Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy

Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524766/bmid_krest-svateho-vladimira-kral-lavra--65329f1f96741.jpg 4 111 27

Křest svatého Vladimíra – příběh boha Peruna (slovanský bůh hromu). Car chtěl, aby mu na jeho svátek Perun zahřměl na oslavu, Perun to odmítl splnit. Havlíček zde ironizuje moc státního aparátu, který může poroučet i bohu. Car dal Peruna chytit a utopit... a svět se nezměnil... Tyrolské elegie – název „elegie“ (tj. nářek, žalozpěv) je ironickou nadsázkou; dílo je humorným a satirickým popisem Havlíčkova zatčení a internace v Brixenu v Tyrolsku. Kritizuje policii a společenský systém. Král Lávra – alegorická satirická skladba, jejímž námětem je stará irská pohádka o králi s oslíma ušima, přizpůsobená českému prostředí.... celý text

Přidat komentář

Kopta
02.05.2024 4 z 5

Hezké spojení děl, výmluvné samo o sobě.

Lucif
07.02.2024 4 z 5

Malá knížečka, prima rýmy. Nejlepší část: KRÁL LÁVRA 5* - naprosto doporučuji. Nejlepší epigram: "Co sám nerad, nečiň jinému. Pravil kantor žáku kdesi třepaje ho za pačesy." Ostatní se dalo jednou přečíst, ale vracet se k tomu nebudu. Jo a jako vždy krásné obrázky od J. Lady.


knihomolmoravy
14.06.2023 5 z 5

Zde jsem se poprvé seznámil s tvorbou K.H. Borovského. Moje očekávání nudné knihy bylo vyvráceno. Jednotlivá díla poezie jsou čtivá, mnohdy vtipná a promyšlená, což jsem nečekal. To vše perfektně doplňují ilustrace Josefa Lady. Doporučuji všem, kteří potřebují přečíst poezii k maturitě a těm, kdo preferují kratší délku knih.

Paulus.1987
08.05.2023 3 z 5

Samotnému Borovského dílu nemám příliš co vytknout, je to klasika satirické poezie, která se bude číst pořád. I když musím přiznat, že epigramy mě příliš nebavily.

Co však musím zkritizovat, je vydání nakladatelství Fortuna Libri z roku 2017. Ačkoliv je samotná podoba knihy krásná, včetně ilustrací Josefa Lady, nemohu nakladateli odpustit vynechání vulgarismů a pozměnění některých výrazů, např. čokoláda místo čekolády v Křestu sv. Vladimíra. Nevím, jestli je to následek nakladatelovy korektnosti, ale Borovského nekorektní humor tím ztratil svoji jiskru a pichlavost.

Beruliška
22.01.2023 5 z 5

Borovského mi dala za úkol přečíst učitelka na češtinu (maturitní četba). Moc se mi číst nechtěl. Ale hned od začátků knih jsem věděla ,že se kniha zařadí mezi mé oblíbené knihy ke kterým se budu ráda vracet.

666Jitka
29.12.2022 5 z 5

Soubor tří slavných Havlíčkových děl a epigramů v jedné knížce obohacené vtipnými ilustracemi Josefa Lady je takový základ, který by měl být k knihovničce každého Čecha. Havlíčkovo satirické dílo je pořád aktuální a nestárnoucí - dá se napasovat na každou dobu. Čest památce tohoto českého velikána !!!

zsykorova
26.12.2022 5 z 5

Borovský byl prostě mistr svého oboru. Jeho tvorba je geniální.

Artemis886
20.11.2022 4 z 5

Před přečtením téhle knihy jsem neměla Borovského moc v lásce, ale po přečtení se stal jedním z mých oblíbených českých autorů. Způsob kterým píše je nezapomenutelný a jeho básně mají rytmus ve které se čte ještě lépe...
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

misa.lemperova
23.05.2022 4 z 5

“Ten borovský kostelíček, stojí na vršku, skrze lesy smutně na mne hleděl: Jsi to, můj hošku?”
Narodila jsem se ve stejné vesnici jako pan Havlíček, takže chápu, co na svém domově miloval a o čem píše. Důležitá osobnost českých dějin, měl v hlavě veliké myšlenky. Děkujeme za Vaše dílo :)

MilanCFC
09.09.2021 5 z 5

Neumím si ani představit, jak by se Havlíček vyřádil v dnešní době. Ale zatraceně rád bych si to přečetl. To by byl další skvost.

