Leviatan

Leviatan https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67945/bmid_leviatan-mYO-67945.jpg 4 214 45

Leviatan série

1. díl >

První svazek nesmírně napínavé nové série pro mladé dospělé. Odehrává se v alternativní steampunkové minulosti, v níž je svět rozdělen na Rachoťáky, kteří ovládají ohromné parní pochodující válečné stroje, a Darwinisty, jejichž hybridní “potvůrky” fungují jako vzducholodi, parní vlaky, válečné lodi i ponorky. Příběh se odehrává těsně před první světovou válkou. Alex, utajený levoboček nedávno zavražděného arcivévody Františka Ferdinanda, prchá před strýcem Františkem Josefem, který ho chce zavraždit, do Švýcarska a tam se s eznámí s Deryn, skotskou dívkou, která se v převleku za chlapce stane plavčíkem na válečné vzducholodi Leviatan, ohromném ekosystému složeném z velryb, netopýrů, včel, šestinohých psů závislých na vodíku a všelijakých jiných potvor, díky níž je neporazitelná.... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Leviathan , 2009


více info...

Přidat komentář

nicandra
10.02.2024 5 z 5

Mám ráda steampunk. Takže se mi ta kniha líbí už ze své steampunkové podstaty. Zajímavé je i to rozdělení perspektiv vyprávění mezi hlavní postavy. Myšlenka vytváření nových živočichů na bázi míchání jejich DNA (i když se tomu tak v příběhu neříká), a dokonce i myšlenka koexistence toho živého se strojem je hodně specifická. Jsem zvědavá na další díl:)

DreamerX9
01.01.2024

Na tuhle knihu jsem narazila náhodou líbí se mi jak propojuje různé svety, časové linie i dobu. Také krásné ilustrace. Dějově byla kniha pozoruhodně zajímavá, místy se táhla ale jinak stála za to. Jeden díl mi tedy stačil ale za to obohatil


Luigi1
04.10.2023 5 z 5

Tak jsem si pěkně počet a už mám přípravený dalšíl díl

nevermore3
17.11.2022 2 z 5

Čtivá kniha, určená pro mladší/starší dorost, která mě ve finále nenadchla. Byl jsem zvědavý na střet hlavních postav a ten se mi teda těžce nezamlouval. Nepomohlo tomu ani přespřílišné napadání potomka Františka Ferdinanda dívčinou Deryn, často kostrbaté, jen aby to tam zkrátka bylo.

Dery: Co kdybychom seznámili Aleka s mladými huxleyi?
Alek: Kdo je to?
Dery: Huxley není KDO, ty pitomečku, spíš je to co, protože vznikl z větší části z medůzy...

(Jak to měl, probůh, vědět :) ) Atd. atd., podobné jednání tam bylo xkrát a mě to prostě ruší, stejně tak nadměrné užívání slova "odtušil, odtušila" v naprosto špatným kontextu, mimochodem taky v celý knížce.

No nebudu to dál protahovat, zkrátka jsem si to měl asi spíš přečíst, když jsem ještě spadal do kategorie mládež, i proto budu s hodnocením shovívavější, než bych jinak byl.

zandu
05.02.2022 5 z 5

Tak tohle mě velmi překvapilo! Troška skutečnosti a veliká hromada fantazie.
Bravurní! Na své si zde přijdou nejen děti, ale i dospělí, kteří mají rádi dobrodružné příběhy.
A ty kresby! Krása :-)
A těch pár překlepů odpouštím :-)

