Legendy o Myší hlídce: Kniha první

Legendy o Myší hlídce: Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380287/bmid_legendy-o-mysi-hlidce-kniha-prvni-O64-380287.jpg 4 42 11

Legendy o Myší hlídce série

1. díl >

V městečku Kůrová Kamenice na západě Myších teritorií, v útulném hostinci V Červnové ulici, se scházejí myši z širokého dalekého okolí, přilákány vyhlášenou pohostinností jeho majitelky Rudolfy. Jednoho večera se myšky rozhodnou vyřešit spor, týkající se nesplacených účtů. Tomu, jehož příběh se Rudolfě bude zamlouvat ze všech nejvíc, hostinská celý účet odpustí. Vyhlídka na takovou výhru je pro myši velmi lákavá, takže večer plný fantastických vyprávění může začít. David Petersen si pro tuto sbírku vybral několik významných komiksových tvůrců, kterým se podařilo naplnit ji legendami o dobrodružstvích, tajemnu i odvaze. Autory jednotlivých příběhů jsou Jeremy Bastian, Ted Naifeh, Alex Kain, Sean Rubin, Alex Sheikman, Terry Moore, Gene Ha, Lowell Francis, Jason Shawn Alexander, Nate Pride, Katie Cooková, Guy Davis, Karl Kerschl, Craig Rousseau, Mark Smylie, Joao M. P. Lamos a tvůrce celé série David Petersen.... celý text

Přidat komentář

Usire
04.09.2023 5 z 5

Různí autoři mají různé způsoby vyprávění a kresby. Některé příběhy jsou fantastické, jiné slabé, ale to nic nemění na tom, že kniha jako celek skvěle funguje.

Atlantis
25.05.2023 3 z 5

Žádná sláva, žádné fanfáry. Legendy o Myší hlídce jsou souborem mini povídek ze světa Myší hlídky. Téměř všechny jsou skvěle nakreslené, některé mají slušný potenciál, ale to je tak vše. Většina je naprosto brutálně krátká, takže než se stihne cokoliv udát, je konec. Po osmi takových příbězích nemáte nejmenší tušení, co jaká myš vyprávěla. A to ani nemluvím o tom, že některé scénky jsou jen převyprávěná klasika. Havran? Vážně? Bože můj. Vím, že Legend je ještě několik, ale že bych se na ně hladově vrhnul, to pravda nebude. 2,5*


fvalek
14.01.2023 3 z 5

Asi byla chyba přečíst si tuhle knihu dřív než klasickou Myší hlídku, ale prostě se mi dostala do ruky, tak co už. Bohužel musím říct, že mě to příliš nezaujalo, a to ne přímo nějakou návazností, kterou přirozeně nemám. Nezaujal mě už ten povídkový formát, kdy každá z několika povídek měla jen pár stránek. Sice se střídají umělci a žánry, asi je to pro Myší hlídku velká umělecká událost, ale nebylo tam nic, co by mě oslovilo.

Celkově je myší svět zajímavý, krásná mapa, která ukazuje své vlastní příběhy, které je třeba odkrýt, ostatní zvířata a vztahy s nimi, vznik Myší hlídky a k čemu vlastně je... Je to jistě velmi zajímavé universum, které má co nabídnout. Ale konkrétně tahle kniha toho ukazuje zoufale málo. Už jen tím, že ta vyprávění jsou často vylhaná a upravená, což je přirozené, proč kazit dobrý příběh realitou, ale je to prostě pár myších vyprávění. Chybí tam nějaká reálná historie nebo uvěřitelnější příběhy, které by informace i myší hlídce skutečně obohatily. Takhle je to prostě taková kniha myších pohádek, což je trošku zbytečné.

Jinak ale třeba mi po přečtení primární série dojde, jak hrozně jsou tyhle kraťoučké smyšlené příběhy důležité, ale zatím to nevnímám a čtenářsky jsem nebyl nijak uspokojený ani uchvácený. Nicméně jako taková mě kniha docela motivovala do četby lineárního příběhu v sérii, protože bych se s tímhle světem rád seznámil... Tak uvidíme. :)

ArkAngel
16.08.2022 3 z 5

Svět Myší hlídky je rozhodně zajímavý a aby na něj Petersen nebyl sám, vytvořil antologie, do kterých mohli jiní autoři přispívat svými příběhy, kdy je orámcoval hospodským vyprávěním, kdy spolu myši soutěží. Musím souhlasit s výhercem této soutěže, protože Viktorínův příběh byl rozhodně nejlepší, jinak je kvalita různorodá. Třeba mi ale přišlo trochu mimo mísu adaptování klasických děl, jako třeba Havrana od Poea. Kde je originalita?

Eillen
17.05.2020 3 z 5

Líbí se mi myšlenka. Užívala jsem si různá obrazová zpracování. Ale nějak to nebylo ono. Možná kdyby bylo těch příběhů méně a měly tak větší prostor... Takhle jsem z toho měla pocit, že se koukám na trailery a na plnohodnotné příběhy si musím ještě počkat.

jarynek
09.10.2019 3 z 5

Ačkoliv některé povídky byly pěkné, a to především z výtvarného hlediska, tak vysoké laťce nastavené základní Myší hlídkou se Legendy ani nepřiblížily. Povídky jsou příliš krátké na to, aby se děj nějak rozvinul, takže vše působí jako pohled z rychlíku na pěknou krajinu, kdy byste asi rádi strávili delší čas, ale jelikož vlak nezastavuje, tak nemáte šanci krajinu více poznat a ocenit.

