Záhadné hodiny

Záhadné hodiny https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109339/zahadne-hodiny-109339.jpg 3 75 18

Lewis Barnavelt série

1. díl >

Dobrodružný příběh desetiletého chlapce, který žije u svého strýce - čaroděje. Kniha je určena starším dětem. Lewisovi tragicky zahynuli rodiče, proto se stěhuje ke svému strýci Jonathanovi do panského sídla. Strýce i jeho sousedku si brzy oblíbí. V domě se však dějí podivné věci, strýček i jeho sousedka totiž ovládají kouzla. Lewis tolik touží získat kamaráda, který by se neposmíval jeho tloušťce, že udělá velkou chybu - začne čarovat...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cesty
Originální název:

The House with a Clock in Its Walls , 1973


více info...

Přidat komentář

speciale88
28.04.2022 5 z 5

Tak jako film i kniha je hezká. Přečteno za chvilku. Taková odpolední oddechovka.

Aust
13.03.2022 3 z 5

Vzhledem k tomu, že rozhodně nejsem publikum na které se kniha zaměřuje, je to těžké hodnotit. Svět a postavy za moc upřímně nestojí. Jenom Tarby byl víc hluboká postava. Jinak byly všechny jednotvárné. U dětských příběhů to je pochopitelnější, ale i tam se dají vytvořit velice dobré postavy. Líbí se mi, jak v knížce funguje magie. Forma vyřešení konfliktu je geniální. To by mě nikdy ani nenapadlo. Dětská představivost je velká zbraň. Je to pravda. Hlavně poučení pro děti je užitečné. Příběh je komorní a takový průměrný. Některé prvky děje jsou však pochybné a zmatečné. Určité potenciály děje jsou nevyužité. Takže...i přesto, že v knize převládají negativa, hodnotil bych jí průměrně. Pokud budu mít někdy děti, přečetl bych jim ji.


Dela90
21.01.2022 5 z 5

Nádherná knížka plná dobrodružství opředená magií, tajemnem i přátelstvím. A ačkoliv je kniha určená spíše mladším ročníkům. Je psaná výbornou formou, která Vás zaručeně vtáhne do děje, ať je Vám 10 nebo 30. A společně s Lewisem se budete snažit rozlouskat tajemství, která se skrývají ve zdech domu. Krásná odpočinková oddechovka se špetkou tajemna.

LadyD
20.10.2020 4 z 5

Tak tohle byla velice milá kniha. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla až potom, co jsem viděla její zfilmovanou verzi, protože pak bych byla velice zklamaná. Kniha je totiž skvělá (samozřejmě lepší než film), skvělé vtipné okamžiky se nádherně doplňují i trochou tajemna. Rozhodně doporučuju. Kniha se krásně čte a určitě si získá jak dětské, tak i dospělé čtenáře.

Ryšava
21.08.2020 3 z 5

Kniha se mi líbila. Taková příjemná oddechovka. Jen je škoda, že konec nabere takový rychlý spád.

DennisMoore
27.05.2020 3 z 5

Vcelku příjemná fantasy záležitost, ale kdyby byla kniha delší, nemusel autor některé slibné události podat tak zmateně zkratkovitě a mohl si dát víc záležet na Lewisově kamarádství nekamarádství s Tarbym, trochu lépe vykreslit Lewise samotného a finále nemuselo být tak moc ukvapené. Nicméně četlo se mi to samo, ačkoliv jsem zhruba o dvacet let starší než cílová skupina.

Danielka001
02.04.2020 5 z 5

knihu četl můj syn v osmi letech - byl absolutně nadšen :-DDDD

Marekh
29.03.2020 4 z 5

Kniha se mi celkově líbila. Přestože se jedná o knihu pro děti a jedná se o žánr fantasy, pustil jsem se do čtení. Vyskytují se v ní kouzla, napětí, strašidelné scény, ale také i špetka humoru. Knihu doprovází černobílé ilustrace. Závěr knihy je trochu urychlený. Kniha má nádherný přebal. Knihu hodnotím na 4*.

MalejTonda
29.09.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem četl již podruhé a musím říct, že je pořád stejně dobrá jako minule a musím jí vřele doporučit. Film jsem viděl také a moc mě to bavilo a možná se na něj ještě někdy podívám. Kniha je velmi dobrá a zábavná jen konec podle mě trochu urychlený. Vždycky jsem měl rád knihy typu: Harry Potter atd... takže kouzla, čarodějové a magie. Nikdy jsem nebyl obzvlášť velký čtenář ale pokud se naskytne kniha jako tato tak neváhám. Pokud máte rádi knihy takového žánru tak určitě doporučuji. Byl bych rád kdyby klidně vyšlo pokračování. O čem kniha je sem psát nebudu to si můžete přečíst nahoře. :D

Děkuji za přečtení :)

Aivinka
06.07.2019 5 z 5

Vynikající kniha! Krásně napsaná, napínavá a zároveň tajuplná. Vážně úžasná dětská kniha.

