Krátký úvod do literární teorie

Krátký úvod do literární teorie https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245039/bmid_kratky-uvod-do-literarni-teorie-76I-245039.jpg 4 74 9

Krátký úvod do literární teorie (orig. 1997, česky Host 2002) patří v současnosti mezi jednu z nejoblíbenějších a nejpřekládanějších literárněteoretických příruček. Úspěch knihy je založen na jeho schopnosti kondenzovaně a přitom srozumitelně vyložit i značně obtížné poetologicko-filozofické úvahy, kromě toho však také na jeho celkovém přístupu k literatuře a pojetí teorie. Teorii literatury nechápe jako neměnnou znalost daných a nezpochybnitelných pojmů, regulí a schémat, ale především jako myšlení o literatuře, které je neustále v pohybu, je živé, otevřené, a které se odvíjí v těsném sousedství s jinými disciplínami, jako jsou filozofie jazyka, hermeneutika, sémiotika, psychoanalýza či kulturální studia. Culler si je dobře vědom toho, že zpochybnit či „otevřít“ určitý problém může i bez sdělení definitivního závěru znamenat někdy víc než podat striktní odpověď. Cílem jeho Krátkého úvodu tedy není předložit vyčerpávající výklad jednotlivých teoretických směrů nebo přesné definice vybraných literárních jevů, ale spíše představit různé postoje k některým tématům, jimž se současná teorie literatury věnuje. Velký prostor v knize proto patří úvahám o samotných pojmech teorie a literatura. Ohlas a trvalý zájem, kterých se Krátkému úvodu do literární teorie dostalo, podnítily jeho autora k aktualizování a rozšíření knihy o některé nové pasáže. Upravené vydání publikace obsahuje i zcela novou kapitolu „Etika a estetika“ a doplněnou bibliografii.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Host
Originální název:

Literary Theory: A Very Short Introduction , 1997


více info...

Přidat komentář

RonnieSmithx
14.01.2024 4 z 5

Ke svému účelu dílo slouží skvěle. Dobře a srozumitelně napsané.

Tauriela
05.07.2022 2 z 5

Knihu jsem četla kvůli zkoušce z teorie literatury. Nejprve jsem si dost zanadávala, jelikož text byl téměř nesrozumitelný, ale při učení se mi pasáže dostávaly lépe pod kůži a dost jsem si rozšířila obzory. Nakonec jsem byla překvapena.
Upřímně musím napsat, že knihu bych si jen tak nevybrala k odpolednímu čtení


KarolinaK22
06.02.2021 4 z 5

Měla jsem z knihy strach, nevěděla jsem, co od takového literárněteoretického úvodu očekávat. Ale nakonec se mi kniha asi poměrně líbila :) Na odbornou knihu je to čtivé a hlavně to není úplně typický výčet znalostí. Jak sám autor zmiňuje v poslední kapitole, každá jednolitvá kapitola vyvolává spíše více otázek a možností kam se ve studiu dále ubírat. Jedná se skutečně pouze o úvod, který ukáže, jak moc je dobré nebo až potřebné pokračovat v další četbě a nastíní rozličné faktory, které se do takové teorie literatury mohou promítat. Pro mě to byl pohled i poměrně překvapivý a obzory rozšiřující.

Strayed
28.12.2019 3 z 5

Knihu jsem četla ke zkoušce z teorie literatury.... Přestože je kniha určená lidem, kteří se o teorii teprve začínají zajímat, měla jsem trochu problém s porozumněním textu. Je ovšem pravda, že kniha není napsaná tím klasickým stylem odborných knih. Snaží se podat teorii literatuty čtivým způsobem a ne příliš vědecky. Což v některých pasažích, bohužel, vyvolává víc otázek než by bylo nutné.

