Láska k přehnanému

Láska k přehnanému https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478291/bmid_laska-k-prehnanemu-3BX-478291.jpg 5 4 2

Co mají společného zámek ve Versailles, aforismy Oscara Wildea a některé eseje Susan Sontagové z šedesátých let? A jak s nimi souvisí plakáty Alfonse Muchy, knihy Petra Šabacha a písně dua Čokovoko? Odpověď lze hledat v dějinách a teorii tzv. campu - estetického fenoménu vyznačujícího se teatralitou a silnou ironií, jehož historické kořeny sahají až ke kratochvílím Ludvíka XIV. Publikace Petera Demetera od těchto kořenů stopuje vývoj campu do současnosti a mapuje jeho projevy v širším kulturně - historickém kontextu se zvláštním zřetelem k českému prostředí. Ukazuje možnosti uplatnění campu při interpretaci české kultury a zamýšlí se nad jeho podstatou v komparaci s jinými kulturně-estetickými tendencemi, jako jsou například dandysmus, gueer, kýč anebo ostalgie.... celý text

Přidat komentář

Librorumistka
17.10.2023 4 z 5

Tato kniha dle mého názoru čtenáři skvěle představuje fenomén campu. Text je příjemně čtivý a dobře stravitelný, nicméně běžný čtenář musí počítat s některými odbornými termíny. Líbilo se mi, že je kniha plná různých příkladů i z českého prostředí. Kniha téma představuje velmi živě a zároveň vzevrubně. Za mě rozhodně doporučuji každému, kterého alespoň trochu zajímá camp.

Péťa1950
07.08.2021 5 z 5

Rozsáhlá publikace, obsah je v anotaci. Kniha je krásně zpracovaná, obsahuje řadu obrazového materiálu buď na začátku, anebo na konci knihy a také v textu. Text je kromě úvodu rozdělen do do třech základních kapitol .
1.TEATRALITA NA DVOŘELUDVÍKA XIV. A JINÉ PŘEDOBRAZY CAMPU
2.KONTEXTY A KONCEPTY ESTETICKÉHO VZDORU
3.NA VLNÁCH ČESKÉHO CAMPU
ZÁVĚR ANEB ZANÍCENÉ ZTROSKOTÁNÍ
Zajímavá kniha náročná na čtenáře. Můžete se dovědět mnoho nového.