Koupili jsme ZOO

Koupili jsme ZOO https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116610/koupili-jsme-zoo-116610.jpg 3 101 28

Benjamin Mee je novinář, který působil jako autor na volné noze. Nějakou dobu žil s rodinou na jihu Francie a přispíval svými články do víkendového vydání deníku Guardian. V roce 2006 společně s rodinou zakoupil velkou usedlost se zanedbanou soukromou zoologickou zahradou, kterou se mu po nejrůznějších peripetiích podařilo v srpnu 2007 znovu otevřít pro veřejnost. Jeho příběh posloužil jako námět k několikadílnému britskému televiznímu dokumentu BBC, autobiografické knize Koupili jsme zoo a stejnojmennému americkému filmu.... celý text

Literatura faktu Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

We Bought a Zoo , 2010


více info...

Přidat komentář

adelinka
19.07.2022 3 z 5

príbeh zaujímavý, aj keď pre mňa smutný, len zrejme štýl písania mi vadil. Ale motivačný. Keď sa chce, všetko ide....

Hathor89
20.08.2021 4 z 5

Jako první jsem viděla film. Pokud někdo očekává podobně zpracovanou knihu, bude velmi zklamán. Mě se kniha líbila. Příběh rodiny, která zrealizuje "šílený" nápad koupě a znovuotevření zoo mě zaujal. Místy se mi špatně četly především pasáže, které se zabývaly ekonomickou stránkou tohoto snu. Ale líčení prostředí a zvířat, jejich života a schopností a dovedností ... to bylo lepší než encyklopedie. A líbily se mi vtipné glosy v závorkách.


Mystifica
19.08.2021 3 z 5

Zajímavý příběh, na jehož základě byl natočen Hollywoodský film. Příběh se ale odehrává v Anglii. Popisuje život hlavního protagonisty po tom, co koupil zkrachovalou Zoo a zatímco ji připravoval na otevření. Je psaná poměrně strohým stylem, bez nějakého humoru navíc. Je to pochopitelné, protože autor je původní profesí novinář. Za mě zajímavá knížka a možná se i jednou do Dartmoorske Zoo podívám :)

LuiCJ
11.07.2021 3 z 5

Nuž, bolo to niečo prelúskať sa touto knižkou...

"We Bought a Zoo" je jedna z mála kníh, ktoré som si prečítal v elektronickej podobe. Originál v angličtine som prvýkrát začal čítať v nemocnici. V jedno nedeľňajšie poobedie dávali v televízii sfilmovanú verziu. Tá sa mi neskutočne páčila a v podstate hneď po jej zhliadnutí som sa rozhodol, že si prečítam knižnú predlohu. A to som nevedel, že mi to bude trvať viac ako rok a pol.

Benjamin Mee je veľmi obdivuhodný človek. Pustiť sa do takého obrovského projektu ako kúpa, kompletné prerobenie a následne otvorenie novej ZOO, je niečo, čo sa nevidí len tak. Ak tomu zažiť smrť vlastnej manželky a ešte obrovské množstvo ďalších problémov s tým spojené, obrovský rešpekt. Mee vydáva prostredníctvom knižky svedectvo o niekedy až neuveriteľných osudoch ľudí - on, jeho rodina, pracovníci v ZOO. V diele do detailov opisuje príbeh znovuotvorenia jeho zoologickej záhrady - Dartmoor Zoological Park. Všetky procesy súvisiace s kúpou, samotnou starostlivosťou o zvieratá až po rodinný život a osobné straty. Britský autor veľmi prispel do literatúry faktu či sveta diel napísaných podľa skutočných udalostí. Povedal by som, že je to práve vďaka jedinečnému a silnému príbehu nielen o prírode a zvieratách ale hlavne o ľudských vzťahoch.

