Lexikon světla a tmy

Lexikon světla a tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458884/bmid_lexikon-svetla-a-tmy-AbN-458884.jpg 4 33 11

Jak se z Henryho Rinnana, skromného ševcovského syna z Trøndelagu, stala jedna z nejnenáviděnějších postav norských dějin, dvojitý agent vraždící na popud nacistů své spoluobčany? A proč se jistá židovská rodina krátce po válce rozhodla nastěhovat do jeho bývalé základny, do domu, jenž se stal symbolem zvěrstev páchaných během německé okupace? Když se spisovatel Simon Stranger dozvěděl, že blízcí příbuzní jeho ženy bydleli v někdejším sídle Rinnanovy bandy, v pověstném Baráku hrůzy, v jehož sklepě kolaboranti mučili své vězně, začal osudy židovské rodiny Komissarových postupně odkrývat. Vydal se po stopách těch, kteří přežili, i těch, jejichž život během války navždy vyhasl. Strangerovo dílo staví čtenáře tváří v tvář nejtemnějším stránkám lidské povahy. Ty zde ztělesňuje právě Henry Rinnan, mladý muž, jenž podlehl zlu kolem sebe, což přímo a v mnoha případech fatálně ovlivnilo životy dlouhé řady lidí, včetně členů rodiny Komissarových.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Leksikon om lys og mørke , 2018


více info...

Přidat komentář

rikke
31.07.2023 5 z 5

Pro mě je to kniha, u které stačilo jen pár stran, abych si ji zamilovala. Nádherně napsaný tragický příběh.

iv.ča
20.06.2023 5 z 5

Velmi hezký napsaná kniha o rodinné válečné historii jedné rodiny. Styl knihy se mi moc líbil. Jen, kdyby ta historie nebyla ,tak strašná. Děkuji.


zsykorova
12.03.2023 4 z 5

Velmi silný příběh. Dělalo mi velký problém se vyznat v postavách a v časových obdobích, ale četlo se to celkem dobře.

milan.valden
08.02.2023 3 z 5

Román Lexikon světla a tmy norského spisovatele Simona Strangera (*1976) získal Cenu norských knihkupců za rok 2018. Autor v něm líčí temnou kapitolu norských dějin, a sice pronásledování Židů a kolaboraci některých Norů s nacisty za druhé světové války, kdy Norsko okupovali Němci. Všechno začalo tím, když se autor dozvěděl, že předkové jeho manželky jeden čas po válce bydleli ve vile v Trondheimu (Barák hrůzy), v němž měl za války základnu Henry Oliver Rinnan, norský mladík, který jako dvojitý agent pracoval pro nacisty a podílel se udáváním, mučením a vraždami na nacistické okupaci...
Román není vyprávěn přísně chronologicky, ale spíše mozaikovitě. Postupně vysledujeme několik základních dějových linií: osud Henryho Rinnana od dětství přes jeho spolupráci s nacisty až po jeho zatčení na konci války a proces s ním a jeho bandou; osudy židovské rodiny Komissarových; osud Hirsche Komissara vězněného za války v koncentračním táboře a popraveného nacisty v roce 1942; autorovo odkrývání rodinné minulosti a studium pramenů a Rinnanova života, když se připravoval na psaní svého románu.
Vyprávění je ozvláštněno tím, že v souladu s názvem knihy tu máme svého druhu "lexikon": místo kapitol jsou tu písmena abecedy od A do Z; jednotlivá písmena autorovi evokují různé pojmy, slova a události a on pak rozvíjí své úvahy a příběh (překladatelka musela vynaložit značnou vynalézavost). Román je to velmi působivý a čtivý a tahle forma "lexikonu" docela zajímavá... A v Norsku se za války tedy děly hrůzné věci...

martunka
24.09.2022 5 z 5

Tak u téhle knihy bych vyzdvihla autorův jedinečný styl vyprávění a kapitoly pod písmeny abecedy. Tahle kniha má sílu předat něco z hrůzy za 2. světové války.

escapelle
30.08.2022 4 z 5

Překvapilo mě,že kniha se nejmenuje lexikon jen tak pro nic za nic, ale že skutečně obsahuje hesla A-Z.
Kniha se mi líbila, i když jsem místy měla velké problémy vyznat se v tom, o kom je vlastně řeč.

soukroma
10.06.2022 2 z 5

Zajímavá forma a děsivý obsah: lexikon skutečně nabízí hesla A-Z, v nichž se skrývají jednotlivé střípky příběhu/ů a jeho mnoha protagonistů (a osud HR je vzat vskutku od Adama, od dětské nevinnosti). A to samozřejmě zahrnuje děsivou dobu nacismu, které se Norsku zdaleka nevyhnulo, naopak. Stejně jako perzekuce Židů. Nicméně pro tu střípkovitost ve velmi kaleidoskopickém odhalování minulosti, protkané fakty a fikcí ohledně všech hrůz mne nakonec kniha odradila.

