylíčil svět, ve kterém do značné míry právě žijeme, nebo do něj vstupujeme. A osobně z něho nevidím východisko, protože tak nějak tuším, že nikdo se nebude chtít zbavit těch elektronických vymožeností, které nám tak usnadňují život.
Mám teprve rozečteno, takže jsem docela zvědavý na konec, ze kterého tady všichni jsou zklamaní. No uvidím...
Pár citátů:
"Člověk se v tom automatizovaném okolním světě stává taky takovým malým automatem, který si ani nevšímá, do jaké míry je ovládán nadřízeným kontrolním systémem..."
"Tenhle svět se rozpadne, všechno se zhroutí jako domeček z karet. Zatímco sedíš na své větvi, nevidíš, že kořeny tohoto stromu se přímo před tvýma očima rozpadají v prach. Málokdo situaci rozumí, všichni oslepli a mají před očima jenom ty barevný bodíky. Musíme se nějak postavit té pivně-televizní pseudokultuře, která tu vznikla - uvažovals o tom, proč nás napájejí pivem a krmí levnou masovou zábavou? Jedno i druhé v sobě obsahuje stejný prvek: ohlupovač! Podívej se na ty lidi! Jaké mají perspektivy? Život naplněný pivečkem a nesmyslnými zábavnými programy. Učí se, protože musí. Kutí, protože se nudí. Ale celou tu dobu jsou si vědomi faktu, že jak jejich znalosti, tak jejich manuální schopnosti nebudou využity k žádnému užitečnému cíli. Člověk přestal být potřebný."

Takže dočteno a nutno říci, že konec přišel opravdu nečekaně a nemohu říci, že bez určitého zklamání. Člověk by tak rád pokračoval a zjistil, jak se to bude vyvíjet dál, jak vše se vyřeší... Nu, musel jsem přijmout, že o to autorovi zřejmě nešlo, nemluvě o tom, že dobrý konec uspává. Zajdel chtěl především ukázat, jak se tvoří totalita, jak jsme to my všichni, kteří ji vytváříme a jak se na tom podílí naše vlastní lenost a pohodlnost. A musím přiznat, že jakmile jsem zhruba po polovině textu začal tušit, že se jedná o "vnější zásah", začal jsem být zároveň trochu zklamán. Jako by nás to vyviňovalo... Ten průšvih, který dnes kolem sebe vidíme a který evidentně vede do pekla, za ten tedy nemůžeme? Pravda, uklidňuje mě vědomí, že i v reálu tušíme jakéhosi prediktora, který tahá za nitky... Možná ta kniha nebyla tak daleko od reality.

kaja.marik
08.06.2016 4 z 5

Jak pisou ostatni, kniha perfektni, konec divny ... Ale urcite stoji za to precist. Vzdyt se porad mluvi o garantovanem prijmu pro vsechny lidi, i pro ty kdo nepracuji. Ve Svycarsku bylo i referendum. A presne takovou spolecnost kniha popisuje.

Disease
02.02.2016 5 z 5

Stejně jako většina zde komentujících si musím povzdechnout nad odfláknutým závěrem. Nicméně většina románu je výborná. Doplněno dvěma povídkami: Živá torpéda je taková celkem příjemná kosmická detektivka a Vyšší zájem tradiční absurdita, kterou mohl napsat právě jen autor z Východního bloku.

iv.86
23.12.2015 2 z 5

Kniha to mohla být zajímavá, ale ten konec to pokazil. Čekala jsem víc...

julliette
03.05.2015 3 z 5

No, je to docela zajímavé, ale moc mě to nenadchlo. Je to úplně jiný svět, kde mají jiná pravidla a body místo peněz a liftery, kteří je nelegálně mění. Takže takový průměr. Mohlo to být akčnější.

Franc
12.01.2015 5 z 5

Škoda, že neexistuje zázračná pilulka, po které by člověk zapomněl děj knihy. Rád bych s hlavním hrdinou znovu pozvolna nahlížel za oponu rádoby zlaté klece, ve které lidstvo žije.

Jediné, co krapet kazí dojem z jinak skvělé knihy, je závěr.

Enorme
09.09.2014 4 z 5

Knížku jsem si půjčil de facto omylem. Přesto jsem rád že jsem si jí přečetl.
Hlavní hrdina se zabýval během celé knihy zajímavými otázkami. Děj má rychlý spád a čte se to prakticky samo.
Kniha má ale zásadní vadu, kterou je podle mého názoru zakončení. Možností jak zakončit tuto knihu by bylo hodně, bohužel jsem se nedočkal ani jedné a závěr byl... No srazil knihu o příčku níž.

MilkyA
17.07.2014 3 z 5

No ten koniec je teda pekne na hovno a nie len obsahom. Inak je to slušná knižka.

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie

Část díla

Autorovy další knížky

Janusz Andrzej Zajdel
polská, 1938 - 1985
2012  80%Limes inferior
1983  85%Vynález profesora Van Troffa
2000  82%Edenie

Kniha Limes inferior je v

Právě čtených1x
Přečtených152x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených20x
Knihotéce127x
Chystám se číst61x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x