"We Bought a Zoo" som druhýkrát začal čítať niekedy v marci 2020 až som v júli 2021 dočítal poslednú stranu. Nemám veľmi v obľube e-knihy, zredukovaniu času pred obrazovkou pred spaním veru dvakrát nepomáhajú. Avšak dočítal som to. Dosť sa mi to nakoniec páčilo. Z veľkej časti však vďačím aj filmu, ktorý ma na to naviedol, aj keď dejovo sa odlišujú.
Niekedy som sa v knižke však trochu strácal. Úplne chápem ak niekto nemá rád dlhé opisné kapitoly, v ktorých sú detailne vysvetlené postupy pri dentálnom chirurgickom zákroku pumy.

Odhliadnuc však od mnohokrát zdĺhavej formy textu, "We Bought a Zoo" ponúka komplexný, silný, emocionálny a aj poučný rozbor náročnej epizódy ľudského života.



“You know, sometimes all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise you, something great will come of it.”

JointlieKat94
01.06.2021 5 z 5

Všema deseti doporučuji, hlavně taky nejdřív přečíst knihu a až pak skouknout film. :) já byla vždy ve výhodě, NEviděla jsem ho už tak 10x. :D pokaždé, když šel v tv jsem ho moc chtěla vidět, ale nikdy jsem to nestihla. :) takže jsem měla v hlavě asi tak tři scény.. a konec. :)

Nicméně film je na námět knihy, takže nečekejte to samé v knize.

Myslím, že je to fakt krásná kniha. Ben se náhodou dostane k inzerátu na prodej zoo, a jelikož to byl jeho životní sen, pustí se do toho s celou rodinou, ačkoliv s tím nemá žádné zkušenosti. Čteme o tom, jak těžké bylo dostat se k finanční hotovosti, píše i o manželce Katherin, která umírá před otevřením zoo, píše i o svých dětech.. píše o zoo, kterou koupil v katastrofálním stavu, i se zaměstnanci. Dozvíme se zde i super příběhy o útěkářských zvířatech, o plánech do budoucna.. o tom, jak celá zoo funguje, i s lidmi.

Je to fakt krásné čtení a já si opravdu užívala každou stránku, neovlivněná filmem. :)

P.S. film jsem si nechala stáhnout po dočtení a skoukla jsem ho teď, a musím říct, že je moc povedený. I když se to točí spíše kolem té romantické linky, kniha je tedy spíše o těch zvířatech a o změnách v zoo. :)

Kniha: 100%
Film: 85%

A ještě, zkuste si vyhledat DZP na fb, nebo přes google. Já to zkusila a už to sleduju. :D mám v plánu se podívat i na ten 4.dílný seriál, který byl vysílán na BBC, jestlipak to lze. :)

Malíček
15.05.2021 2 z 5

Od knihy jsem čekala bohužel víc. Nesedl mi styl psaní autora a kniha mě dost nudila, jelikož to byl jeden velký popis situace a prostředí.
Vyprávění bylo opravdu částmi zdlouhavé a místy chaotické na zorientování se. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem jako první viděla film, ale knihu bych si znovu určitě nepřečetla a doporučit mohu jen film, ten za zhlédnutí určitě stojí! Protože příběh je to vskutku nestandartní a zajímavý, jen knižní pojetí mi bohužel nesedlo.

Dada077
06.02.2021 4 z 5

Milé trápenie sa s problémami, aké prináša kúpená ZOO v stave tesne pred krachom, kde nefunguje takmer vôbec nič. S temnou chmárou nevyliečiteľnej choroby manželky hlavnej postavy. Hviezdičku uberám za zmätok v deji, ktorý spôsobilo písanie deja v rôznych obdobiach a na preskáčku.

PanKrabák
07.03.2020 5 z 5

Tak nízké hodnocení od ostatních si neumím vysvětlit ničím jiným než že očekávali knižní verzi filmu. Film byl natočený pouze na námět knihy a příběhu. Pokud se vám líbil film není zaručené že kniha bude taky. Kniha se krásně četla i když byl někdy problém se orientovat v jakém časovém období se zrovna nachází (každá kapitola většinou začínala o pár měsíců dřív než končila ta předchozí). Je to zajímavý a motivující příběh o něčem co si skoro nikdo nemyslel že vyjde.

zaru0878
01.02.2020 1 z 5

Kniha byla hrozně nudná, o ničem. Zdlouhavé, nezáživné vyprávění.

postrach
06.10.2018 4 z 5

Kniha je spíš deník.Jde poznat.že ji napsal novinář.Film.se mi zdál lepší.záživnější.