Sarajana
13.05.2019 4 z 5

Ze začátku mi příběh přišel připadal trochu nudný, ale nakonec se líbil.

medvídě
12.04.2019 4 z 5

Musím říci, že jsem se nejdříve dostala ke shlédnutí filmového zpracování, které se mi velmi líbilo a pobavilo nás doma úplně všechny.
Ke knižní verzi jsem se dostala až formou její výhry, jinak nevím, kdy a zda vůbec by se mi dostala do rukou - knížky pro děti a mládež tolik nečtu.
Kniha je čitelná, krátká a děj plyne správnou rychlostí. Tedy až na urychlený konec, za což ubírám 1 hvězdičku. Ve filmovém provedení se mi naopak velmi líbil a byly tam i scény, které kniha vůbec neobsahovala a naopak, ale vůbec to nevadilo. Člověk se baví v obou případech.
Musím ale konstatovat, že film se mi líbí o malinko více, ale o knize neubírá na kvalitě, jen je napsaná v jiné době, kde se věci řešily a vytvářely malinko jinak.

tatjana1737
19.03.2019 2 z 5

Omlouvám se autorovi knihy i jeho příznivcům na nízké hodnocení, ale mně to prostě neuchvátilo. Námět byl parádní, ale samotné uchopení mi prostě přišlo slabé... I v závěru jsem čekala nějakou větší dardu, která by mne srazila do kolen, popř. neuzavřený konec, který by pobídl k dalším dílům, ale takhle nechápu, proč z toho točí film. Lewis mi přišel takový neslaný nemastný, jeho strýček popsaný fakt zvláštně, nelíbila se mi ani zápletka kolem Tarbyho, u níž mi chyběla nějaká katarze v podobě usmíření. A samotné hodiny nabízely takových možností využití, neustálé narážky na tajemnost a černou magii Izarda… a pak vlastně nic. Nevím, jestli by mne kniha vzala víc, kdybych byla mladší a četla ji v útlejším věku, ale takhle mám srovnání s jinými knihami žánru fantasy, včetně těch dětských, a zůstala jsem po přečtení silně neuspokojená. Byla bych dala hvězdy tři, ale nelíbily se mi ilustrace, takže takhle je to tak za 2,5...

okeey
08.12.2018 4 z 5

Tohle byla taková kouzelná jednohubka pro děti 10+ řekla bych. Rozhodně má potenciál, ale škoda některých nedotažených částí příběhu, tahle kniha mohla mít 400 stran a byla by ještě lepší. Každopádně i tak se mi líbila a hezky četla. Nutno podotknout, že má velmi povedené ilustrace a celkové zpracování. Jsem zvědavá na filmové zpracování.

Veve721
27.11.2018 4 z 5

Asi nedokážu být úplně objektivní, protože pořád cítím, jak moc jsem byla z knížky jako dítě unešená. Pamatuju si, jak jsem v noci poslouchala, jestli taky neuslyším ve zdi strašidelné tikání hodin a otravovala mamku, aby zastavila hodinky, které jsme měli v kuchyni. :D Tehdy bych určitě neváhala a ohodnotila "Záhadné hodiny" pěti hvězdičkami.

S odstupem času se na dílko dívám jinýma (staršíma) očima. Jako dítě jsem nevěnovala pozornost plochosti většiny charakterů nebo tomu, jak autor nepracuje s provázaností děje. Postavy, místa a předměty se prostě zničehonic objevují a mizí, bez většího účinku na budoucnost. Díky tomu může dospělému čtenáři knížka připadat poněkud nepromyšlená či psaná narychlo. Může to být ale tím, že jde jen o první díl 12ti dílné série (což jsem doteď vůbec netušila). Potřebovala bych si přečíst pokračování, abych dokázala správně zhodnotit dílko jako celek. Ale já mám tuhle knížku i přes její chybičky opravdu ráda a jsem nadšená, že jsem se k ní po letech znovu dostala. Tak trochu "Husí kůže"...

LadyCharlene
21.11.2018 3 z 5

Je vtipné, že mě k přečtení této knížky navnadil trailer na Čarodějovy hodiny. Kde je Jack Black, tam je skvělý zážitek. Bohužel kniha opravdu nevyužívá svůj potenciál. Tolikrát byla v příběhu navozena ta správná strašidelná atmosféra, a ono nic. Vše bylo rychlé, zkratkovité, i když se příběh odehrává v celém roce. Na druhou stranu musím přihlédnout k tomu, že je to knížka pro děti, a v tom případě by si těch pět hvězdiček zasloužila. Musím podotknout, že mi tato kniha připomněla úžasné Priestlyho horory, takže pokud se vám nebo vašemu dítěti Záhadné hodiny aspoň trochu líbily, vězte, že Priestly je o třídu výš. :)

simviki
22.10.2018 2 z 5

Velký potenciál, bohužel nevyužitý. Doufejme , že režisér filmu si přidal další dějové linky a příběh rozvinul, tak jak to bohužel autor neudělal. Zatím jsem ho neviděla

LuciRoo
17.02.2012 2 z 5

Celkem ucházející knížka, z níž je nejlepší částí to, když se učí čarovat. Doporučuji pouze těm, co se ooopravdu nudí.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura

Autorovy další knížky

John Bellairs
americká, 1938 - 1991
2018  67%Čarodějovy hodiny
2019  63%Postava ve stínu

Kniha Záhadné hodiny je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce65x
Chystám se číst38x
Chci si koupit11x