Mirka.K
05.08.2018 5 z 5

Myší hlídka se mi sice celkem líbila, ale po Zimě jsem neměla v plánu s ní pokračovat. O to víc jsem ráda, že jsem to si to rozmyslela. Legendy se mi líbily mnohem víc než hlavní série. Ta mě odrazuje svojí pochmurností, kdy každá myš je zachmuřená, a i když to k příběhu skvěle sedí, postrádala jsem odlehčující chvilky.
Proto mě Legendy oslovily mnohem víc. Je tu několik přiběhů, které se liší kresbou i duchem a občas vypadají, jako že ani nepatří do série. Mně se tenhle přístup velmi líbil, protože i ve skutečnosti je každý vypravěč jiný, má svůj styl vyprávění, povahu, zkušenosti či slovní zásobu. A právě to skvěle vyniklo, využitím různých stylů kresby i motivů. Takže to skutečně vypadá jako příběhy od různých vypravěčů. A byť jsou některé příběhy méně propracované či jen načrtnuté, skvělé dokreslují atmosféru knihy.

Zmiu
22.07.2018 4 z 5

Od ilustrátora příběhu o jestřábovi a lišce bych ráda ještě něco viděla, jsem naprosto uchvácena. Zbytek byl celkem dobrý, takový průměr.

3DD!3
22.06.2018 4 z 5

Některé povídky jsou skvělé a nádherně nakreslené. Některé jsou jenom skvěle nakreslené a některé stojí stručně řečeno za houby. Je krásně vidět, že někteří svět Myší hlídky dobře pochopili a dokáží do tapisérie přispět něčím hodnotným a jiný, někteří si chtěli jen přihřát polívčičku. Stále ale nadstandardní záležitost, který otevírá nové možnosti rozšiřování úžasného světa.

Fantasysvet
17.06.2018 5 z 5

Na prvý pohľad obyčajná súťaž v rečníckom umení ponúka veľký priestor na to, aby sa vám predstavila práca šestnástich umelcov, ktorých David Petersen pri zostavovaní tejto komiksovej antológie oslovil. Aby ale rôznorodosť umeleckej výpovede Petersenových hostí nepôsobila na čitateľa nekonzistentne, dovolil si jej zostavovateľ zakomponovať do konceptu hneď niekoľko zaujímavých prvkov. Na jednej strane veľmi pekne vyvážia jednoduchosť hlavnej dejovej línie, ktorá po obsahovej stránke neprináša nič prekvapujúce. Na druhej strane nenásilne vyzdvihnú kvalitu práce na žánrovo pestrých scenároch oslovených umelcov.

Legendy o Myší hlídce sa pohrávajú s rôznymi témami. V nich si svoje čestné miesto nájdu motívy priateľstva, cti, oddanosti, lásky, ale aj odvahy, prefíkanosti, vypočítavosti a myšacej naivity. Zároveň experimentujú s osobitými modelovými štruktúrami stredovekej literatúry, medzi ktorými vyniká trubadúrska poézia (Balada o Kopřivové dolince) a elégia (Havran). Nájsť tu samozrejme môžete aj malý ale za to príjemný nádych anakreontskej poézie (Zlatá s stříbrná koruna, Viktrínův příběh), bohatierskeho spevu (O veliké bitvě mezi jestřábovou a lišákovou myší), bájky (Lev a myš), nonsenosvej rozprávky (Dovětek) či povesti (Oleg Modurý). Táto príjemná hra so známymi žánrovými modelovými štruktúrami dovoľuje umelcom detailne sa vyhrať aj s formou, aj s obsahom ich príbehu. A Petersenovu antológiu stavia do úplne nového svetla. Nie je (a ani nebude) fádna, nudná, praobyčajná či stereotypná.

FireOfFilth
30.05.2018 3 z 5

Pojetí legend je vymyšleno pěkně. V hospůdce vyzval hostinský hosty, kteří u něj mají dluhy, aby mu vyprávěli příběhy a kdo řekne nejlepší budou mu dluhy odpuštěny. Tyto části kreslil sám Petersen.
Jednotlivé příběhy kreslili různí autoři a jejich styly jsou velmi různorodé.

Příběhy, které stojí za řeč:
Bitva mezi Jestřábovou a Liškovou myší. Úžasné graficky zpracované, hlavně celkové rozmístění panelů atd, příběh samotný také bavil.

Myšák lišák. Velmi úsměvný příběh o myši, kterou vychovali lišky a myslí si že je také liška. Kresba je velmi infantilní, ale líbivá.

Zlatá a stříbrná koruna. Velmi vážný až tragický příběh o šíleném králi. Po grafické stránce nemám co vytknout.

Kniha mě docela bavila, ale bohužel ne tak jako klasické knihy Myší hlídky. Hodnotím nadprůměrně 3+

Štítky knihy

komiksy komiksy pro děti

Autorovy další knížky

David Petersen
americká, 1977
2016  84%Podzim 1152
2016  90%Zima 1152
2017  92%Černá sekera
2018  89%Hra na hrdiny
2018  78%Legendy o Myší hlídce: Kniha první

Kniha Legendy o Myší hlídce: Kniha první je v

Přečtených49x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x