Tkáč iluzí

Tkáč iluzí https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60144/bmid_tkac-iluzi-nyw-60144.jpg 4 46 11

Kroniky Druhého Kruhu série

1. díl >

První kniha série Kroniky Druhého Kruhu. V roce 1994 otiskl polský časopis Fantastika povídku Tkáč iluzí, která kromě jiných ocenění získala prestižní cenu Janusze Zajdla jako nejlepší sci-fi povídka roku. Stejnou cenu obdržela autorka v roce 1997 i za její pokračování Blankyt mágů. V anketě čtenářů Ikarie byl Tkáč iluzí oceněn jako nejlepší zahraniční povídka roku 1997. Tyto povídky o mladém mágovi Kamínkovi a jeho příteli drakovi, vyznačující se neobyčejnou imaginací (zde se možná projevuje výtvarná profese autorky), posléze dopracovala v tuto ucelenou knihu. Ewa Bialolecka se narodila v roce 1967. Žije v Gdaňsku a zabývá se výtvarným uměním. Aktivně se účastní hnutí science fiction, často vystupuje na Polconech a dalších obdobných akcích. Debutovala v časopisu Fenix.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Netopejr
Originální název:

Tkacz Iluzji , 1997


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
24.11.2022 3 z 5

Tato kniha pro mě byla příjemným překvapením. Sice neměla kdovíjakou zápletku a děj nebyl vystavěn tak, aby se stupňovalo napětí, ale draci se mi líbili, i když nebyli šupinatí ale chlupatí. Styl také není úplně dokonalý, přesto jsem se byla skoro stále zvědavá, co bude dál. Snad jen na začátku, v té časti, kdy je hlavní hrdina na útěku, jsem moc nevěděla, co si myslet. Na jedné straně jsou tu Kamínek, Mrakožrout a pláže na ostrovech, které navozují příjemnou prázdninovou náladu, na druhé straně je tu najednou hutná atmosféra školy pro mágy - s nevěstincem, intrikami a naprostým nezájmem co a jestli se studenti naučí. Překvapilo mě, jak nesourodou sbírkou jsou jednotlivé části knihy, ale samozřejmě se ukázalo, že u nás vyšlo rovnou pohromadě několik původně samostatně vydaných děl. Těším se na Kámen na vrcholu.

zanzara
21.01.2020 3 z 5

Když bych to četl v mládí... Děj byl dost zajímavý, představivost krásná, ale vadila mi trochu naivita nebo sentimentalita vztahu k dětem...asi to bude tím, že psala to žena? Možná jen nejsem na to zvyklý, že draky se chovají úplně jako psí, dokonce mají srst, a přitom ještě trpí jako mladý Werther a chtějí spáchat sebevraždu ...
Jako román pro mladé připadlo mi to dost avantgardní a průkopnický, že škola pro začínající kouzelníky má nevěstinec pro učitele a některé studenty, a pracují tam nejen nezletilé holčiny, ale i kluky...


knihoun
24.11.2019 5 z 5

lahůdka

Braenn
28.10.2017 5 z 5

Přehlížený klenot žánru fantasy. Uznávám, na knihu hledím skrze růžové brýle ztraceného mládí, taková moje varianta na "za komunistů bylo líp". Vzpomínky dětství, knihovnice, která mě natajno pouštěla do oddělení pro dospělé, odkud jsem si půjčovala knihy ještě pěkně na papírovou průkazku. Zas a znovu jsem jí nesla ohmataný svazek Tkáče, protože výběr knih byl malý a když došel, jelo se odznovu... ehe, zpět k ději, než si zamáčím slzami klávesnici.

Tkáč iluzí je kniha, která vznikla kdysi dávno v propasti času, kdy epiku žánru vymezoval na jedné straně drsný Conan, na straně druhé poetický Tolkien, a někde mezi tím oscilovaly dnes již trochu dětsky vnímané příběhy, jako je tento. Nečekejte proto složité dějové uzly, celosvětové dopady, super duper hrdiny, kulervoucí úmrtí postav a záchrany světa. Nebudete zahlceni jmény, zeměpisnými údaji, historií ani slovníkem pěti řečí, které by na vás číhaly na konci a začátku knihy. A přesto se otevře neskutečně pestrý svět, obyčejně lidský v tom nejlepším slova smyslu, svět, z něhož známe vlastně jen střípek, a přitom rozhodně nepůsobí ploše ani nedodělaně. Naopak!

