Kurt Knispel - Nejúspěšnější tankový střelec 2. světové války

Kurt Knispel - Nejúspěšnější tankový střelec 2. světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338892/bmid_kurt-knispel-nejuspesnejsi-tankovy--dOe-338892.jpg 3 21 5

Jako velitel tanku Tiger se ocital v ohnisku nejtěžších bojů. Na Kavkazu, na ruské frontě Sever, během operace Citadela, v kotli Čerkasy a mnoha dalších bitvách, ve kterých se rozhodovala válka, býval nasazený jako poslední záchrana a se svou jednotkou často vzdoroval několikanásobné přesile protivníka. Protože se často dostával do rozporu s rozkazy velení, byla mu odepřena zasloužená vyznamenání: přestože byl svými veliteli několikrát navržen na Rytířský kříž, nikdy jej nezískal. Ať už v bitvě stál kdekoliv, kolem něj neprojel žádný nepřátelský tank. V dubnu 1945, jen několik dní před koncem války, Kurt Knispel nalezl smrt v tanku Tiger. S více než 160 zničenými tanky se Kurt Knispel stal jedničkou mezi tankisty, a přesto se o něm ví tak málo. Zásluhou pracovníků Moravského zemského muzea se podařilo nově zmapovat poslední dny jeho života. Nalezení hrobu a exhumace ostatků Kurta Knispela objasnilo skutečnou příčinu jeho smrti. Pozdější nečekané setkání posledního žijícího člena osádky tanku s Vlastimilem Schildbergerem z Moravského zemského muzea přineslo nové nerozporovatelné skutečnosti nejen o posledním boji Kurta Knispela, ale i o osádce jeho tanku.... celý text

Válečné Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Feldwebel Kurt Knispel , 2007


více info...

Přidat komentář

Forestwalker
04.06.2022 2 z 5

Tohle je spíš polotovar, než biografie. Souhlasím se všemi výtkami předřečníků, text je jeden velký chaos a překlad to dorazil. Autor si s knihou moc práce nedal, v knize třeba úplně chybí popis Knispelova dětství a mládí. Knispel se jednoduše narodil a o pár řádků později rovnou narukoval. Co se jinak dozvíme o rodinných poměrech? Otec pracoval v autodílně. Matka se mihne při příjezdu na dovolenou. Sourozence neměl vůbec? To se nedozvíme. A že by se autor trochu rozepsal o národnostních poměrech na Jesenicku, o tom si fakt můžeme nechat jen zdát. Doslov je ale opravdu výborný a ještě lepší je, že kolektiv autorů spolu s panem Schildbergerem vydal nedávno o Knispelovi vlastní práci. U té by bylo asi lepší začít.

Lothar.777
27.04.2021 4 z 5

Kniha o poněkud kontroverzním vojákovi, který hlavně v některých skupinách vyvolává bouřlivé emoce. Jde o dost možná nejlepšího tankistu Wehrmachtu, který se narodil v Československu a jako Sudeťák skončil v armádě Říše. Povahou byl údajně trochu rebel, proto to nedotáhl na Rytířský kříž, ačkoli byl několikrát nominován a zasloužil si ho měrou vrchovatou. Pro zdejší osazenstvo by mohlo být zajímavé, že nebyl nacista a v Krakově napadl vojáka, který se nechoval slušně k eskortovanému vězni. Jinak je kniha dost obsáhlým přehledem jmen nositelů nejvyšších vyznamenání, spousta akcí je dost detailně popsána a člověk se nestačí divit, copak je to za vojáka. Pokud je všechno, co v knize píšou, pravda, musel to být opravdu zajímavej kousek. Zemřel na území Protentokrátu koncem dubna 1945 a pohřben je v Brně na vojenském hřbitově. Pokud mám nějaké info špatně, tak je to klidně možný.
Za mě osobně: V knihovně určitě neurazí