"Dětství je krajina, odkud pochází každý z nás a přitom netuší, jak zážitky a pocity z prvních let života klesnou jako sedimenty na mořské dno a hluboko v nitru se usadí, vytvoří v nás krajinu a modely chování, které nás pak ovlivňují celý život."

ufounek17
14.03.2022 5 z 5

Jedním dechem. Nejdřív mi trvalo se začíst, přiznám se, chtěla jsem knihu ze začátku odložit. Jednoho dne v práci jsem ji vzala zpět do ruky a dočetla jsem ji najednou. Za mě pecka.

petrarka72
29.10.2021 4 z 5

Silná kniha a nekomfortní čtení, pro autora terapie a doplňování rodinné historie, pro čtenáře informace o druhé světové válce v Norsku, s průhledem do historie zla, pronásledování Židů obecně a zrození zrůdy z obyčejného mrňavého kluka konkrétně. Sevření písmeny abecedy působí zpočátku uměle, ale nakonec jako by hnalo děj kupředu a trochu funguje jako věc trvalá oproti pomíjivosti všeho ostatního; stupňování brutality zejména přes vztah Rinnana k Marii je téměř nesnesitelné, smíření se ztrátou v autorově rodině přes pátrání v původních pramenech bolestné, ale nakonec uklidňující. Ke knize se vracet sice vracet nehodlám, ale doporučuji ji. p.s. Pro Rozarka69 - počet milenek neměl s Rinnanovým vzhledem nic společného, moc a strach jsou prostě mocná afrodisiaka... ;-)

Rozarka69
05.08.2021 3 z 5

Delší dobu jsem zvažovala, jestli knihu číst. Jak už to bývá, s válkou je spojené velké násilí a to mě poté nutí nad tím černým obdobím dlouhé noci přemýšlet..Když jsem narazila na tuto knihu, překvapilo mě, že vlastně o válce v Norsku téměř nic nevím. Šla jsem do toho a možná očekávala víc. Ale víc čeho? První polovina knihy se neskutečně táhla. Místo příběhu jsem jako studentka psychologie hledala spíše psychologické problémy hlavního hrdiny. Dá se říct, že vyrůstání Rinnana mě neuchvátilo. Také jsem cítila zmatek v postavách, kterých bylo moc. Druhá polovina knihy celý děj zachránila. Pro mé štěstí, autor při násilných činech nezacházel do hlubokých detailů a já tak byla ušetřena své představivosti. Co jsem ale ani na konci příběhu nedokázalala bylo zachycení dispozice vnitřku domu. Stále jsem koukala na obálku a představovala si, co kde asi je za místnosti podle příběhu, ale ne a ne se do toho vžít. Jsem naopak ráda, že autor v ději zmínil i útěk židů do jiné země a jak probíhal. Po přečtení knihy mě zajímalo jak asi doopravdy Rinnan vypadal, když měl tolik dívek. Z příběhu jsem věděla, že byl menšího vzrůstu ale jak vypadal? Po vygooglení jeho tváře jsem byla šokovaná. Opravdu měl tolik milenek jak autor uvádí? To už asi nechám na posouzení druhých.

Jane417
19.05.2021 4 z 5

Na "Lexikon světla a tmy" jsem narazila náhodou, když jsem si prohlížela knižní novinky. Na rovinu... na první pohled knížka moc neokouzlí, ale po podrobnějším prozkoumání, jsem zjistila, že na GR má hodně vysoká hodnocení. Konkrétně 4,25*. To mě zaujalo, tak jsem si knížku hned pořídila a přečetla. Je to příběh, který se odehrává za 2. světové války v Norsku a odhaluje drastické zacházení, mučení, šikanování, útlak a vraždění Židů a kolaborantů v jednom norském domě, tzv. "domě hrůzy", pod vedením zakomplexovaného a psychopatického Henryho Rinnana, který sloužil nacistickému Německu. Zároveň je to příběh rodiny Žida Hirsche Kommisara, která je s tímto smutným místem spojena po několik generací. Časové roviny se v příběhu neustále střídají. Na začátku jsem měla v postavách lehce zmatek, ale po pár kapitolách jsem se zorientovala. Nečekejte žádné utrpení v koncentračních táborech, ale také nečekejte, že když se děj neodehrává např. v Osvětimi, že se nemůže páchat zlo. Může a v tomto případě se páchalo v nenápadné norské vile. S tématikou druhé světové války jsem četla lepší příběhy, ale tento si zaslouží pozornost právě proto, že je jiný a prostředí Norska také není úplně časté.