Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939

Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939 https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520212/bmid_laska-v-casech-nenavisti-GEy-520212.jpg 4 17 5

Láska si nikdy nebere pauzu - ani když svět zešílí. Jean-Paul Sartre pozval Simone de Beauvoirovou na schůzku a teď čeká sám v kavárně. Henry Miller a Anais Ninová se milují v Paříži a občas si zajedou za tichými dny do Clichy. Pablo Picasso kličkuje mezi svou ženou a milenkami a Gottfried Benn musel vstoupit do armády, aby se k němu vrátila poezie. Zatímco všude kypí láska, v Německu se Bertolt Brecht, Thomas Mann a mnozí další rozhodují pro emigraci. K moci se dostávají nacisté. Pálí se knihy. "Zlatá dvacátá" skončila. Florian Illies navazuje na své mezinárodně úspěšné knižní fresky roku 1913, onoho "léta jednoho století", tentokrát se ovšem věnuje celé jedné dekádě, třicátým letům. Svět se nezastavitelně řítí k tragédii, nacisté i fašisté stupňují teror, lidé však stále hledají především lásku a blízkost druhého. Illies vypráví o třicátých letech strhující příběh - nikoli jako o věku katastrofy, nýbrž o všech, kdo nepřestávají milovat.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Host
Originální název:

Liebe in Zeiten des Hasses: Chronik eines Gefühls 1929–1939 , 2021


více info...

Přidat komentář

astroweb
22.01.2024 5 z 5

Velmi, velmi zajímavá knížka. Není na jednorázové přečtení. Svým způsobem zpracování není lehké čtení, ale obsahem mimořádné.

milan.valden
23.12.2023 4 z 5

Německý spisovatel Florian Illies (*1971) se po dvou skvělých a úspěšných knihách o roce 1913, v nichž formou mozaiky a desítek krátkých příběhů zachytil kulturní a společenský var jednoho roku, v novém díle Láska v časech nenávisti zaměřil na celé jedno desetiletí, jak napovídá podtitul Kronika citů 1929 - 1939. Lásky manželské i milenecké a propletené vztahy, vzplanutí a rozchody i nejrůznější milostné víceúhelníky ožívají opět v desítkách příběhů a tentokrát na delší ploše a na pozadí čím dál hustější atmosféry desetiletí před začátkem druhé světové války. I proto zde důležitou roli hraje odchod do exilu. Dějištěm jsou především Německo, Rakousko, Švýcarsko a Francie, ale podíváme se i do Anglie či Spojených států. Zlomem je rok 1933, kdy se v Německu dostává k moci Hitler. Léta předtím jsou posledním záchvěvem svobody a moderny, jak je přinesla 20. léta. Roky poté už jsou dramatičtější a osudovější, a to nejen pro umělce židovské, ale i pro mnohé ostatní, kteří se stali pro nacisty nepohodlní, a tak museli přetrpět pálení svých knih a různé zákazy a často i za dramatických okolností opustit svoji milovanou vlast. Láska je ale všudypřítomná v každé době a jako vždy má mnoho podob.
V knize, psané pro Illiese typicky svižným stylem, v němž nechybí ironie a nadhled i kritický pohled a který má daleko k bulvárnosti, defilují desítky slavných i méně známých jmen kulturní Evropy té doby. Některým je věnováno více prostoru a autor se k nim opakovaně vrací, jiné se tu jen mihnou. Čtenář je až zaplaven všemi těmi složitými vztahy, láskami i nenávistmi, ale kdo rád čte o umělecké scéně, přijde si na své. Já jsem měl skoro chuť začít číst hned znovu, tolik je tam příběhů a postav. Láska je tu často zdrojem materiálu pro další knihy nebo obrazy, některé milostné příběhy jsou krásné, jiné tragické a složité, některé postavy sympatické, jiné naopak, prostě lidé se svými chybami i přednostmi.
Ve variaci na slavnou první větu Tolstého Anny Kareninové Illies docela vystihuje, o čem mj. vypráví: "Všechny šťastné páry jsou si navzájem podobné. Ale každý nešťastný pár je nešťastný svým způsobem."
Největší prostor autor věnuje těmto osobnostem: Konrad Adenauer, Theodor W. Adorno, Hannah Arendtová, Josephine Bakerová, Simone de Beauvoir, Walter Benjamin, Gottfried Benn, Bertolt Brecht, Salvador Dalí, Marlene Dietrichová, Lion Feuchtwanger, Francis S. a Zelda Fitzgeraldovi, Gustaf Gründgens, Hermann Hesse, Lotte Lenya, Alma Mahlerová-Werfelová, Thomas, Heinrich, Klaus a Erika Mannovi, Henry Miller, Pablo Picasso, E. M. Remarque, Leni Riefenstahlová, Jean-Paul Sartre, Kurt Tucholsky, Kurt Weil aj.