SoňkaSoník
17.01.2019 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci svého oboru (Český jazyk a literatura na FF) a i přes takový ten první dojem "to se bude hrozně číst, je to odborná literatura, achjo" se mi kniha líbila svým osobitým Cullerovým pojetím. Samozřejmě, že jsme se nedobrali žádné odpovědi na otázky, které se v knize nacházejí - jde o teorii literatury, ta je o otázkách, nikoli o odpovědích. Strávila jsem nad těmito 168 stranami něco přes 15 hodin čistého času, dělat si zápisky dá opravdu zabrat. Ale odkazuje se na jiné teoretiky a společně mi to ve výsledku opravdu v pochopení celé teorie literatury pomohlo. Nečte se to jednoduše, to opravdu ne, ale když se do toho opravdu dostanete a zajímá vás to, stojí to za to.

yerry
12.08.2018 4 z 5

Napriek tomu, že sa na to necítim, občas si rád prečítam niečo z literárnej teórie. Aby bolo jasné, k úplnému pochopeniu tejto knihy treba mať už naštudované nejaké základy, inak sa budeš dosť strácať. Autor s tým počíta a šetriť ťa nebude.

Snažil som sa, niečo som pochopil z kontextu a v niečom som pomerne dosť plával. Jonathan Culler takmer nič nevysvetľuje, snaží sa nastoliť diškurz a preto sú ťažiskom jeho knihy predovšetkým otázky. Odpovede si musíš dosadiť sám.

Plusom knihy je, že obsahuje prevažnú väčšinu termínov z oblasti literárnej teórie alebo teda len teórie bez prívlastkov, lebo autor laboruje niekde medzi štrukturalizmom, postštrukturalizmom a dekonštrukciou. Dosť veľký priestor ponecháva marxizmu a feminizmu. Jednotlivé kapitoly sú prehľadne delené aj so zoznamom jednotlivých škôl (smerov) v závere.

Mínusom zasa je prílišná spätosť s anglo-americkým a čiastočne aj s francúzskym prostredím. Ako poznamenáva Jiří Hrabal v doslove úplne absentuje napr. unikátna česká škola pod..

Ak sa chceš dozvedieť niečo viac o literatúre, čo to je, kam smeruje, čo, koho a ako ovplyvňuje, choď do toho. Nakopnutie máš viac ako dobré. Po ruke maj Internet prípadne ďalšie zväzky z tejto edície, ktorej táto knižka je 1. zväzkom. Na obálke sa uvádza ďalších 33, ktoré problematiku dopodrobna rozpitvávajú. Konštatujem, že na rozšírenie svojich obzorov je kniha viac než dobrá, chce to len trochu snahy na jej zvládnutie...

Beltrix
25.09.2016 5 z 5

Pro začátečníky dobrá cesta jak se seznámit s literární teorii. Jinak souhlasím i s předchozími komentáři - Culler témata spíše jen nastiňuje, klade hodně otázek, ale jen na málo z nich dává jednoznačnou odpověď. Také jen naznačuje různé pohledy na věc. Zároveň jsou v knize i témata, která nepokládám za nezbytná, jiná jsou však velmi užitečná.

sto7ra
13.12.2013 1 z 5

krátké to sice je a snaha donutit čtenáře přemýšlet a ne jen mu naservírovat informace, ale to je asi tak vše, co je na téhle knize dobré (ještě s přehledem teoretických škol a směrů). jinak autor častokrát rozvíjí různá témata, která jsou zbytečná - až moc dopodrobna v porovnání s literární teorií jako takovou. compagnon je podle mého názorů lepší.

HarryHaller
17.04.2012 4 z 5

Krátký, stručný úvod, který čtenáře seznamuje se základními myšlenkovými proudy 20. století, a především jejich aplikaci do světa literární vědy. Pokud je čtenář obeznámen s koncepty hermenautiky, dekonstrukce a podobně, bude pro něj kniha opakováním základům, ale opačnému typu čtenáře dá jednoduše ochutnat z každého kousku a nechá na něm, zda jeho zájmy propuknou a nechají se odvést k některému z oborů. Culler je více skeptikem než dogmatikem a tak se stává, že v jeho slovech je více otázek než odpovědí, ale tak to má s teorií, pokud tedy teorií má zůstat, být.

Štítky knihy

literární teorie úvod do ...

Autorovy další knížky

Jonathan Culler
americká, 1944
2015  74%Krátký úvod do literární teorie
1995  96%Interpretácia a nadinterpretácia
2020  90%Teorie lyriky
2005  70%Studie k teorii fikce
1993  0%Saussure

Kniha Krátký úvod do literární teorie je v

Právě čtených2x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x