Král Kull

Král Kull https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21843/kral-kull-21843.jpg 4 67 6

Zbierka Král Kull je prvým kompletným slovenským vydaním poviedok o tejto postave. Obsahuje aj nedopísané fragmenty poviedok, ktoré u nás zatial neboli publikované.

Romány Fantasy
Vydáno: ,
Originální název:

King Kull , 1967


více info...

Přidat komentář

Skallarix
03.11.2020 4 z 5

Kluci, kteří byli starší o deset, patnáct let než já měli svého heroického Conana (který ani mě neminul, samozřejmě). Spoustu z nich je oslovil nejen svým literárním zpracováním, ale i filmovou adaptací s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. A právě přes film jsem se dostal, či dozvěděl o Kullovi z Atlantidy. Hlavní roli v něm ztvárnil můj "hrdina a idol" z dětství Kevin Sorbo - a velikou radost jsem měl tehdy z toho, když jsem objevil i knižní předlohu zmíněného filmu, který nese název "Kull the Conqueror".
Ke knize jsem se dostal až o mnoho let později. Nečekal jsem, že bude kniha nějak zvlášť podobná hollywoodskému zpracování, ale i tak mě překvapilo, jak se charakter hlavního hrdiny v předloze tolik liší. V knize je Kull neohroženým rekem, kterého takové úžasné "věci" života (jako kupříkladu láska a krásné ženy) nijak nezajímají a je spíše čistým archetypem válečníka, bojovníka, což ho v mých očích dělalo trochu chladným a na první pohled emocionálně plošším. Přesto vše... Stále to byl hrdina hodný slávy a obdivu, který krom své fyzické zdatnosti a odvahy používal i rozum a často hloubal nad životními otázkami a minulostí.

lampernaqui
18.06.2019 4 z 5

Kull je fajn. Není to sice takový dobrý hrdina jako Conan, ale pořád lepší než Puritán Solomon Cane. Povídky jsou většinou stejné kvality, jen někdy to Howardovi trochu ujelo nebo se jednalo o fragment, který se bohužel nedá pořádně hodnotit. Je to sice teď několikátá autorova kniha v řadě, ale stejně se mi ještě neomrzel. Teď se můžu vrhnout na jeho strašidelné povídky.


špulo
04.06.2018 5 z 5

Nie je to najhorší Howard, ani najlepší. Je to proste Howard a hotovo. Prečítal som si to s nadšením hneď ako to vyšlo...

CharlesWard
25.05.2018 2 z 5

Nejhorší Howard ever! Jediná povídka, která se alespoň trochu blíží obvyklé kvalitě, je Černá propast. Zbytek je na Roberta neobvyklý průjem!

zyt
21.09.2017 5 z 5

Conan je praktický barbar bez skrupulí a jeho příběhy jsou naturalistické a surové, kdežto Kull je spíše hloubavá postava ve snovém světě dávné minulosti. A tomu odpovídají i příběhy ve kterých se někdy zdá být osudovost skoro silnější než hlavní postava.

Eigis
14.06.2015 4 z 5

V Howardových příbězích je třeba opravdu silná a charismatická hlavní postava a to Kull zas tak úplně není, navíc v roli panovníka nepůsobí příliš přesvědčivě. Navzdory této výtce se jedná o velice slušnou fantasy sbírku, která stojí za přečtení.