Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat

Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218248/lide-jsou-idioti-a-ja-to-muzu-dokaz-V52-218248.jpg 3 25 8

Pravda bolí. Právě tak poznáte, že je to pravda. • Za svůj život si můžete sami. • Převezměte za něj odpovědnost. • Naučte se, co je třeba, abyste ho spravili. Autor, proslulý svým kontroverzním přístupem, nabízí akční miniplány a praktické seznamy jednotlivých kroků, které vám ukážou, jak konečně v životě uspět. Jak sám říká: „Tohle není pojednání o filozofii úspěchu, nýbrž manuál, jak úspěchu prakticky dosáhnout. Burcuje do akce. Cílem je přesvědčit vás, abyste si knihu přečetli, potom ji odložili, zvedli se a šli něco udělat. Zbožná přání vás k úspěchu nedovedou – způsob, jak něco udělat, je začít. Říkáte, že to dokážete. Tak to dokažte!“ Pán nám dal dva konce – na jednom sedíme, druhým myslíme. Váš úspěch záleží na tom, který z nich používáte. Hoďte si korunou...... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

People Are Idiots and I Can Prove It , 2008


více info...

Přidat komentář

gretl74
19.01.2023 2 z 5

Jedna z knih o osobním rozvoji, která může být někomu i k užitku a svým „hulvátstvím“ někoho vybudit k větším a lepším výkonům. Já k ní mám ale poměrně dost výhrad.
První z nich je stejná pro všechny americké knihy osobního rozvoje - proč tam, kde by stačilo vydat článek na A4 je popsáno 200 stran? Tak ano, vím proč, protože za A4 si barák nekoupíš…
Nijak mě neuráží název knihy, má vyniknout mezi ostatními v zavalených poličkách knihkupectví, tak proč ne. I základní nosná myšlenka (pozor – spoiler!) – proč jsme vlastně všichni idioti - má svou logiku a rozhodně jí nepopírám, i já se k těmto idiotům řadím. Většina z nás dobře ví, co a jak dělat, abychom se měli líp, ale prostě ty věci neděláme, protože jsme na to líní. Takže zvedněte zadky a něco dělejte. Ale tím pro mne přínos knihy tak nějak končí.
Do ruky se mi dostal bazarový kousek s překladem z roku 2014 a některé výrazy jako „výlev“ a „špílec“ mi nedají spát dodnes, protože jsem je prostě v souvislosti s textem nějak nepobrala.
A co mi ještě dost vadilo:
• Autorova hláška „váš názor mě nezajímá, není pro mě důležitý“
• Po pěti týdnech tréninku se autor stal úžasným profesionálním řečníkem a od té doby řeční na témata, o kterých dosud nevěděl ani „ň“ lépe než ti, kteří se tomu věnují dvacet let, pozoruhodné.
• Poučí vás o vhodném oblečení, ale sám je na fotkách v saku s květinami a lebkami, na prstu maxi-prsten s motýlem
• Poradí vám i v oblasti přátelství a komunikace, ale jeho nejlepší přítel je buldoček
• Můžete jej požádat i o radu ve vztazích, ale pokud mu žena řekne, že nosí raději tenisky než botky Manolo Blahnik, tím se u něj definitivně odepsala
• Musíte si všechno naplánovat, pak už jsou to jen samá pozitiva a sociální jistoty … tak já (i vzhledem k jistým životním zkušenostem) vyznávám spíš postoj „chcete-li rozesmát Boha, řekněte mu o svých plánech“. Něco prostě nenaplánujete ani když se na hlavu postavíte, nemoc svojí nebo v rodině, třeba i tu pitomou válku na Ukrajině
• A nakonec věty, které mě vážně zaujaly a kterými si autor tak nějak střílí do vlastních řad 1) „kdo neumí, koučuje“ a 2) „neblábolte jenom proto, že se rádi posloucháte“ – pravil proslulý kouč a řečník
Váhám mezi 2-3 *

