Legendy a pověsti staré Šumavy

Legendy a pověsti staré Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207776/bmid_legendy-a-povesti-stare-sumavy-ttz-207776.jpg 4 17 3

Výbor z původních záznamů šumavských pověstí. Z německých pramenů vybral, přeložil a uspořádal Josef Rauvolf.

Přidat komentář

RMarkéta
13.09.2022 5 z 5

Knihu považuju za takovou třešínku na dortu, po které sáhne fajnšmekr. Škoda, že některé pověsti byly pouze na několik řádků. Ale i legendy a pověsti (lidová slovesnost) dokazují něco o životě v tomto tajemném kraji. Šumava nabízí krásnou a dosud stále divokou přírodu, úžasné vyhlídky s výhledy, které lidem berou dech a nechají návštěvníky oněmět úžasem. Je tu ale obrovské množství záhad a tajemství. To vše přitahuje zájem návštěvníků (pokud opomenu seriál Policie Modrava) a nechává pracovat jejich fantazii, až si občas říkám, jestli to není pravda, jestli na tom náhodou něco není. Třeba by to tak mohlo být. Třeba ano. Kdo ví.

Hezy
26.11.2017 5 z 5

Výborná kniha šumavských pověstí, které autor přeložil z německých pramenů a vše důležité ponechal v nepozměněné a pokud možno v co nejlidovější podobě tím, že do pověstí vypravěčsky nezasahoval, díky čemuž se kniha čte velmi dobře. Už samotný úvod Martina Stejskala, který je velmi silný a ne zbytečně dlouhý, krásně čtenáře připraví na atmosféru starých a tajemných pověstí a zároveň se čtenář s knížkou krásně rozloučí v závěru Jaroslavy Voráčkové, který se zrovna tak čte velmi krásně a působí na čtenáře velmi příjemně a silně. V celkovém smyslu úvod i závěr tvoří dva autoři, kteří jsou v tomto tématu velice vzdělaní, zkušení a mají k tomu co říci.


Merlinit
13.08.2016 3 z 5

Slušné, bohužel tak krátké, že je to ku škodě jednotlivých pověstí.

Štítky knihy

Šumava pověsti české pověsti

Autorovy další knížky

Josef Rauvolf
česká, 1953
2000  87%Legendy a pověsti staré Šumavy
2007  86%Hledání Jaromíra Nohavici

Kniha Legendy a pověsti staré Šumavy je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst9x
Chci si koupit5x