Krtci a jiné básně

Krtci a jiné básně https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142620/krtci-a-jine-basne-142620.jpg 5 3 2

Výbor z díla jednoho z nejvýraznějších německých básníků druhé poloviny 20. století Güntera Eicha, jehož znepokojivě úsporné verše svou gnómičností místy připomínají japonské haiku, staví tentokrát především na jeho prazvláštních prozaických nonsensových textech, jež autor nazývá „krtky“ a jež jsou jakousi moderní a přitom duchaplnou a svéráznou obdobou básní v próze. Tyto texty doprovodí výběr z dosud nepřeložených Eichových básní zejména z pozdního období jeho tvorby.... celý text

Poezie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Gesammelte Werke, Band I , 1973


více info...

Přidat komentář

lentolog
09.02.2018 5 z 5

Môj najobľúbenejší Krtko:
Fantómové bolesti
Mám bolesti tam, kde nejsem. Nahoře v rohu pokoje, kam nedosáhnu ani smetákem, to cuká jako v bolavém prstu. V jiném rohu bolestivé stahy, dalo by se říci revmatická bolest. Přede mnou, za mnou a po obou stranách, zatímco sedím za psacím stolem a pojídám tabletky. Otevřel jsem dvě knihy, o indickém sochařství a o divech moře. V obavách pozoruji zohavené bohy, sekularizované chobotnice.

Pak to začne o několik zdí dál na kuchyňském stole, slepé střevo nebo výslech třetího stupně. Zbůhdarma listuji v indickém sochařství. Fantomové radosti očekávat nemůžu, radosti se spotřebovávají raději o samotě. Znamenám si: lékárna, stovkové balení.

I tam, kde nejsem doma, v jídelnách, čekárnách, na shromážděních. Zlato lóží oprýskalo. I tam, kde zůstalo, na opršelých pažích kamenných trpaslíků, na podstavcích řeckých bohyň, ve stromech i v povětří, na pyramidách zvenku i uvnitř, na velbloudích sedlech. Pevné, tekuté či plynné, je to všude stejné. Skot opouští stáje, rokle se zavírá za ovčákem, zlaté rybky zůstávají skvrnité a němé, podél jilmů, které se nedají obemknout ani oběma pažemi, podél lešení na západní straně. Jedinké místo nezůstalo ušetřeno.

Lenka4
30.12.2013 4 z 5

Krtci jsou zpravidla nepolapitelní. Ale ta radost, když se některý, více čitelný, nechá chytit. Hned je vidět, že zvířátko je to trochu pesimistické, umí satiricky kousnout a je krásně ironicky vtipné (vynikající Domácí čeládka). Většinou se však skrývá ve svých norách. Občas vystrčí nos z krtiny - tady jsem. A vzápětí opět unikne. Vlastně je to docela zábavná hra na schovávanou, či ještě lépe na objevovanou.


Štítky knihy

básně v próze poezie německá poezie

Autorovy další knížky

Günter Eich
německá, 1907 - 1972
1987  92%Víceméně
1966  90%Rozhlasové hry
1965  100%Děvčata z Viterba - Sabeth
2003  93%Krtci a jiné básně
1984  100%Neskôr

Kniha Krtci a jiné básně je v

Přečtených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst1x