Krásne veci

Krásne veci https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501129/bmid_krasne-veci-1r9-501129.jpg 4 67 23

Vieš, kto ťa sleduje na sociálnych sieťach? Bohatstvo je náplasť, nie liek a ak sa choroba do vás zažerie príliš hlboko, peniaze na jej vyliečenie stačiť nebudú. Svoje o tom vie zlodejka Nina aj bohatá dedička Vanessa, ktorých životné cesty sa pretínajú v strhujúcom trileri o zrade, láske, túžbe a chamtivosti. Nina vyrastá v chudobných pomeroch a hoci sa jej nakoniec podarí získať vysokoškolský titul, nepriazňou osudu skončí ako zlodejka. So svojím prefíkaným írskym priateľom Lachlanom okrádajú zbohatlícke losangelské detičky. Vanessa je zasa na prvý pohľad plytká privilegovaná mladá dedička, ktorá sa presadila ako instagramová influencerka. Lenže život plný plytkých vzťahov a pozlátka ju v skutočnosti nebaví, ani nenapĺňa, a tak sa utiahne do zdedeného horského sídla svojej rodiny, do Stonehavenu. Na mieste, kde to nikto nečaká, sa začínajú odkrývať temné tajomstvá z Vanessinej, ale aj Nininej minulosti. Ich cesty sa po rokoch znova pretínajú pri studenom brehu jazera Tahoe, a odkrývajú príbeh plný mrazivej túžby, dvojtvárnosti a pomsty.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Pretty Things , 2020


více info...

Přidat komentář

Tesset
27.03.2024 2 z 5

Čekala jsem něco naprosto jiného, musím říct, že tady je anotace pěkně zavádějící (nebo jsem to teda celé špatně pochopila). Taky netuším, proč je knížka zařazena mezi dívčí romány a knihy pro děti a mládež - protože tam postavám bylo chvíli 16? Nesmysl. Jde o klasický psychologický román, čistě pro dospělé. Musím říct, že mě nebavil. Postavy byly strašně nesympatické, nedokázala jsem se s nimi ztotožnit a celkově jsem jejich jednání moc nechápala. Velkou zbytečností bylo opakovaní stejných scén z úhlu pohledu Vanessy i Niny, bez toho by kniha měla míň stran a byla možná i čtivější. Bylo tam pár nečekaných zvratů, ale tak lajdácky popsaných, že člověk akorát pokrčil rameny a řekl si: co jako? Celkově hodnotím spíš jako podprůměr.

Martica
14.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tady jsem se asi opět nechala trochu nachytat na pozlátko. Vůbec jsem nedokázala pochopit Ninu, celá její linka mi připadala zdlouhavá, neuvěřitelná, iritující. Naproti tomu Vanessina linka to vyvažovala, bylo zajímavé nahlédnout jí do života a (možná i trochu škodolibě a závistivě) si potvrdit, že ani pohádkové bohatství nepřinese do duše klid. I ta zajímavá část byla však plná klišé, takže bych celou knihu hodnotila spíš jako podprůměr. Nicméně dávám body navíc za geniální tahy "Lachlana". To byl padouch, jak se patří.


petr_
04.03.2024

Knihu nehodnotím, protože jsem ji nedočetl. Možná že má zajímavý konec, ale nebyl jsem schopen se k němu pročíst.

evineckY
11.04.2023 4 z 5

Bylo to skvělé a napínavé čtení po celou knihu.
Žánr bych nezařadila - určitě není pro děti.
Doporučuji

TeaPeter
24.01.2023 3 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale upřímně řečeno jsem čekal více - i podle anotace. Vlastně to byla hodně smutná kniha, která neskončila zrovna nejlépe. A to se z té falše a přetvářky poodkryl jen kousek. Ani vlastní matka to nesehrála s Ninou čistě a rovně. Tak snad alespoň Daisy bude mít šanci... tedy jestli na ní zapomenou sociální sítě...

Kattari02
18.01.2022 5 z 5

Naprosto super čtení! Příběh popsaný ze dvou pohledů, vše do sebe postupně zapadává. Na zimní večery je perfektní doporučuji!

malýčtenář
09.01.2022 3 z 5

Co spojuje naprosto odlišné dvě divky? Jedna zahlcena bohatstvím a nudí se a druhá se musí spolehnout jen sama na sebe. Zpočátku se mi kniha zdála trochu zdlouhavá, ale postupně jsem se začetla a nemohla se dočkat konce. Naprosto nečekaný.

markej
31.12.2021 4 z 5

Poslední přečtená knížka tohoto roku, téměř 500 stran. Opět jsem četla na etapy, některé události se opakovaly, neboť byly vyprávěny z pohledu dvou hlavních hrdinek. Tak od poslední třetiny ale příběh nabírá větší spád a skrývá nejedno překvapení, navíc autorka umí hezky psát, vypráví sice pomaleji, ovšem i tak zajímavě, pečlivě, proto nakonec velká spokojenost, dávám čtyři a půl hvězdičky z pěti (půl hvězdy jde dolů za ten pomalý rozjezd)...