Angie_Missfit
27.03.2019 2 z 5

Dvě hvězdičky za vtipné pasáže, které výmluvně ukazovaly, jak se v řadě situací skutečně většina lidí chová "jako idiot" . Pobavily mě a souhlasně jsem kývala. Nutno však přiznat, že to je asi tak všechno. I když jsem to čekala, kniha nepřináší vůbec nic objevného, jde jen o přežvýkání stokrát omletých frází, jen tentokrát v trochu "drsnějším" kabátku od Wingeta, který "se s tím teda nepáře".
Vadil mi ten trochu lobotomický americký styl à la: "Sedněte si. Sedněte si právě teď. Zamyslete se. Vezměte si papír a tužku. Na papír napište všechno, čeho byste chtěli dosáhnout. Udělejte to hned. Pročtěte si body. Jak se cítíte?" Možná je to jen můj osobní problém, ale tenhle způsob, kdy si všechno pěkně sepíšeme na papírek, případně si vyrobíme graf, pokreslíme zvýrazňovači a najednou nám všechno začne dávat smysl, mi vůbec nesedí. V tomto duchu je koncipována celá kniha a musím říct, že mi to dost lezlo krkem.
Líbí se mi, že se autor nepovyšuje nad čtenáře a popisuje své mnohé životní karamboly a "idiotské chování". Líbí se mi jasná označení a v mnoha ohledech ošklivá a nepřikrášlená pravda. Ale na druhou stranu je třeba říct, že Winget je ve své knize zaměřen extrémně materiálně. Peníze pro něj znamenají úspěch a automatické štěstí. Duchovnějších poloh se v knize moc nedočkáme. Škoda, možná by z toho vylezlo něco zajímavého.
Musím se přiznat, že při čtení knihy mi nejednou vytanulo na mysl, čím by se dnes asi autor živil, kdyby lidé neplatili nejrůznější kouče a podobné autory za to, aby jim připomínali ty nejbanálnější skutečnosti a radili, že je výhodnější "nebýt idiot". Tato kniha byla mým dalším pokusem vniknout do motivační literatury, a opět se nevydařil, i když to nebylo tak bolestné jako u některých jiných knih. Asi to skutečně není můj šálek čaje, nicméně kvituji, že je Winget alespoň vtipný a nebojí se některé věci pojmenovat pravými jmény. Za mě tedy 2,5.


pismenkovyJoe
07.03.2019 4 z 5

Na můj vkus se Larry zaměřuje až moc na finanční úspěch a méně na opravdové štěstí. Ale je to Američan a vlastně to není až tak špatně, protože na téma štěstí existuje taky mnoho knih. Larry není drzí, je jen upřímný. Knížka je plná jednoduchých rad, je to takové sumárum. Já nejsem moc úspěšný a už vůbec ne bohatý a kniha se mi líbila, takže si myslím že pokud někoho dopálila, tak to mělo svůj důvod a to jiný než že je idiot autor :)

Jana_Hlus
31.08.2018 4 z 5

Autor se snaží čtenáře "nakopnout" po těch všech sluníčkářských knížečkách, které nás utvrzují v tom, že za všechno přece můžou "oni" a my se můžeme v klidu litovat a nic se sebou nedělat. Přestože je autor Američan, 90% sedí i na nás. Stačí se podívat kolem sebe a vidíte spoustu "idiotů", ale úplně nejhorší bylo zjištění, že se dost často jako "idiot" chovám také. Ale s tím se dá přece pak už mnohem lépe pracovat, nejhorší je, když to ani nevnímáme...

Fremr
22.10.2015 4 z 5

Když někdo napíše: "Takové.. vysoce namyšlené" tak je tedy úplně mimo. Akorát to vyjadřuje naprosté nepochopení textu. Kniha je totiž vyloženě o tom jak už si dál nesrat na hlavu, nechovat se jako idiot a začít něco ve svém životě dělat nebo o něm aspoň začít jinak přemýšlet. Autor vše říká na plnou hubu, protože pokud se svým životem nejste spokojeni a víte, že něco není tak jak jste si představovali, tak je sakra nutný přestat obelhávat sám sebe nebo lidi okolo sebe. Vždyť už samotný název má útočit na lidi, pobouřit je, vyburcovat je. Autor se snaží na 216 stranách otevřít oči každému koho to zajímá. Pravda bolí, hlavně v Česku! Nezalekněte se tady komentářů dole a jděte do toho!

tisha8409
05.08.2015 2 z 5

Takové.. vysoce namyšlené

felix6338
20.03.2015 odpad!

Starej nevkusnej kretén chce ukázat světu, jak moc je špatný a jak moc je on dokonalý. Pokud tyhle slova z huby vypouští profi řečník, co si myslí že je známý celosvětově, ač ho znají max. tak v USA, tak pak se nedivím, že je na tom Amerika tak špatně.
tato kniha je pouze o posměchu, ale rady žádný. Není divu - nemá taky žádné téma, kde by radil. Píše tak nějak o všem a tak nějak povrchně.
Mohl klidně napsat na jeden papír CHCETE NĚCO? TAK TO UDĚLEJTE a vystihlo by to, o čem jeho "kniha" je. ( jak šetřit nebo jak být "šťastnější" snad ví každý - zda to bude ve svém životě dělat, je už jen na něm.)
Tohle může působit max u něj doma...na chytrý Čechy s vlastní hlavou si nepřijde.

vorenus
04.02.2015 4 z 5

Svižně napsaná kniha.Ze začátku je napsaná s humorem a určitě si v ní každý najde situaci ze svého života.Posléze autor přidává své postřehy a rady, jak lépe šetřit nebo zlepšit práci nebo celkový pohled na žití.Prostě pohodové i poučné čtení!

Autorovy další knížky

Larry Winget
americká, 1952
2014  64%Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat
2012  88%Za svoje děti si můžete sami
2014  80%Jste na mizině? Vaše chyba

Kniha Lidi jsou idioti a já to můžu dokázat je v

Právě čtených2x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x