Kúpili sme ZOO

Kúpili sme ZOO https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126998/kupili-sme-zoo-126998.jpg 3 101 28

Novinár a spisovateľ Benjamin Mee sa s manželkou Katherine a dvoma deťmi rozhodli zanechať mestský život v stiesnenom londýnskom byte. Presťahovali sa na francúzsky vidiek, kde ich nadchlo pokojné prírodné prostredie. Žiaľ, idyla netrvala dlho, Katherine sa neočakávane musela podrobiť liečbe mozgového nádoru. Tu ich aj zastihla správa, že doma v Anglicku v grófstve Devon je na predaj schátraná zoologická záhrada. Do budúceho rodinného podniku sa zapojila aj Benjaminova matka a brat Duncan. To, čo všetci považovali za šialený nápad, sa – na druhý pokus – uskutočnilo. Stali sa majiteľmi zoo s dvesto divými zvieratami, hoci o jej prevádzke či ošetrovaní zvierat nevedeli skoro nič. Záhrada bola spustnutá, nevyhnutne potrebovala nákladnú rekonštrukciu, zvieratá v zúboženom stave – a problémy na seba nedali dlho čakať. Z výbehu utečie jaguár, rozpočet je obmedzený, personál čoraz nervóznejší a napätie v rodine dosiahne vrchol... K tomu všetkému Ben a dve malé deti čoskoro musia čeliť hlbokému žiaľu zo straty manželky a matky. Inšpirovaný pamiatkou na Katherine a zásluhou neuveriteľnej liečivej energie zvierat opäť nájdu silu žiť a vybudujú úspešnú, prekvitajúcu zoologickú záhradu, zameranú najmä na chov ohrozených druhov zvierat.... celý text

Literatura faktu Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

We Bought a Zoo


více info...

Přidat komentář

adelinka
19.07.2022 3 z 5

príbeh zaujímavý, aj keď pre mňa smutný, len zrejme štýl písania mi vadil. Ale motivačný. Keď sa chce, všetko ide....

Hathor89
20.08.2021 4 z 5

Jako první jsem viděla film. Pokud někdo očekává podobně zpracovanou knihu, bude velmi zklamán. Mě se kniha líbila. Příběh rodiny, která zrealizuje "šílený" nápad koupě a znovuotevření zoo mě zaujal. Místy se mi špatně četly především pasáže, které se zabývaly ekonomickou stránkou tohoto snu. Ale líčení prostředí a zvířat, jejich života a schopností a dovedností ... to bylo lepší než encyklopedie. A líbily se mi vtipné glosy v závorkách.


Mystifica
19.08.2021 3 z 5

Zajímavý příběh, na jehož základě byl natočen Hollywoodský film. Příběh se ale odehrává v Anglii. Popisuje život hlavního protagonisty po tom, co koupil zkrachovalou Zoo a zatímco ji připravoval na otevření. Je psaná poměrně strohým stylem, bez nějakého humoru navíc. Je to pochopitelné, protože autor je původní profesí novinář. Za mě zajímavá knížka a možná se i jednou do Dartmoorske Zoo podívám :)

LuiCJ
11.07.2021 3 z 5

Nuž, bolo to niečo prelúskať sa touto knižkou...

"We Bought a Zoo" je jedna z mála kníh, ktoré som si prečítal v elektronickej podobe. Originál v angličtine som prvýkrát začal čítať v nemocnici. V jedno nedeľňajšie poobedie dávali v televízii sfilmovanú verziu. Tá sa mi neskutočne páčila a v podstate hneď po jej zhliadnutí som sa rozhodol, že si prečítam knižnú predlohu. A to som nevedel, že mi to bude trvať viac ako rok a pol.

Benjamin Mee je veľmi obdivuhodný človek. Pustiť sa do takého obrovského projektu ako kúpa, kompletné prerobenie a následne otvorenie novej ZOO, je niečo, čo sa nevidí len tak. Ak tomu zažiť smrť vlastnej manželky a ešte obrovské množstvo ďalších problémov s tým spojené, obrovský rešpekt. Mee vydáva prostredníctvom knižky svedectvo o niekedy až neuveriteľných osudoch ľudí - on, jeho rodina, pracovníci v ZOO. V diele do detailov opisuje príbeh znovuotvorenia jeho zoologickej záhrady - Dartmoor Zoological Park. Všetky procesy súvisiace s kúpou, samotnou starostlivosťou o zvieratá až po rodinný život a osobné straty. Britský autor veľmi prispel do literatúry faktu či sveta diel napísaných podľa skutočných udalostí. Povedal by som, že je to práve vďaka jedinečnému a silnému príbehu nielen o prírode a zvieratách ale hlavne o ľudských vzťahoch.