Buchtičkajani
19.12.2021 4 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se začetla, vyprávění Venessy o pohodlném a bohatém životě mě přišlo zdlouhavé. Ale jinak zajímavý příběh s překvapujícím závěrem, který asi nikfo nečekal.

micha-ella
05.12.2021 4 z 5

Výstižné: "Všechno je jen fasáda a faleš." (Věta ze strany 112.) Těch stran mohlo být míň, je jich téměř 500, takže místy vata, ale četlo se mi to báječně. A přestože žádná z postav není sympatická, nedalo se to odložit a tentokrát mi ani nevadily povinné zvraty na konci.

intelektuálka
24.11.2021 4 z 5

Tady jsem váhala s výběrem - americké bestsellery mě většinou neberou ....
Ale v případě této knihy by byla škoda ji obejít ....

Krásné věci života se v tomto smutném příběhu nejeví vždy důležitými ....

Osudy dvou dívek z různých společenských tříd se nenápadně spojují ....
a ony zjišťují, že celý jejich život je postaven na nereálných podkladech ....

Jak se jim podaří vymanit ? Zázraky se nedějí - tak proč na ně spoléhat ?

Svůj osud neseme každý ve svých rukou ....

Kniha, kterou jsem přečetla se zájmem - a určitě doporučím.

Blaufik
15.11.2021 4 z 5

I když se většinu času pohybujeme v příběhu, který plyne pohodlně, jako říčka údolím, tak poslední třetina dostane pořádné obrátky a autorka si pro čtenáře nachystala i pár zajímavých zvratů, které báječně zahýbou celým dějem.

Za mě se jedná o opravdu povedenou knihu, jejíž čtení mě nesmírně bavilo a rozhodně se nestydím ji doporučit dál. Myslím si, že by byla škoda kolem Krásných věcí projít jen tak, bez povšimnutí.

SonaH
06.11.2021 5 z 5

Vůbec jsem nevěděla do čeho jdu a o to větší překvapení. Skvělý oddechový thriller plný neočekávaných zvratů a neotřelé téma. Já si to užila.

Simstr
25.10.2021 5 z 5

Dle obálky knihy jsem čekala něco jiného... Trošku jsem se toho bála, aby to nebyla nějaká typická americká slátanina. Ale nebyla :-) Byl to skvělej thriller, troška krimi. Mohu jen doporučit na podzimní večery. Seděla jsem nemohla jsem se odtrhnout :-)

stesti.s.knihou
08.10.2021 4 z 5

Knihu Krásné věci jsem četla na dovolené a nejen, že mi v tomto období skvěle sedla, ale navíc mě i hodně bavila.
Jedná se o dramatický příběh o hlavní hrdince Nině, která se živí dosti pochybnou prací. Seznamuje se totiž s bohatými influencery, kteří na sociálních sítích hrdě vystavují svůj bohatý a luxusní život, snaží se dostat do jejich domů a bytů a vytipovat cenné kousky, které následně její kumpáni ukradnou a za drahé peníze prodají. Ke všemu jí dohání prostý důvod - Ninina matka má rakovinu a poctivou prací by nebyly schopny hradit nákladnou léčbu.
Jednoho dne si Nina vytipuje dalšího obětního beránka, tentokráte dívku, kterou zná z minulosti. Nina si vymyslí novou identitu a snaží se s bohatou dědičkou spřátelit, to však ale ještě netuší, že její snahy začnou pomalu odkrývat tajemství všech zúčastněných. Mimo jiné Nina zjistí, že veškeré hodnoty, které doposud uznávala, jsou postaveny na lži.
Kniha mě opravdu moc bavila; jedná se sice o tlustší kousek, ale příběh je napsán tak čtivě a dynamicky, že se ani nenadějte a máte přečtených 100 stran na jeden zátah :)

okeey
30.08.2021 5 z 5

Tato kniha byla pro mě obrovským překvapením, nečekala jsem toho moc, většinou, když je nějaká kniha označená "bestseller deníku New York Times", tak je to záruka toho, že z ní pravděpodobně zas až tak moc nadšená nebudu, a když ano, tak je to nějaká oddychovka, která nenadchne ani neurazí. Tento příběh mi toho dal tak moc! Jednak je tu krásně vidět, že co se ukazuje na instagramu za "módními influencerkami", je pouhá póza, která má s reálným životem společného velmi málo, další věc je, že na každého jednou dojde, prostě a jednoduše co do života dáš, se Ti dříve či později vrátí, ať už v jakékoli podobě. Další věc je, že každý si zaslouží druhou šanci a krásně se tu ukazuje, že nic není tak horké, jak se uvaří.
V knize bylo spoustu naprosto nečekaných zvratů. Příběh se četl sám, jediné, co mě mrzí je, že jsem neměla více času, protože bych knihu měla za den, maximálně dva, přečtenou, ale zase je pravda, že bych si jí tak neužila. Mě tohle sedlo (promiňte mi ten výraz) "jak prdel na hrnec". Je to něco božího, co si musíš přečíst!
Rozhodně doporučuji všemi deseti!