sgjoli
22.08.2021 4 z 5

Leviatan je příjemným dobrodružným příběhem hojně inspirovaným knihami Julese Verna. Ač kniha svým stylem psaní naznačuje, že je asi určena hlavně mladším čtenářům, myslím, že si tu najde svoje i dospělý čtenář. Zvlášť takový čtenář, který holduje právě knihám Julese Verna, nebo má obecně rád podobně laděné vědeckofantastické romány plné vědátorských objevů, ozubených koleček atd. I milovníci knih s alternativní historií by se tu v této knize mohli najít.
Přiznám se, že jsem zprvu měla trochu problém se začíst, ale asi to bylo dáno tím, že mi trvalo, než jsem se zorientovala v reáliích daného světa, které si autor vymyslel. Ale pak už to šlo jak na drátkách. A musím říct, že ty vynálezy a způsob fungování světa, s nímž Scott Westerfeld přišel, na mne působily dost realisticky a věrohodně, takže za to určitě palec nahoru. Příběh navíc doprovází moc hezké ilustrace, které ten děj skvěle doplňují.
Celkově vnímám Leviatan ze velmi solidně vystavěný a promyšlený příběh s příjemnou dávkou akce a napětí a s celkem fajn postavami, které jsem si oblíbila. Určitě se brzy pustím do dalšího dílu této trilogie.
Co mne akorát poněkud mrzí, jsou ty překlepy, na ktere jsem v knize narážela. :-(
Za sebe ale jinak mohu doporučit. :-)

Percabethka
19.05.2021 5 z 5

Skvělá kniha! Nejen příběhem, stylistikou, originalitou a ilustracemi, ale i svou edukativní funkcí. Líbí se mi, že na konci navíc autor vypsal všechny reálné a smyšlené/upravené události.

zd0981
13.04.2021 3 z 5

No, štítek " Pro děti a mládež" by měl být zdůrazněn tučným písmem????

StarPopcorn
13.07.2020 5 z 5

Super kniha se super příběhem a super ilustracemi
Ne teď vážně :D
Tuto sérii řadím mezi absolutně nejlepší vůbec. Fakt opravdu super
PS: Čí stranu byste si vybrali (nehledě na to, kdo "hodný" a kdo "zlý")

Kacennnka
10.11.2019 5 z 5

Steampunkový příběh z období první světové války s nádhernými ilustracemi, příjemnými postavami a napínavým dějem. Spíš pro mladší YA, ale já to miluju i hodně let po cílovce.

Orange8knihomol
17.08.2019 5 z 5

Knihu jsem dlouhou dobu odkládala, ale konečně jsem jí dala šanci. A výsledek? Příběh byl opravdu záživný, čtivý a plný akce i napětí. I když vůbec nečtu sci-fi, natož steampunkovou literaturu, tak se mi kniha velmi zalíbila a byla jsem naprosto zaskočená, jak je děj této knihy krásný. Vlastně to byla moje úplně první taková ,,pravá" sci-fi kniha, kterou jsem kdy četla. Zamlouval se mi taktéž nápad zařadit do knihy i reálné, historicky doložené informace a postavy. Za mne obří DOPORUČENÍ pro všechny čtenáře, kteří ocení autorovu bohatou fantazii a zároveň kteří se alespoň kapánek zajímají o historii - zde konkrétně o 1. sv. válku.

Bebka
08.04.2019 4 z 5

Taktéž můj první steampunk a musím uznat, že se kniha četla skvěle. Hlavní hrdinové jsou dobře vykreslení a celý příběh kupodivu, i v tom chaosu, dává smysl. Jdu na další díl.

Boby17
22.10.2018 5 z 5

Je to moje první přečtená steampunková knížka a moc se mi líbila. Jak popis vybavení R-U industriálů, tak i britských darwinistů. Děj byl svižný, i když popis shánění paliva a dalšího proviantu na útěku byl trošku odbytý. Každopádně z mého pohledu byla alternativní historie podaná s dostatečnou věrohodností a fantazie autora mě opravdu zaujala. A za to dávám 4,6, tedy po zaokrouhlení všechny hvězdy.