"We Bought a Zoo" som druhýkrát začal čítať niekedy v marci 2020 až som v júli 2021 dočítal poslednú stranu. Nemám veľmi v obľube e-knihy, zredukovaniu času pred obrazovkou pred spaním veru dvakrát nepomáhajú. Avšak dočítal som to. Dosť sa mi to nakoniec páčilo. Z veľkej časti však vďačím aj filmu, ktorý ma na to naviedol, aj keď dejovo sa odlišujú.
Niekedy som sa v knižke však trochu strácal. Úplne chápem ak niekto nemá rád dlhé opisné kapitoly, v ktorých sú detailne vysvetlené postupy pri dentálnom chirurgickom zákroku pumy.

Odhliadnuc však od mnohokrát zdĺhavej formy textu, "We Bought a Zoo" ponúka komplexný, silný, emocionálny a aj poučný rozbor náročnej epizódy ľudského života.



“You know, sometimes all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise you, something great will come of it.”

JointlieKat94
01.06.2021 5 z 5

Všema deseti doporučuji, hlavně taky nejdřív přečíst knihu a až pak skouknout film. :) já byla vždy ve výhodě, NEviděla jsem ho už tak 10x. :D pokaždé, když šel v tv jsem ho moc chtěla vidět, ale nikdy jsem to nestihla. :) takže jsem měla v hlavě asi tak tři scény.. a konec. :)

Nicméně film je na námět knihy, takže nečekejte to samé v knize.

Myslím, že je to fakt krásná kniha. Ben se náhodou dostane k inzerátu na prodej zoo, a jelikož to byl jeho životní sen, pustí se do toho s celou rodinou, ačkoliv s tím nemá žádné zkušenosti. Čteme o tom, jak těžké bylo dostat se k finanční hotovosti, píše i o manželce Katherin, která umírá před otevřením zoo, píše i o svých dětech.. píše o zoo, kterou koupil v katastrofálním stavu, i se zaměstnanci. Dozvíme se zde i super příběhy o útěkářských zvířatech, o plánech do budoucna.. o tom, jak celá zoo funguje, i s lidmi.

Je to fakt krásné čtení a já si opravdu užívala každou stránku, neovlivněná filmem. :)

P.S. film jsem si nechala stáhnout po dočtení a skoukla jsem ho teď, a musím říct, že je moc povedený. I když se to točí spíše kolem té romantické linky, kniha je tedy spíše o těch zvířatech a o změnách v zoo. :)

Kniha: 100%
Film: 85%

A ještě, zkuste si vyhledat DZP na fb, nebo přes google. Já to zkusila a už to sleduju. :D mám v plánu se podívat i na ten 4.dílný seriál, který byl vysílán na BBC, jestlipak to lze. :)

Malíček
15.05.2021 2 z 5

Od knihy jsem čekala bohužel víc. Nesedl mi styl psaní autora a kniha mě dost nudila, jelikož to byl jeden velký popis situace a prostředí.
Vyprávění bylo opravdu částmi zdlouhavé a místy chaotické na zorientování se. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem jako první viděla film, ale knihu bych si znovu určitě nepřečetla a doporučit mohu jen film, ten za zhlédnutí určitě stojí! Protože příběh je to vskutku nestandartní a zajímavý, jen knižní pojetí mi bohužel nesedlo.

Dada077
06.02.2021 4 z 5

Milé trápenie sa s problémami, aké prináša kúpená ZOO v stave tesne pred krachom, kde nefunguje takmer vôbec nič. S temnou chmárou nevyliečiteľnej choroby manželky hlavnej postavy. Hviezdičku uberám za zmätok v deji, ktorý spôsobilo písanie deja v rôznych obdobiach a na preskáčku.

