Vůně medu

Vůně medu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506076/bmid_vune-medu-7yb-506076.jpeg 4 68 19

Kroniky Bella Visty série

< 2. díl

Isabel se rozhodla proměnit svůj rodný dům na kuchařskou školu a užívat si klidu venkova – ovšem jen do chvíle, než se na prahu zjeví novinář Cormac a začne propírat minulost její rodiny. I jemu učaruje atmosféra Bella Visty a spolu s Isabel si k sobě začnou hledat cestu. Avšak tajemství mají tendenci vyplouvat na povrch, ať si to přejete, nebo ne…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Beekeeper's Ball , 2014


více info...

Přidat komentář

Kory98
14.11.2023 5 z 5

Tenhle díl nebo spíše volné pokračování osudů obyvatel Bella Visty se mi líbil o trochu více než předchozí. Předčítala jsem nahlas mojí mámě. I když jsme věděly, že děj je fiktivní, tak kapitoly odehrávající se za druhé světové války v Dánsku nás tak nějak dostaly na lopatky. Klidně se takto nějaký příběh mohl odehrávat. Závěr knihy je krapet neuzavřený, možná si autorka nechává místo pro pokračování.

Toňula
12.09.2023 4 z 5

Milá kniha o odhalování rodinných tajemství i odhalování sebe sama odehrávajíci se v nádherném prostředí s "vůní medu"


hlavajda93
29.08.2023 5 z 5

Pokračovaní příběhu Bella Visty a odkrývání rodinných tajemství a tentokrát i příběhu Isabel, která to také v životě neměla jednoduché a musela najít odvahu vykročit ze své ulity.

intelektuálka
21.05.2023 4 z 5

Kniha plná vůní, stromů, bylinek - a také emocí ....

Příběh jedné velké rodiny - i s tajemstvím minulosti a vyhlídkou do budoucnosti .....

Je tu plno medových receptů - i toho sladkého. co život přináší ....

A mně se líbil ten závěrečný výlet do italského Ravella - kdy Isabel našla odvahu pohlédnout do světa svých předků ....

Pěkné čtení pro pěkné dny - doporučím.

ANDY28
09.04.2023 4 z 5

To bylo medíkové.
Srdce chce, co chce. A někdy mu člověk musí dát vše, aniž by se držel zpátky, protože to během okamžiku může zmizet.

Medvědářka
07.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Vůně medu je sladká jak med a krásná jako rozkvetlá louka, na kterou létají včely.
Isabel Johansenová má svůj sen otevřít si školu vaření a kde by se dalo vařit z medu z jejích úlů. Její nadšení ale opadne, když se na haciendě zjeví Cormac, který přijel na žádost jejího dědečka a začne odkrývat dávná tajemství.
Kniha, která hladila na duši a vám se u ní dobře snilo. Setkala jsem se i z hrdiny předešlé knihy V jabloňovém sadu, která tomuto dílů předchází. Dozvídáme se díky vzpomínkám víc o historii této rodiny a poznáváme nové osudy, které jsou tak propletené.

TheMelorry
29.03.2023 4 z 5

Stejně jako u předchozí knihy, i tentokrát jsem nadšená. Autorka umí vytvořit úžasný, kouzelný příběh, který pohladí po duši. Díky nádhernému prostředí, atmosféře, postavám... i když se řeší zásadní otázky, vše působí idylicky. Ačkoliv je od první strany jasné, jak příběh dopadne, i tak je skvělé sledovat, jak se budou vztahy a životy jednotlivých postav vyvíjet.
Velkým plusem je med, procházející v různých formách celou knihou.
Nechybí několik retrospektivních vsuvek souvisejících se životem dědečka Magnuse v Kodani za 2. světové války. Ty jsou zajímavé, nečekané a ukazují válečnou dobu z jiného úhlu pohledu a z jiného prostředí. Jsou příjemným ozvláštněním děje ze současnosti. I když mě osobně by klidně stačila romantika ze současnosti.

okeey
28.02.2023 5 z 5

Příběh, který vás zachumlá a pohladí po duši.
Rodinné a milostné vztahy, zdrženlivost, velkorysost, odvaha, vystoupení ze své komfortní zóny, to vše zde najdete. Kniha je členěná do částí a ty pak následně do kapitol. Na začátku každé části je zajímavost o včelách či medu a poté nás čeká recept na pokrm nebo nápoj s medem spojený.
Med a včely podkreslují celý příběh hlavní hrdinky Isabel, plnění jejího snu i tajemství, které ji neustále pronásleduje a straší.
Kniha se mi velmi líbila, četla se lehce, stránky jen ubíhaly, skoro mě mrzí, že jsem knihu dočetla. Ale dočetla jsem ji s úsměvem na rtech, byť je v knize jedno klišé za druhým.