Bulba
19.05.2018 5 z 5

Chtěl jsem si přečíst nějaký steampunk, tak jsem podle odkazu v článku o steampunku na Wikipedii sáhl po této knize. Přestože je určena čtenářům od 10 let a já mám téměř o půl století více, byl jsem zcela uchvácen světem, který autor vytvořil, výbornými ilustracemi i svižným dějem. Také mi vyhovuje lehčí styl psaní, ktery někdy u knih pro mládež postrádám.

Aríka
09.04.2018 4 z 5

První, co se mi pod názvem Leviathan vybaví, jsou prastaré duše obývající Očistec, ale u této knihy nelze mluvit od duších. Kniha měla a má velmi interesatní příběh, ale mě zkrátka a bohužel nesedl tak, jak jsem si myslela, že mi sedne. Kniha byla bez větších pochyb velmi čtivá, poutavá, přečetla jsem ji velmi rychle. Steampunk jako téma mám velice ráda, ale něco mi v příběhu nesedělo, nevím co, ale něco tam bylo. Možná si v brzké době přečtu další díl, ale že by se z této série stala má oblíbená, to si nemyslím. Knihu dopručuji.

šneki
27.03.2018 3 z 5

Kniha měla našlápnuto velmi dobře. Nádherné ilustrace, zajímavý svět a celkem sympatické postavy. Bohužel se tam vyskytlo na můj vkus až moc chyb v rodu, když o sobě Deryn mluvila, a děj nebyl až tak akční, jak jsem čekala. Možná jsem se minula věkem, ale stejně myslím, že z toho mohl autor vykřesat více.

konstelanski
03.02.2018 4 z 5

první a nejspíš i nejlepší díl ze série.. z pohledu celku, steampunková pohádka o tajné lásce a velkém poslání z jinak nádherného světa obřích rakousko-uherských kráčejících strojů a Darwinových živých vzducholodí první světové války.. škoda, že jsem ji nečetl jako mladší.

tartan
13.01.2018 4 z 5

Je to už dlho, čo som čítal nejakú knihu pre mládež (no dobre, Harryho Pottera), ale Leviatan vzbudil moju pozornosť svojím názvom, vizuálom i načrtnutým dejom odohrávajúcim sa v alternatívnych „steampunkových“ dejinách 1. svetovej vojny. Po jej prečítaní rád konštatujem, že som nebol sklamaný a byť ešte v chlapčenskom veku, bol by som asi aj nadšený. Po vizuálnej stránke ide naozaj o veľmi peknú knihu. Od vymakanej obálky – podmanivo kombinujúcej „mechanicko-industriálne“ a „rastlinno – figurálne“ motívy, cez množstvo celostranových ilustrácii – kniha sa tak číta skoro ako komiks, až po úžasnú mapu Európy k r.1914 na prednej a zadnej predsádke, kde sú jednotlivé krajiny vyobrazené podľa príslušnosti k spoločensko – ekonomicko – politickej orientácii. A práve tá orientácia a z nej vyplývajúci konflikt je hlavnou kostrou i atrakciou tejto knihy. V týchto alternatívnych dejinách totiž vývoj v prírodných vedách – genetike a biológii všeobecne na jednej strane a v mechanike a strojárenstve na druhej strane – predbehol našu verziu histórie, a tak proti sebe stoja nie Trojdohoda a Trojspolok, ale „darwinisti“ a „industriálovia“. Čo v praxi znamená, že zatiaľ čo jedni sa spoliehajú na geneticky vylepšené umelé zvieratá (niekedy obludných rozmerov, viď lietajúca živá „supervzducholoď“, pardon, veľryba, Leviatan), tí druhí vsádzajú na stroje, takisto dovedené do monštruóznych rozmerov, napr. na ôsmych nohách chodiaca parná fregata o výtlaku tisíc ton – vôbec sú uprednostňované nohy (v rôznom počte) pred pásmi a kolesami. Takže svet je to naozaj zaujímavý.

