Lagom: Švédské umění života v rovnováze

Lagom: Švédské umění života v rovnováze https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403544/bmid_lagom-svedske-umeni-zivota-v-rovnov-uzG-403544.jpg 3 15 5

Slovo Lagom se dá volně přeložit jako „ani málo, ani moc, ale tak akorát“ Například přesně správné množství mléka v šálku kávy. Lagom je koupit si praktické auto, přestože není na pohled příliš atraktivní. A také když natřete v obývacím pokoji barevně pouze jednu stěnu a další necháte bílé, protože vymalovat barevně celou místnost by bylo příliš. Lagom je dát si hamburger, ale vzdát se hranolků, protože střídmost je ctnost. Budete-li žít podle Lagom, pak můžete: - snížit svůj negativní vliv na životní prostředí - zlepšit rovnováhu mezi svým soukromým a pracovním životem - zbavit svůj domov nepořádku - stát se uvědomělejším spotřebitelem - těšit se ze vztahů s lidmi, které máte rádi - pochutnat si na dobrém jídle švédským způsobem - pěstovat vlastní plodiny a sbírat lesní plody - užívat si zdravý pohyb v přírodě - mít šťastnější a vyrovnanější život... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Alpha book
Originální název:

Lagom : The Swedish Art of Balanced Living , 2017


více info...

Přidat komentář

TessieB
11.01.2023 2 z 5

Kniha mi vůbec nesedla a ne kvůli tématu, ale kvůli stylu psaní. Myšlenek hodně, ale za mě neuspořádané, nevysvětlené, nerozvedené do větších detailů. Grafické zpracování milé, ale klidně bych brala míň obrázků a víc "důkazů" o tom, jak to ve Švédsku chodí, proč je to tam tak super apod. Oproti např. Sisu od K. Pantzar mi tam chybí víc osobního příběhu a zkušeností - to tady bude asi bohužel tím, že autorka je sice Švédka, ale žije jinde. Což oproti zmíněnému Sisu je právě naopak (autorka Kanaďanka s finskými kořeny se přestěhovala zpět do Finska a popisuje tak Sisu právě z pohledu "cizince", což mně osobně bylo mnohem bližší).

Noisette73
22.07.2021 4 z 5

Knížka, která byla pohlazením a já si odpočinula.
Sice je těžce proveditelné Lagom v našich podmínkách, protože Švédsko má spoustu věcí zavedených jinak a mnohdy lépe.
Ale kladně hodnotím, že jsem se o Švédsku mnoho dozvěděla.


DominaCZ
17.02.2020 1 z 5

Ten pojem nechápu.
Proč bych se měla něčeho odříkat, když si něco dopřát můžu a neuškodí mi to?
Nesmysl, už nevědí z čeho "trend" a jakože útulnost dělat.

Madam.art
03.12.2019 3 z 5

Je to milé, pozitivní a u pročítání jsem se usmívala. Hezká knížka, která přinese fajn náladu a podpoří odhodlání: netlačit v ničem moc na pilu, užívat si všeho s mírou. I mé hodnocení je \"tak akorát\".

Ďumbierka
01.04.2019 4 z 5

Nakoľko mám rada knihy s touto témou a životným štýlom severanov, tak som siahla po tejto knihe. Priznám sa, mohlo za to aj krásne malé vydanie a obálka, je to milé aj knižka Sisu, z takejto edície. No čo ku knihe? Už som jednu Lagom čítala a vždy sa rada ponorím do ich “ani málo, ani veľa” a “tak akurát”. Musím povedať, že knižka ma celkom zahltila informáciami, no bolo to príjemne čítanie.

Štítky knihy

životní styl kvalita života vnitřní harmonie

Autorovy knížky

Linnea Dunne
švédská
2019  59%Lagom: Švédské umění života v rovnováze