Stufa
23.05.2018 2 z 5

Kniha je pro mne velkým zklamáním, malou výpovědní hodnotu knihy snižuje ještě katastrofální překlad do češtiny, kdy často některé věty skoro nedávají smysl, natož aby tvořily nějaký prolínající se celek. Knihu berte spíše jako hold německému tankistovi s kořeny v Sudetech. Kniha ho popisuje jako vojáka, který si důsledně plnil svoje vojenské povinnosti, ale nepodlehl nacistické ideologii a odvážně proti ní vystoupil, když se na jednom nádraží zastal mláceného vězně dozorcem. Samozřejmě z toho byly problémy a kdoví jak by dopadl, kdyby se ho nezastal velitel jednotky. Zřejmě právě kvůli jeho postoji ho vyšší velitelé nechtěli moc vyznamenávat i přes jasně dokázané úspěchy na vojenském poli a návrhy jeho přímých nadřízených se často někde výš "ztrácely".
Jinak je kniha napsána strašně chaoticky a nepřehledně - autor například označuje Knispelovu jednotku pořád pod číslem útvaru v kterém vznikla i když sloužila pod jiným útvarem a uvádí tak například dvě označení jednotky za sebou. Vadilo mi i neurčení tanku v kterém na začátku jezdil - z chaotického popisu asi rovnou Panzer IV ? Poté jezdil již s tanky Tiger I a II což je v knize neopak nesmyslně několikrát opakováno. Popisy nasazení a bojů vycházejí ze vzpomínek Knispelových spolubojovníků, kteří přežili - daly by se popsat jako tank vyjel a bum - zničený ruský tank, velitel Kurta pochválí a ten skromně řekne: dělal jsem jenom svou práci (tato jeho odpověď je v knize zmíněna několikrát).
Knispel zničil 168 spojeneckých tanků (samozřejmě některé z nich na vzdálenost, na kterou ho protivníci nemohli ohrozit - výhoda německých tanků Tiger I a II a jeho kanónu 88mm, kterým mohli ničit tanky na vzdálenost i 2,5km....tuším, že v knize se popisuje i zničení tanku ve vzdálenosti 3km), podle spolubojovníků měl perfektní vidění, odhad situace, výborně se uměl orientovat v terénu a měl cit pro taktiku a pro ukryté nebezpečí - to jim několikrát umožnilo přežít a dělalo z něj výborného tankistu. Zemřel na konci války na českém území poblíž Znojma při tankovém boji.
Dodatek knihy je od českého badatele pana Schildbergera mladšího, který vypátral Knispelův hrob - a na základě důkladné analýzy ostatků a vzpomínek přeživšího spolubojovníka z posledního Knispelova boje, který se přihlásil, objasnil pan Schildberger poslední hodiny Kurta Knispela, které se v do té doby vydané literatuře popisovali úplně jinak....

Troppau87
14.06.2017

Souhlasím Inozuka, předně bych však chtěl podotknout, že to nebyl Němec ale Československý občan, narodil se ve Slezsku v Salisově. Německé státní občanství získal až po záboru Sudet v roce 1938. ;-)

Inozuka
10.04.2017 3 z 5

Kurt Knispel je pro našince rozhodně zajímavá postava. Legendární německý tankista, který začal i skončil svůj život na našem území, zarostlý bouřlivák opovrhující nadřízenými i nacistickou ideologií, přesto nejúspěšnější tankové eso se 169 vítězstvími. O to víc zamrzí jakým způsobem je kniha o něm zpracovaná. Franz Kurowski moc psát neumí a jeho text je neskutečným mišmašem, kde je někdy za těžko se vyznat. Moc tomu nepřidává ani veskrze problematický překlad z němčiny a v mnoha případech věty vůbec nedávají smysl. Ve spleti všelijakých frází a opakujících se informací se tak Knispelův příběh rýsuje jen velice těžce a až na pár vzpomínek kamarádů by se dalo říct, že text je až zbytečný. Jako doslova blesk z jasného nebe tak působí bezchybný doslov Vlastimila Schildbergera z Moravského zemského muzea, kdy máte najednou pocit, že text dává konečně smysl, je poutavý, napínavý a dozvíte se z něj pomalu víc než z předcházejících stránek. Druhá věc, která stojí za zmínku je bohatá fotografická příloha, kdy sice ne všechny fotky se týkají Knispela, ale jsou zajímavé a veskrze dobré.

Štítky knihy

čítanky tanky vojenství tankové bitvy východní fronta (2. světová válka)

Autorovy další knížky

Franz Kurowski
německá, 1923 - 2011
2017  67%Kurt Knispel - Nejúspěšnější tankový střelec 2. světové války
2015  65%Erich von Manstein - v zákopech druhé světové války
1995  78%Velitelé vlčích smeček
2010  65%Tankové bitvy 2. světové války
2006  76%Baulehr-Bataillon 800 z. b. V. Brandenburg

Kniha Kurt Knispel - Nejúspěšnější tankový střelec 2. světové války je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce24x
Chystám se číst8x
Chci si koupit8x