Sledujeme příběh chlapce Kamínka, takového docela obyčejného kluka s docela neobyčejným talentem, vykoupeným hluchotou. Ano, Kamínka, a takových jmen je kniha plná. Proč ne! Chlapce, který se ani s pokračujícím dějem nezmění drsného zachránce a hrdinu... kdepak. Sympatické! Na kluka, co má za nejlepší kámoše draka a partu neobyčejně talentovaných mágů, dost nevídané.

Co mě na knize baví nejvíc? Reálie magie. Jsou... já vím, já vím, růžové brýle, ale jsou skutečně jedinečné. Logické, přitom prosté. Neotřelé. Další věcí jsou charaktery. Výborně popsané, hrající hlavní roli příběhu. Na charakterech je kniha postavena, na interakci. To mám ráda. Dnes v žánru (nejen) fantasy věc tuze vzácná.

Možná že tenhle můj výčet plusů bude pro někoho jasným mínusem. Infantilitou knížky, která je vlastně popisem života pohodových puberťáka/puberťáků. Tenhle žánr sice dneska (hlavně od ženských autorek pro ženské čtenářstvo) frčí, ale slečny by byly nejspíše zklamané. Nad hrdinou nevlhnou kalhotky, postavy neřeší sexuální harašení mezi sebou navzájem, nikdo není moc cool a milostný trojúhelník aby člověk pohledal. Jen si tak prožívají své magií naplněné životy.

Je to pohádka? Není! Tkáč iluzí je přívětivá fantasy, kterou se nemusíte bát číst svým dětem, knížka vyžadující fantazii čtenáře. Děj nikam nespěchá. Odměnou za trpělivost vám bude úsměv, se kterým ji budete číst, a který vás neopustí ani po dočtení. Vylepší den.

Asi si ji budu muset znovu přečíst.

Peti
09.08.2017

Příběh o Kamínkovi a jeho přátelích se mi velmi líbil, fantasy je můj oblíbený žánr. Baví mě svět mágů i svět draků. Hezká čtivá kniha.

technolog
19.06.2015 2 z 5

Není to špatná kniha, ale tuze moc údajů, které nečiní knihu plynulou ke čtení. I tak si pokračování přečtu.

DooFooS
09.07.2014 3 z 5

Začátek knihy mě navnadil na pomalu vystavované vyprávění, které se ale kdesi v polovině krapet zvrhlo v Rychlé šípy disponující kouzly a draky namísto pejskem Bublinou. Další vadou na kráse pro mě znamenaly napínavé pasáže knihy, kdy jsem až na jednu čestnou výjimku měl dopředu jasno, jak vše dopadne, neboť ji vypravoval ten, který byl v ohrožení života a já tak neměl možnost držet palce postavě v ohrožení. Na druhou stranu, jako pohádka je to funkční a důstojné a na prvotinu autorky pak dvojnásob.

steppen-wolf
23.03.2013 5 z 5

Vynikající a velmi nedoceněná fantasy, přehlédnutý drahokam žánru. Až nebudu tolik unavený, napíšu jistě víc. :)

Atuin
18.11.2012 5 z 5

Příběh je tak krásný a tak zajímavý že se nedá odložit, opravdu vše je v něm dokonale sladěné a povedné.

JohnyR
07.11.2012 5 z 5

Dobře se mi četla, po krátkém úvodu vydrží svižný a zajímavý děj až do konce.

Akajra
24.03.2012 5 z 5

Krásná knížka se zajímavým dějem.. jsem ráda že mi ji kamarádka doporučila :)

Štítky knihy

draci povídky sci-fi fantasy povídky

Část díla

Autorovy další knížky

Ewa Białołęcka
polská, 1967
1999  87%Tkáč iluzí
2004  68%Kámen na vrcholu