A čo príbeh? V prvom rade udrie po otvorení knihy do očí veľká riedkosť textu, čo je však dané samozrejme určením cieľovej čitateľskej skupiny. Pri relatívnom zaujatí sa tak kniha číta aj pri svojich vyše 400 stranách (z ktorých mnohé zaberajú už spomínané ilustrácie) doslova rýchlosťou blesku. Ale k príbehu a jeho protagonistom. Príbeh, napriek svojej jednoduchosti a ľahkej naivite, je dostatočne napínavý a dobrodružný a ani na chvíľu nenudí. Kniha však trochu trpí syndrómom „prvého dielu“, kde sa všetko len pripravuje, nahadzuje a nastavuje a čitateľ sa oboznamuje so svetom a jeho postavami. Hlavné postavy – rakúskeho chlapca Aleka, potomka panovníckeho rodu na úteku, a britskú dievčinu Deryn vydávajúcu sa za chlapca, aby mohla slúžiť v letectve, si nemožno od začiatku neobľúbiť, tak ako možno od začiatku odrátavať kapitoly, kedy sa konečne stretnú (v 22.) a pri akej príležitosti (veľmi dramatickej). Zaujímavou postavou je doktorka Barlowová – jedna z Majstrov (niečo ako darwinistický experti), diplomatka, riaditeľka londýnskej ZOO (vedecká superultra pozícia) a v neposlednom rade vnučka samotného veľkého Darwina (inak aj v „našej“ skutočnosti, samozrejme, v nej to bola „iba“ vedkyňa). Jej špeciálna misia do Konštantínopolu, na ktorej jej ako dopravný prostriedok slúži práve Leviatan, je jednou z hlavných dejových línií knihy. Na palube Leviatanu sa ako kadet nachádza aj Deryn a v istom bode sa ich cesta pretne s cestou Aleka a jeho spoločníkov, ktorí sú na úteku pred nepriateľmi. Summa-summarum, Leviatan je veľmi vydarená fantasy pre mládež, s atraktívnym dobrodružným príbehom, sympatickými postavami a odohrávajúca sa v zaujímavej alternatívnej verzii dejín Veľkej vojny (ako je inak tiež známa 1. svetová vojna).

trudoš
30.12.2017 5 z 5

Scott Westerfeld přepsal historii jak ji známe a vytvořil vlastní originální svět, ve kterém je Evropa rozdělena na dvě poloviny - tzv. Darwinovce, kteří po vzoru svého jmenovce ovládli tajemství DNA a začali vytvářet monstrózní „stroje", jež jsou výsledkem různých mutací. Proti nim stojí Industriálové, kteří zůstali věrni mechanickým vynálezům a postavili svůj svět na ozubených kolečkách a páře. Oba tyto směry se bytostně nesnášejí, a tak máte jedinečnou možnost sledovat konflikt, jehož základ sice znáte, ale rozhodně ne v této podobě.
Leviatan je přesně ten druh knihy, kterou koupíte dětem za vysvědčení, či dobré chování, a pak jim ji seberete k vlastnímu potěšení. Dobrodružství funguje od první stránky a kupodivu zůstává poměrně neodhadnutelné, což se v literatuře pro mládež nestává zas tak často. Doprovodné ilustrace Keitha Thompsona pak nejenže úžasně korespondují s dějem, ale zároveň ho perfektně vizuálně dotvářejí.
A co vy? Raději byste své válečné stroje krmili anebo promazávali?

FreeDragon
09.10.2017 3 z 5

Kniha má svoje kouzlo, steampunk miluji a tady je všechno krásně popsáno - jak stoje, tak uměle stvořená zvířata. Kniha hezký plynulá, i přes všechnu akcí mi ale přišlo, že nic moc zásadního se vlastně neděje. Taky mě iritovaly chyby v textu (chybějící písmenka ve slovech). Líbila se mi autorova závěrečná poznámka k historickým událostem a postavám, které se v příběhu v průběhu knihy objeví. Za mě je Leviatan dobré početní, ikdyž pro někoho mladšího než jsem já.