ArkAngel
24.07.2021 4 z 5

Kniha obsahuje vlastně to nejdůležitější z Borovského díla a všechno je zpracované výborně. Křest svatého Vladimíra je krásnou politickou i náboženskou satirou, Král Lávra je klasika, kterou musíte znát už ze základky, Epigramy obsahují mnohá moudra a Tyrolské elegie zase humorně zpracovávají Borovského vyštvání do exilu. Při jejich čtení mi hlavou dokonce proletěla myšlenka, zda se Borovského životem náhodou neinspiroval Kafka při psaní svého Procesu, protože těch podobností při návštěvě v posteli je hned několik.

tessiesulcova
09.02.2021 odpad!

Nemám ráda lyriku a proto mě kniha opravdu neuchvátila. Četla jsem Křest svatého Vladimíra a Krále Lávru k maturitě, jelikož musíme mít poezii... Přes to mě děj Krále Lávry bavil a přišlo mi to pro děti, takže jsem byla spokojená :D, ale Křest sv. Vladimíra... Už si to nikdy v životě nepřečtu. Poezie není pro mne, ale musím říct, že obě básničky k maturitě jsou dobrou volbou. Dobré je, že jsou opravdu krátké...(díky Bohu)

R47
06.02.2021 4 z 5

Co to asi muselo bejt za člověka, kterej si utahuje z vlastního zatčení? Tyrolské elegie jsou nejlepší. A Epigramy. Král Lávra je klasika a Křest už trošku zestárla.

gimli35
28.12.2020 5 z 5

4,5 *
V příštím roce (2021) uplyne 200 let od narození Karla Havlíčka Borovského. Jeho satirická poezie je jen o třicet let mladší, avšak stále ostrá a svěží. Zajímavá osobnost, zajímavé dílo. :)

Kontryhelka
02.12.2020 5 z 5

Za mně klasické dílo, notně rozebírané při hodinách literatury. Borovského dílo jsem četla vždycky ráda.

Andi
28.10.2020 3 z 5

Škoda, že Křest není dokončen, líbil se mi nejvíce. Elegie jsou na můj vkus moc smutné, husina. Epigramy jsem prosvištěla, Lávra byl fajn. Pěkné čtení ke kávičce.

Set123
23.07.2020 5 z 5

„Spi Havlíčku, v svém domečku.
Národ zpívá tvou věrnou písničku.
Odpočívej v pokoji. Odpočívej v pokoji…“

A zcela vážně. Karel Havlíček Borovský byl neuvěřitelně zajímavý člověk, který se nebál života a mnohé riskoval, což vedlo k jedinečnému dílu, které je vtipné, ale také až krutě realistické.

Havlíček si neodepřel jedinou možnost rýpnutí si a to je dobře. Nejjasněji je to vidět v Epigramech, ale i Křest svatého Vladimíra a Král Lávra jsou od základu postaveni na satiře. Tyrolské elegie za vtipem a satirou skrývají zase velice smutný příběh a to jim propůjčuje zcela odlišnou, však také velikou sílu.

Některé epigramy a Král Lávra jsou mým oblíbeným výtvorem Karla Havlíčka, za ně se řadí car Vladimír s Perunem a zbytek epigramů. Elegie mě osobně zaujaly nejméně, nic jim to však neubírá na zajímavosti.

Borovského jazyk, styl, i lehkost verše jsou nezapomenutelným zážitkem, který si čas od času opakuji a jistě si jej budu opakovat i nadále. Jsem velice vděčný nakladatelství Fortuna Libri, že tuto krásnou knížečku vydalo.

HoneyH
15.06.2020 5 z 5

Skvělá satira, která pobaví a nestárne.

any37
07.05.2020 3 z 5

Krátké, zábavné, rychle přečtené, sice trochu složitější jazyk s výskytem poetismů a archaismů, přesto ale povinná četba kterou doporučuji.

Renncha
08.03.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila moc, jen poslední část knihy epigramy se mi nelíbíla, jinak je to krásná krátká knížka přečtená za hodinu a půl :)