Lidský obličej

Lidský obličej https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191793/bmid_lidsky-oblicej-DaD-191793.jpg 4 4 2

Kniha se věnuje lidské tváři z psychologického, biologického a antropologického hlediska. Pokrývá důležité oblasti, jako je podoba lidského obličeje a jeho jednotlivých částí, mechanismy vnímání obličeje na úrovni neurofyziologické, kognitivně psychologické i vývojové, výrazy emocí a další mimické projevy tváře či význam jejího vnímání pro mezilidské vztahy a komunikaci. Zvláštní pozornost je věnována také tvářové atraktivitě - jaké znaky považujeme za atraktivní a jaký má atraktivita pro nás význam - a tomu, zda a jak souvisí osobnostní a fyzické rysy obličeje a jak jsme úspěšní v posuzovaní lidských vlastností podle tváře. Součástí práce je také přehled historického vývoje zájmu a přístupu ke studiu obličeje. Celkově je publikace především ojedinělým shrnutím soudobého celosvětového vědeckého bádání k daným tématům, k němuž autoři sami výraznou měrou přispěli. Svou přehledností osloví nejen specialisty v oboru, širší vědeckou obec a studenty daných oborů, ale také všechny zájemce o hlubší porozumění významu lidské tváře.... celý text

Přidat komentář

hu_87
23.09.2019 4 z 5

Ale jo. Chvílemi mi to Teda přišlo jak nějaká typická učebnice, což ubíralo na čtivosti, každopádně je to taková výjimka ve svém oboru. Rozebírá jak lidský obličej - tzn.atraktivita,v čem se třeba liší malá děvčátka v porovnání s chlapci, samozřejmě z hlediska rysů obličeje, porovnání ženské a mužské schopnosti rozeznávat neverbální signály, v jakých částech mozku postupně dochází k rozpoznávání tváří a kdy je aktivována amygdala, jaké tváře spíše hodnotíme jako atraktivnější ale také svědomitější apod.
Některé fotografie mi přišly zbytečné, autoři se mohli blíže zaměřit na koncept jejich zkoumání (např.vic fotek z oblasti částí mozku, případně se blíže zaobírat oblasti emocí apod.), protože tam se většinou jedná o fotky z běžného života, které mohly být nahrazeny jinými a podnětnějšími.
Každopádně se jedná o zajímavé téma, škoda, že kniha nemá ještě různá přepracování, aktualizovat vydání by mi přišlo fajn, vzhledem k tomu, že je to snad jediná kniha, co se věnuje čistě lidské tváři.

angloumene
20.11.2015 4 z 5

Názorná, edukativní knížka obsahující informace o obličeji samotném, vývoji chápání obličeje, včetně současných názorů a často nevědomých reakcí.


Autoři knihy

Vladimír Blažek
česká, 1952
Radek Trnka
česká, 1978

Kniha Lidský obličej je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x