Lásky a jiné verše

Lásky a jiné verše https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205615/lasky-a-jine-verse-205615.jpg 4 5 1

Výbor z tvorby francouzského básníka 16. století, který se rozešel se středověkými vzory francouzské i světové poesie a čerpal inspiraci u básníků antických a italsko-renesančních. Jeho dílo charakterisuje přírodní a milostná lyrika předkládaná čtenáři formou sonetů a písní. Výbor obsahuje 18 básní ze sbírky "Lásky", 16 z "Druhé knihy lásek" a 16 ze "Sonetů Heleně." Další básně jsou obsaženy v oddílech "Různé lásky" a "Vypuštěné verše Druhé knihy lásek."... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
20.03.2019 2 z 5

„Když ráno obléká se bohyně má,
stíníc své paty zlatem vlasů svých,
a když ty proudy v plavých kadeřích
natáčí, splétá na staré snad téma,

vidím v ní z pěny zrozenou, tu pannu,
jež, česajíc svůj tmavý dlouhý vlas
a kadeříc jej v tisíc kučer zas,
v své mušli plula dálkou oceánu.“

Jedno z mála děl považovaných za klasické, které mě zklamalo.
Četla jsem je ve třetím ročníku SŠ na doporučení naší profesorky světové literatury, která měla mimořádně vytříbený vkus. Tím spíš mě udivilo, jak moc se mi Ronsard nelíbil. Jeho lyrika mě nebavila, jelikož má o poznání užší záběr než kterýkoli jiný básník, jehož jsem kdy četla. Píše vlastně jen o sobě a své slávě (což je typicky renesanční motiv, ale u Ronsarda obzvlášť plytký, odpudivý a jalový) a občas o milenkách, tu a tam prokmitne motiv přírodně lyrický (slavík jako symbol lásky), a to je vše.
Jediná báseň, která mě zaujala a stále si ji pamatuji, pojednávala o básníkově předsevzetí „za týden přečísti Illiadu“. Porušil by je jedině v případě, že by ho přišla navštívit Ona. Přišla mi originální námětem a zdařilá pointou.
Pro mě zůstává Ronsard spojený se sebejistou a marnivou slávychtivostí, kterou si ostatně prorokoval chybně. Vždyť kdo ho dnes čte?

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy další knížky

Pierre de Ronsard
francouzská, 1524 - 1585
1998  88%Tři lásky
1956  76%Lásky a jiné verše
2004  87%Milostné sonety
1974  80%Vezmi tu růži
1997  100%Mé lásky: z francouzské poezie 15.–⁠20. století

Kniha Lásky a jiné verše je v

Přečtených8x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x