Suzynka29
23.09.2017 5 z 5

Ze začátku mě kniha moc nebavila, ale nakonec jsem se od ní nemohla odtrhnout. Teď už mi jen zbývá vidět film pro porovnání.

Jane007
29.04.2017 5 z 5

Musím se přiznat, že první jsem viděla film a říkala jsem si, že kniha bude to samé. Moje chyba! Knížka nádherně ukazuje, s čím se rodina musela vypořádat a to velice čtivým způsobem (jde poznat, že autor je sloupkař). Jediné, co mi zpočátku vadilo, byly příliš dlouhé kapitoly, ale na to jsem si brzy zvykla. Skvělá knížka!

Marla
14.02.2017 5 z 5

Bláznivé, dojemné, veselé, smutné.....a pravdivé.

Anilka13
20.06.2016 odpad!

hrozné! Pouhý návod, jak koupit zoo. Nic víc, nic míň. Film a kniha naprosto nesrovnatelné. Film naprosto úžasný, kniha naprosto o ničem. Kniha je velkým zklamáním.

Eliška_P
16.06.2016 4 z 5

Samotný námět knížky je lepší než způsob, jakým je to napsáno. I tak dávám 4 hvězdičky, protože jde o příběh plný lidské touhy, pokory, pořádné dřiny, vyrovnání se se ztrátou milované osoby a také o naději. Dávám čtyři hvězdičky za to, že je to skutečný příběh.

Aniga
19.02.2016 4 z 5

Pěkné vyprávění o tom, co vše obnáší ZOO, kolik dřiny je potřeba k jejímu znovuotevření a udržení, jak je důležité nic nevzdávat, navzdory osobní tragédii v podobě nemoci a následné smrti v rodině.
Líbí se mi Benjaminova pokora k tomuto byznysu, přístup ke zvířatům, jak je v knize uvedeno.
Je pravda, že některé pasáže autor hodně rozepisoval, ale je mi jasné, že je považoval za důležité - nemůžeme pochopit, pokud nezažijeme to samé, co on.
Skutečný příběh mi natolik zaujal, že jsem si vyhledala stránky Dartmoorzoo, je moc působivé na nich vidět zvířata a lidi, kteří byli v knize uvedeny.

Karmyn
01.02.2016 2 z 5

Velké zklamání. Kniha moc dlouhá, vlastně jenom vyprávění a autor pořád odbíhá od tématu, že se člověk za chvilku ztratí. Poprvé jsem zažila, kdy film je rozhodně lepší než kniha, i když film je podstatě uplně něco jiného.

TeeTee
07.01.2016 3 z 5

Ze všech stran jsem slyšela chválu na film. Kniha zajímavá, ale v tomto případě mě více bavila právě stejnojmenná filmová adaptace, jež “zvítězila“ hlavně díky přibarvenému ději.

Denčaa
11.11.2015 3 z 5

Jako první jsem viděla film, který mě úplně nadchl. Když jsem v knihkupectví zahlédla tuto knihu musela jsem ji mít a přečíst si ji. Bohužel to nebylo takové jako film, samozřejmě. Příběh sám o sobě se mi moc líbil. Dozvědět se, jak funguje taková Zoo je opravdu poučné a čtivé. Ale na druhou stranu se příběh trošku vlekl a byl hodně roztáhlý, takže u hodně pasáží jsem se nudila. Ale to se týká převážně jen začátku. Když už Benjamin Zoo vlastní a potýká se s nejrůznějšími starostmi a poznává veškerá zvířata, tak tehdy si mě kniha úplně získala. Nejvíc jsem se nasmála u pasáže s dikobrazem.

Alca007
06.07.2015 4 z 5

zajímavý životní příběh jedné rodiny.
Některé pasáže byli zbytečně dlouhé, ale celkový dojem z knížky
je dobrý. Za přečtení stojí