stesti.s.knihou
21.02.2023 4 z 5

Vůně medu je druhým dílem rodinné ságy Kroniky Bella Visty. Zatímco první díl je zaměřen na Tess, která zdědí obrovský jablečný sad a najde rodinu, o které neměla tušení, druhému dílu vládne Isabel, se kterou se seznamujeme již v díle prvním.
Jedná se o romanťárnu jak vyšitou, po pár stránkách víte, jak to dopadne, a je to vlastně fajn - taková ta typická oddechovka, nad kterou nemusíte moc přemýšlet. Co je zde ale navíc oproti klasickým romantickým příběhům je retrospektivní linka sledující osud Isabelina dědečka během druhé světové války. Ten se stal součástí severského odboje a měl na svědomí spoustu hrdinských činů proti režimu. Zároveň se postupně rozplétá složitá rodinná historie, která byla po několik let tajemstvím.
V knížce jsou také fajn recepty, jejichž hlavní přísadou je med - ty uvozují každou kapitolu (známe už z prvního dílu V jabloňovém sadu, kde hlavní roli hrála jablka).
Tento druhý díl ságy se mi překvapivě líbil více než první (Proč překvapivě? Protože má na Databázi horší hodnocení). Možná mi jen knížka lépe sedla do aktuálního rozpoložení. Každopádně Vůni medu mohu doporučit všem, kteří si chtějí u knihy odpočinout a užít si příjemnou atmosféru rodinné farmy. Není nutné číst oba díly, knihy na sebe navazují jen volně, bez obav můžete sáhnout rovnou po druhém dílu.

alnahu
03.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh začíná receptem na tradiční Bienenstich/včelí bodnutí/ s karamelem a mandlemi vhodný zejména k raní kávě,který nám nabídne Isabel Johansenová-slavná šéfkuchařka z města Sonoma.Protože ji velmi baví vaření a pečení,rozhodne se změnit svůj dům,obklopený jablečný sadem a úly v kuchařskou školu.Vše naruší příjezd válečného novináře,který se začne přehrabovat v minulosti její rodiny a rozkryje tajemství jejího dědečka Magnuse.Tato kniha má moc pěknou obálku a docela mi pohladila po duši.

Badun
23.12.2022 4 z 5

Čte se to samo a měl jsem z toho dobrý pocit. Je to sice dost průhledné už od začátku, ale jsou chvíle kdy ani nechci žádné dramatické dějové zlomy a jen si užívám, že jde všechno jak by mělo a jen se těším, až se stane co má se stát. Jako včelařský učedník bych mohl maličko rýpat do některých popisů kolem včel, ale to v podstatě s dějem vůbec nesouvisí a ty detaily jsou bezvýznamné. Nebojte se včel a sledovat roj je zážitek.

bookcase
01.12.2022 4 z 5

Opět pohodové čtení, tak jak to Susan Wiggs umí.

nada3314
29.11.2022 5 z 5

Rok se s rokem sešel a je tady zase podzimní čas a na mě se usmálo štěstí v podobě vydání druhého dílu Kronik Bella Visty. Mám velmi ráda tyto rodinné romány, které jsou rozdělené na 2 časové linie. I tady se podíváme do minulosti – konkrétně do druhé světové války, kde sledujeme jak se děda Magnusen dostal do Kalifornie a jak se vůbec dostal k sadu. Celý tento příběh je opředený tajemstvím, které přijede zdokumentovat slavný spisovatel Cormac O'Neill, který je hodně dobrý známý Tess, která se těší na svou svatbu.

Moc se mi líbí jak to Susan Wiggsová pojala. Tentokrát se příběh více věnuje druhé sestře Isabel, která se s v Archangelu narodila a celý sad a okolí je pro ni vším. Na památku své babičky se začala věnovat včelaření a ani sama netušila, jak ji to vše krásně půjde a jak ji to bude naplňovat. Jakou roli zde bude mít slavný spisovatel, který se celý život toulá po světě a ne a ne se usadit? To vše a ještě něco navíc nám Susan uvařila v této dojemné knize. Krásné pohlazení po duši, moc mi styl psaní autorky sedí a určitě jsme se neviděly naposled. Opravdu krásné čtení, doporučuji moc!

Knižnítoulky
24.11.2022 5 z 5

Opět dobře napsaná kniha, s přímým čitelným dějem. Myslím, že je skvěle čtivá pro široké věkové spektrum.

