Kriminalistické otazníky
kniha od: Ondřej Krotil
KoupitKoupit eknihu
Kriminální příběhy lákají lidstvo od nepaměti – a co teprve ty skutečné, a navíc nevyřešené! Ty už jsou pro mnohé z nás naprosto elektrizující. Ne každý ale má tu možnost, trpělivost a často také odvahu ponořit se do zažloutlých vyšetřovacích spisů a zapátrat si „na vlastní pěst“. Zapálený badatel, redaktor a spisovatel Ondřej Krotil prošel desítky tisíc stránek archivních dokumentů a ve své knize předkládá čtenářům ty nejzajímavější kauzy, na které narazil. Případy, které dodnes nebyly spolehlivě objasněny, a jejichž pachatelé tím pádem zůstali nepotrestáni. Ponořte se do napínavé četby a staňte se na okamžik svědky soukromého vyšetřování. Příběhy, které vás čekají, by v některých případech nedokázal vymyslet ani nejlepší scenárista Hollywoodu, na to vezměte jed!...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452756/big_kriminalisticke-otazniky-8Sx-452756.jpg 2.946Detektivky, krimi, Historie, Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2020, XYZ (ČR)
Komentáře (24)
Kniha Kriminalistické otazníky

Zel bohu jsem dostal oba dva pokusy od tohoto autora najednou. Nechapu jak to muze nekdo srovnavat s Maresem. Kdyz dva delaji totez, neni to totez.

Čekala jsem od knihy víc, nebylo to psané stylem, který u vražd a krimi příběhů preferuji. Za mě strašně zdlouhavé.

Velmi podobné knize Největší záhady kriminalistiky od Jaroslava V. Mareše – i spousta případů se zde opakuje (Charles Jordan, Hřensko, Stopařky, výbuchy z konce osmdesátých let). Tak jako mají Angličané Jacka Rozparovače a Američané vraždu J.F.K., tak mají také Češi spoustu záhadných případů, které nebyly vyřešeny. Kromě případu vraždy Otýlie Vranské, kterou Krotil nezmiňuje, se jedná o řadu kauz z období komunistické totality, právě těm věnoval Krotil pozornost. Jen poslední případ (nehoda letadla se zlatem) se udál ještě před únorem 1948, avšak zřejmě souvisí s komunistickým převratem v Rumunsku. Zajímavá jsou podobná úmrtí Bedřicha Pokorného a Josefa Břešťanského ze začátku jara 1968. Každý z případů uvedených v publikaci je zajímavý až velice zajímavý. Některé z nich na sebe navazují - Hřensko a Stopařky (autor s nimi dokonce propojil i výbuchy ze stejné doby), vraždy Jana Masaryka a Augustina Schramma z března, respektive května 1948. Na druhé straně lze snadno rozpoznat, že knihu nepsal historik, nýbrž novinář. Na stylu psaní a podání lehce pozorovatelná záležitost. Datum narození Josefa Vávry, zvaného Stařík, není záhadné, jak uvádí autor. Podle matriky narozených ve Lhotě u Malenovic se narodil v této obci dne 29. října 1902. Viz https://www.mza.cz/actapublica/matrika/detail/174?image=216000010-000253-003371-000000-004309-000000-FM-B09795-01330.jp2 Howgh!

Dám jeden bod za obálku a že si dal autor práci hledat v archivu. O psaní nemuže být řeč. Obrovská škoda takhle promarnit zajímavé témata.

Opět několik dalších informací k případům, které stále nedají lidem spát. Líbil se mi zajímavý vhled autora a jeho domněnky, které byly za domněnky opravdu označeny, a s nimiž není těžké se ztotožnit. Také oceňuji, že autor má informace skutečně doložené, je poznat, že strávil v archívech spoustu času.

Ďalších niekoľko doplňujúcich informácií ku známym, avšak nevyriešeným prípadom. Je to akoby doplnenie knihy od Maroša- Největší záhady kriminalistiky ako aj seriálu Prísne tajné vraždy, ktoré sme mohli vidieť v českej televízii. Čo bola pre mňa novinka, bol prípad Brestenský. Autor by mohol napísat aj ďalšie pokračovanie, ohľadne ďalších prípadov.

Hezky napsané, autor rozebírá různé nevyjasněné kauzy (viz obálka). Zajímavá knížka, lepší než jsem čekala. Autor by mohl klidně napsat nějakou obsáhlejší encyklopedii založenou na podobných případech.

kniha vypadala dobře, autor si dal práci s vyhledáním pramenů, ale tím to končí. Hromada autorových doměnek které zcela zkazily knihu. Za mě nebrat
Štítky
skutečné kriminální případy rasová diskriminace kriminalistika Československo Jan Masaryk, 1886-1948 nevyřešené případy komunistický režim politické vraždy
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2020 | ![]() |