terryaknihy
17.08.2021 4 z 5

Tato kniha byla mým jedním z největších překvapení letošního roku. Knize jsem dlouho odolávala, ale její krásná obálka a anotace mě stejně lapila :). Dost mě zarazilo, že kniha má skoro 450 stran, ale neskutečně mě překvapilo, jak lehce se mi stránky otáčely a já nechtěla, aby příběh skončil. Velmi se mi líbil nápad v rámci přednesu influencerky Vanessy. Pro hodně lidí je v 21. století influencerství obživou a spousta lidí zároveň tajně doufá a závidí život slavným osobnostem. Často se však pod pozlátkem nachází špína a i zde Vanessa není tak šťastná, jak na svém účtu ukazuje. Na druhé straně stojí Nina, která od malička je vychovávána matkou, která dře bídu, ale snaží se jí podporovat. Jak kdyby podfukářství bylo dědičné, tak po matce i Nina se dává na tuto dráhu a snaží se dodržovat vždy určitá pravidla, aby byla sice zajištěná, ale v bezpečí. Osud svede obě hrdinky dohromady a bylo zajímavé sledovat z obou pohledů, jak se příběh vyvíjí a zároveň vyvíjel v minulosti. Došlo k několika zvratům, ale musím říct, že jsem si ani jednu postavu v příběhu nezamilovala. Zkrátka mi nepřirostla k srdci, abych s ní plně soucítila, ale asi to tak mělo být :). I přesto mohu knihu doporučit, bylo zajímavé nahlídnout do života těchto dvou žen :).

Jajiinka
27.07.2021 4 z 5

Hodnocení 3,5/5

Jako první bych chtěla vyzdvihnout obálku knihy, která naprosto koresponduje s příběhem v ní. Vyzařuje s ní přepych a blahobyt. Navíc se mi opravdu moc líbí, hned mě zaujala.

Tento příběh je o Nině, která byla vychovávaná ne v těch nejlepších podmínkách. Neustále se s matkou stěhovala, kvůli peněž či matčiných podfuků. Zločinecká dráha její matky jí tížila a sama chtěla dokázat něco víc.
Na druhé straně příběhu i společnosti stojí milionářka Vanessa, dědička velkého jména a majetku a influencerka v oblasti mody a životního stylu. Insta přátelé jí dodávají tu dávku obdivu a podpory jakou potřebuje, kvůli své psychické nevyrovnanosti po smrti matky a otce a navíc i zrušených zásnub.
Nina ovšem stojí před rozhodnutím, které zahrnuje její minulost. Její matka má totiž rakovinu, a léčba je moc drahá. Naplánuje Nina dokonaly podfuk i se svým současným přítelem Lachlanem? A jak do tohoto příběhu zapadá Vanessa a její bratr?

Tato kniha i přes počet stránek, kterých je hodně se opravdu moc dobře četla. Spisovatelka ukazuje svoji dovednost psaní (která je na vysoké úrovni) a některé její trefné věty se mi zaryli do paměti. Vtipně psané postavy, které mají svůj smysl pro humor mě bavili. Postavy měli hloubku, postupně se odhalují jak úmysly, tak i motiv. Příběh moc hezky gradoval a díky střídání pohledu obou hlavních hrdinek, jsme měli možnost vidět dané situace z obou stran. V tuto chvíli si člověk uvědomí, že každé chování jednotlivce ovlivňuje i povahu a chování druhého. Navíc přetvářka je každodenní chléb.
Jako největší mínus této knihy, je jsem v tomto příběhu postrádala kladnou postavu, které bych mohla fandit. Chápu, že každý člověk má své démony, ale v knize by nějaká ta kladná postava být měla. Nejhorší postava se stává nakonec z té, kterou jsme měli celou dobu litovat. Konec příběhu mi přišel moc uspěchaný (v porovnání s tím, jak se celý příběh vlekl) a dle mě i velice nereálný. Postavy by se tak reálně dle mě vůbec nezachovali.

putpuda
25.07.2021 4 z 5

Knihu jsem vzala v knihovně náhodnou, zaujala mě obálka. Trochu jsem se lekla počtu stran, ale vůbec mi to nepřišlo, moc dobře se to čte ;)
Jak je již v předchozím komentáři, kniha je tak trochu ve stylu Sidneyho Sheldona a určitě by z ní byla skvělá minisérie ;)
Určitě stojí za přečtení.

lucakuca
23.07.2021 4 z 5

Nina versus Vanessa. Bohatá versus chudá.
Vanessa - Nic nedělání je těžká dřina. Člověk sám nepozná, kdy má hotovo.
Nina - Lidskou blbost nezastavíš, ale cihlou mezi oči ji aspoň trochu zpomalíš.
A přece je něco spojuje :-). Čtivé. Ze světa influencerky a obyčejné nuly. Kdo je vlastně větší nicka?