McBerny
20.11.2023 2 z 5

Po první skvělé knize a druhé ucházející přichází propad okořeněný době poplatnou heroizací homosexuality.

Kaduri
04.11.2023 5 z 5

Viem si predstaviť komentáre mnohých čitateľov. Je to strašne neprehľadné čítanie. Toľko mien, toľko postáv, toľko osudov.
Kto nepozná predstaviteľov nemeckej bohémy 20-30-tych rokov 20. storočia, bude stratený. Aj ja som poznala sotva polovicu a zvyšok som si dohľadávala na internete.
Ale ... mne sa to ohromne páčilo. Vedela som, do čoho "idem", čítala som už predchádzajúci autorov román "1913".
A je to veľmi silné čítanie, pohreb Weimarskej republiky v priamom prenose. Prostredníctvom milostných eskapád "nepohodlných" predstaviteľov nemeckej inteligencie. Ľudí nehodných žiť v novoformujúcej sa Hitlerovej Tretej ríši.
Autorov jedinečný štýl písania, suchý humor a vtipné bonmoty (á la smiech cez slzy) sú čerešničkou na torte.
Opakujem, je to knižka pre špecifického čitateľa.
A ja za ňu autorovi ďakujem.

"V roce 1929 ještě nikdo nedoufal v budoucnost. A nikdo si nechce připomínat minulost. Proto všichni tak bezuzdně propadli přítomnosti."

Dokonce i objevitel teorie relativity Albert Einstein ví, že čas a prostor hrají v lásce přece jen velmi důležitou roli a nelze je jen tak překonat. „Psaní je hloupost,“ telegrafuje své ženě k letnímu jezeru v Caputhu, „v neděli tě políbím ústně.“ Takže v neděli: polibek krát čas na druhou.

"Vilém ví, že už není císařem, celé hodiny štípe dříví, chodí na procházky, kouří cigarety, je uvězněný v nekonečnu. Podle dohody s nizozemskou vládou se Vilém II. smí pohybovat pouze v okruhu patnácti kilometrů kolem svého domu v Doornu. Proti monarchii se tedy bojuje podobně jako později proti pandemii coronaviru."

„Milován jsi jen tam, kde smíš projevit svou slabost, aniž bys provokoval sílu.“

"Rainer Maria Rilke říkal, že někdy jde v lásce jen o to, aby jeden dobře chránil osamělost toho druhého."

maryzka
27.10.2023 5 z 5

Tak jsme si zas početli soukromý život několik pracovníků oblasti kultury především z Berlína, kde počátek 20.let se považuje za zlatý věk, dekadenci v oblasti sexu, dvojí život a zrovna ne dobrou morálku. Někteří spisovatele, malíři jsou přínosem pro kulturní oblast díky silným, rozhodným ženám, které vkládají svoji ženskost, sexualitu, diplomacii a neváhají použít někdy svoje ženské zbraně( tělo, pláč)

Štítky knihy

láska německá literatura 30. léta 20. století

Autorovy další knížky

Florian Illies
německá, 1971
2013  84%1913: Léto jednoho století
2021  78%1913: Co jsem ještě chtěl vyprávět
2023  73%Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939

Kniha Láska v časech nenávisti: Kronika citů 1929–1939 je v

Právě čtených2x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst78x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x