MamaKnihomolka
16.11.2022 4 z 5

Isabela si konečně plní svůj sen. Renovuje svůj rodný dům na kuchařskou školu. Ovšem jednoho dne se na pozemncích objeví Cormac O'Neill, který přijel na popud její sestry a dědečka. Dědeček nemládne a chtějí, aby byl jeho celoživotní příběh nezapomenut. Cormac – vášnivý cestovatel a samotář, který raději vypráví příběhy jiných, než ty své se úkolu napsat dědečkovi paměti ujme. Ale s dědečkovým příběhem a Cormacovou potřebou přehrabovat se v minulosti, začnou na povrch vyplouvat rodinná tajemství, která zásadně ovlivní jejich životy.
•••
Už od začátku na mě kniha působila hrozně příjemným dojmem. A je to nejspíš tím, že se příběh odehrává na jaře a v létě a my tu máme skoro zimu. Autorka skvěle vykresluje takový ten venkovský klid. Jabloňový sad, včelí úly, louky a další nádhery přírody. Hodně tam také dělala ta rodinná a pohodová atmosféra, která příjemně hřeje u srdce...
Kniha je rozdělena do částí a nejen že je u každé napsaná zajímavost o včelách, tak jsou i různé recepty z medu. Třeba medovo-levandulová limonáda, medový chléb, dort nebo víno.
Dál podotknu, že jsem čekala úplně jiný příběh a o to víc jsem si ho užívala. Sice kromě dědečka příběhu je děj docela předvídatelný, ale nevadilo mi to.
•••
Moc se mi líbila skromnost Isabel i když by někdo možná řekl, že je zakřiknutá nebo nudná, ale prožilasi svoje a je znát, že ji minulost velmi ovlivnila. A Cormac je její úplný opak. A jak sama Isabel zmínila: mladší bratr Thora... Postupné a pomalé sbližování a odhalování bylo příjemné a ta chemie mezi nimi byla později až hmatatelná.
•••
Toto je druhý díl ze série Kroniky Bella Visty. První díl (V jabloňovém sadu) jsem nečetla, ale Vůně medu mě na něj dost navnadila. Celkově totiž když se člověk začetl, těžko se mu kniha zavírala.

luculi
20.10.2022 3 z 5

Druhá kniha této autorky, která se ke mně dostala. Opět jsem se vrátila na Bella Vistu, farmu, kde se rozjíždí nový projekt jako výroba medu a škola vaření. Jde o takové volnější pokračování předchozí knihy, tentokrát je v popředí především Isabel, protože Tess byla na "výsluní"minule.

I tentokrát se odhaluje válečná minulost jejich prarodičů, jejich vztahy, odboj v Dánsku a spousta dalšího. Jde o takové malé návraty do historie, které příběh rozhodně ozvláštňují. Na povrch vyplouvají nové pravdy a ne vždy zrovna příjemné.

Nicméně, i když jde o naprosto výborné odpočinkové čtení, které jsem si užila a moc mě bavilo, jde o typ literatury, kdy odhadnete většinu nadcházejícího děje během prvních pěti minut. A tak vlastně veškerá překvapení poskytuje jen skok časem přes vzpomínky starých lidí. Jakmile dojde k setkání nových postav, ihned víte na čem jste a jakým směrem se příběh bude pohybovat. I konec vám musí být jasný téměř na sto procent. A tak v podstatě jen čtete a čekáte, kdy k tomu opravdu dojdete. Což je škoda. Takto odhalené karty po celou dobu nejsou ideální.

Ale člověk prostě občas potřebuje takovou knihu, která potěší, lehce se čte, zahřeje i neromantické srdce :⁠-⁠P a bude prostě bavit. A přesně taková tato kniha je. Teď však zůstává otázkou jestli pokračovat, další díl už se neodehrává přímo na farmě a očividně rozjíždí linku, kde nám známé postavy budou jen zmiňovány...

Knižní střípky
09.10.2022 5 z 5

Stejně jako před rokem i tentokráte musím říci, že to bylo krásné pohlazení po duši. Pokud máte potřebu přečíst si něco milého, pozitivního, poznat sympatické knižní hrdiny, toulat se nádherným prostředím, tak je tato kniha tou pravou volbou. Samozřejmě, že čtenář, v podstatě ihned po přečtení anotace, tuší hlavní zápletku knihy a jak to asi všechno dopadne, ale u tohoto žánru to vůbec nevadí. Každá postava této knihy má za sebou zajímavý životní příběh, nudit se určitě nebudete. Autorka dokáže napsat krásné knihy, ve kterých je čtenáři dobře a nechce se mu z nich odcházet.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Imor
02.10.2022 3 z 5

Kniha, která odkrývá rodinná tajemství. Dvě dějové linie, zajímavosti týkající se chovu včel, několik receptů kde se použije med a hlavně romantika. Běžná a nenáročná kniha.

Kakajko
30.09.2022 5 z 5

Pokračování Jabloňového sadu se tuze povedlo, dozvěděli jsme se více z Magnusovy minulosti a závěr slibuje, že bude pokračování.