PanKrabák
07.03.2020 5 z 5

Tak nízké hodnocení od ostatních si neumím vysvětlit ničím jiným než že očekávali knižní verzi filmu. Film byl natočený pouze na námět knihy a příběhu. Pokud se vám líbil film není zaručené že kniha bude taky. Kniha se krásně četla i když byl někdy problém se orientovat v jakém časovém období se zrovna nachází (každá kapitola většinou začínala o pár měsíců dřív než končila ta předchozí). Je to zajímavý a motivující příběh o něčem co si skoro nikdo nemyslel že vyjde.

zaru0878
01.02.2020 1 z 5

Kniha byla hrozně nudná, o ničem. Zdlouhavé, nezáživné vyprávění.

postrach
06.10.2018 4 z 5

Kniha je spíš deník.Jde poznat.že ji napsal novinář.Film.se mi zdál lepší.záživnější.

Suzynka29
23.09.2017 5 z 5

Ze začátku mě kniha moc nebavila, ale nakonec jsem se od ní nemohla odtrhnout. Teď už mi jen zbývá vidět film pro porovnání.

Jane007
29.04.2017 5 z 5

Musím se přiznat, že první jsem viděla film a říkala jsem si, že kniha bude to samé. Moje chyba! Knížka nádherně ukazuje, s čím se rodina musela vypořádat a to velice čtivým způsobem (jde poznat, že autor je sloupkař). Jediné, co mi zpočátku vadilo, byly příliš dlouhé kapitoly, ale na to jsem si brzy zvykla. Skvělá knížka!

Marla
14.02.2017 5 z 5

Bláznivé, dojemné, veselé, smutné.....a pravdivé.

Anilka13
20.06.2016 odpad!

hrozné! Pouhý návod, jak koupit zoo. Nic víc, nic míň. Film a kniha naprosto nesrovnatelné. Film naprosto úžasný, kniha naprosto o ničem. Kniha je velkým zklamáním.

Eliška_P
16.06.2016 4 z 5

Samotný námět knížky je lepší než způsob, jakým je to napsáno. I tak dávám 4 hvězdičky, protože jde o příběh plný lidské touhy, pokory, pořádné dřiny, vyrovnání se se ztrátou milované osoby a také o naději. Dávám čtyři hvězdičky za to, že je to skutečný příběh.

Aniga
19.02.2016 4 z 5

Pěkné vyprávění o tom, co vše obnáší ZOO, kolik dřiny je potřeba k jejímu znovuotevření a udržení, jak je důležité nic nevzdávat, navzdory osobní tragédii v podobě nemoci a následné smrti v rodině.
Líbí se mi Benjaminova pokora k tomuto byznysu, přístup ke zvířatům, jak je v knize uvedeno.
Je pravda, že některé pasáže autor hodně rozepisoval, ale je mi jasné, že je považoval za důležité - nemůžeme pochopit, pokud nezažijeme to samé, co on.
Skutečný příběh mi natolik zaujal, že jsem si vyhledala stránky Dartmoorzoo, je moc působivé na nich vidět zvířata a lidi, kteří byli v knize uvedeny.

Karmyn
01.02.2016 2 z 5

Velké zklamání. Kniha moc dlouhá, vlastně jenom vyprávění a autor pořád odbíhá od tématu, že se člověk za chvilku ztratí. Poprvé jsem zažila, kdy film je rozhodně lepší než kniha, i když film je podstatě uplně něco jiného.

TeeTee
07.01.2016 3 z 5

Ze všech stran jsem slyšela chválu na film. Kniha zajímavá, ale v tomto případě mě více bavila právě stejnojmenná filmová adaptace, jež “zvítězila“ hlavně díky přibarvenému ději.

Denčaa
11.11.2015 3 z 5

Jako první jsem viděla film, který mě úplně nadchl. Když jsem v knihkupectví zahlédla tuto knihu musela jsem ji mít a přečíst si ji. Bohužel to nebylo takové jako film, samozřejmě. Příběh sám o sobě se mi moc líbil. Dozvědět se, jak funguje taková Zoo je opravdu poučné a čtivé. Ale na druhou stranu se příběh trošku vlekl a byl hodně roztáhlý, takže u hodně pasáží jsem se nudila. Ale to se týká převážně jen začátku. Když už Benjamin Zoo vlastní a potýká se s nejrůznějšími starostmi a poznává veškerá zvířata, tak tehdy si mě kniha úplně získala. Nejvíc jsem se nasmála u pasáže s dikobrazem.

Alca007
06.07.2015 4 z 5

zajímavý životní příběh jedné rodiny.
Některé pasáže byli zbytečně dlouhé, ale celkový dojem z knížky
je dobrý. Za přečtení stojí